20 Ноември, 2022 06:08 1 195 2

КосоваПрес: Според Кусари-Лиля трябва да бъде намерено решение за регистрационните номера

  • кусари-лиля-
  • косово-
  • регистрационни номера

не трябва да има ескалация на положението в Северно Косово

Председателят на парламентарната група на управляващата в Косово партия „Самоопределение“ Мимоза Кусари-Лиля каза, че трябва да бъде намерено решение за регистрационните номера в северната част на страната, съобщи КосоваПрес специално за БТА.

Тя заяви, че има увеличена динамика в опитите за намиране на решение за регистрационните номера преди 21 ноември, защото e в интерес на всички да няма ескалация на ситуацията със сигурността в тази част.

Въпреки това лидерът на парламентарната група на „Самоопределение“ подчерта, че ситуацията на място в северната част не може да осуети процеса на диалог, който неизбежно трябва да завърши с окончателно споразумение с взаимно признаване.

В интервю за КосоваПрес Кусари-Лиля каза, че ожесточеното противопоставяне на местните сърби в Северно Косово на регистрационните номера е резултат от нежеланието на сръбския президент Александър Вучич да се изправи пред въпроса за клаузите на окончателното споразумение с Косово.

В коментар за полагането на клетва от депутатите от Сръбска листа, Кусари-Лиля каза, че те са представители на Вучич, а не на сръбската общност в Косово.

Междувременно премиерът Албин Курти и президентът на Сърбия Александър Вучич бяха поканени в Брюксел в петък от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, за да намерят решение на ситуацията, създадена в северната част на страната.

Припомняме, че в рамките на своето решение правителството на Косово е предвидило след 21 ноември да започне да налага глоби на граждани, които не са сменили незаконните регистрационни номера с такива с означение RKS. На това се противопоставя Сръбска листа, която предупреди, че ще има остра реакция.

След началото на прилагането на решението на косовското правителство на 1 ноември, когато беше първата фаза на санкциите, местните сърби в северната част на страната, подкрепени от официален Белград, започнаха да напускат институциите на Република Косово.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мимоза Лиля ва

    4 1 Отговор
    Ще гризнем дръвцето.
  • 2 Вирус

    5 1 Отговор
    И тая е от отглежданите и в един момент да я набутат в политиката справка почти всички навсякъде около 40 годишни и уж завършили нещо си