Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 06:12 770 4

КОП27: Страните се разбраха за създаването на фонд в подкрепа на бедните държави

  • египет-
  • коп27-
  • климат-
  • фонд

Окончателното споразумение все още не е прието

КОП27: Страните се разбраха за създаването на фонд в подкрепа на бедните държави - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рано тази сутрин делегатите в срещата на върха на ООН за климата КОП27 се споразумяха за създаването на фонд в подкрепа на бедните държави, които са засегнати от климатични бедствия, но направиха пауза преди да гласуват по-широкообхватно споразумение за глобалната борба с изменението на климата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След напрегнати преговори, които продължиха и през нощта, египетският председател на КОП27 Самех Шукри представи текст на проектоспоразумение и призова да се пристъпи към окончателно гласуване.

Делегатите подкрепиха идеята за създаване на фонд в подкрепа на развиващите се страни, който да покрива непосредствените разходи за щети, предизвикани от климатични бедствия като бури и наводнения.

Веднага след това обаче Швейцария поиска 30-минутна пауза, за да могат преговарящите да се запознаят с предложения от Шукри текст на проектоспоразумението.

Двуседмичната срещата на върха на ООН за климата КОП27 трябваше да приключи в петък, но беше удължена с надеждата, че ще бъде постигнат пробив.

Все още се очаква гласуването на пълния и окончателен вариант на споразумението от срещата.

Изплащането на обезщетения за щетите, причинени от изменението на климата в по-бедните страни, беше един от най-наболелите въпроси, обсъждани на форума, отбелязва ДПА.

Споразумението се разглежда като голяма победа за по-бедните страни, които често понасят последиците от климатичните промени, без да имат голям принос за тях.

Развиващите се страни отдавна настояват за създаването на финансов механизъм, който да им помага да се справят с щетите, причинени климатичните промени. Богатите страни обаче години наред се противопоставяха на това тяхно искане.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КООП 27

    3 1 Отговор
    Такива като България.

    Коментиран от #3

  • 2 Рошко

    4 0 Отговор
    Да не забравяме кой им назначи сиси за президент, след това веднага тези съшите мижитурки сключиха договор с евреите а кой създаде израел същата тази корона. Та този фонд не е за подпомагане а за ограбване на тези държави
  • 3 ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "КООП 27":

    А, не. Ние влизаме в "клуба на богатите" от 2024г. Ние ще плащаме на бедните.
    😉







    😄😁😀
  • 4 въпросче

    1 1 Отговор
    А за бедната България предвидени ли са някакви средства?