Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 14:20 723 0

Правителството на Египет узакони 125 християнски храма

  • египет-
  • храм-
  • църкви

Правителството на Египет узакони 125 църкви и прилежащи към тях сгради, които до момента са функционирали без разрешително за ползване

Правителството на Египет узакони 125 християнски храма - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Египет узакони 125 църкви и прилежащи към тях сгради, които до момента са функционирали без разрешително за ползване, съобщи в. "Ал Ахрам". С това християнските храмове и обслужващи постройки, на които е даден законен статут, стават общо 2526, заяви говорителят на кабинета Надер Саад.

Египетският парламент гласува закон за изграждането и обновяването на християнски храмове през 2016 г. Година по-късно бе създадена правителствена комисия под председателството на премиера, която да узаконява църковните сгради в съответствие с новите регулации. В нея участват представители на християнската общност, на няколко министерства, както и на службите за сигурност, разузнавателните служби и държавния регулатор.

Новото законодателство замества закон от 1934 година, според който изграждането на нов християнски храм трябва да отговаря на десет изисквания, включително да не е близо до училища, канали, правителствени сгради, жп линии и дори жилищни райони, се посочва в публикация на "Ватикан нюз". Според старите правила разрешителните за строеж се издават единствено с президентски указ.

На практика тези строги изисквания правят издигането на нови църкви невъзможно. Християнските общности в Египет обаче често ги нарушават и изграждат храмове без разрешение.

За да бъде разрешен този проблем, в конституцията на Египет от 2014 година е заложен член 325, постановяващ да се приеме нов закон, който гарантира свободата на упражняване на религиозни ритуали за християните.

Между 2014 и 2017 година египетските власти отредиха парцели за изграждането на тридесет църкви в новостроящи се градове, а през 2018 година за още осем. Сред тях е най-големият християнски храм в Близкия изток - "Рождество Христово" в новата административна столица, който беше открит в началото на 2019-та.

Смята се, че християните са над десет процента от населението на Египет или над десет милиона. Около 95 процента от тях принадлежат към Коптската православна църква.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА