Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 08:29 1 161 12

Обмислят избирателни права за 16-годишните

  • избирателни-
  • права-
  • нова зеландия-
  • възраст-
  • гласуване

В Нова Зеландия

Обмислят избирателни права за 16-годишните - 1
Източник: БГНЕС

Депутатите в Нова Зеландия ще гласуват дали да намалят възрастта за гласуване от 18 на 16 години, каза премиерът Джасинда Ардърн, цитирана от Associated Press.

Тя заяви това часове след като Върховният съд на страната постанови, че недопускането на 16 и 17-годишни да гласуват представлява възрастова дискриминация, цитира news.bg.

Но докато Ардърн каза, че тя лично подкрепя намаляването на възрастта за гласуване, подобна промяна ще изисква 75% мнозинство в парламента, а дори поддръжниците признават, че в момента не разполагат с такова мнозинство.

Редица държави обсъждат дали да намалят възрастта за гласуване. Някои страни вече позволяват на младежите над 16 години да гласуват - Австрия, Малта, Бразилия, Куба и Еквадор.

Санат Сингх, на 18 години, съдиректор на новозеландската кампания Make It 16 е заявил, че е силно развълнуван от решението на съда.

Сингх заяви, че екзистенциални проблеми като изменението на климата, както и проблеми като възстановяването от пандемия и състоянието на демокрацията, ще засегнат най-много младите хора.

Ардърн, която ръководи либералната Лейбъристка партия, каза, че всички депутати трябва да заявят мнението си по въпроса.

"Аз лично подкрепям намаляването на възрастта за гласуване, но това не е въпрос само за мен или дори за правителството", каза Ардерн. "Всяка промяна в избирателния закон от такова естество изисква 75% подкрепа от парламентаристите."

Ардърн каза, че гласуването вероятно ще се проведе през следващите месеци, но всяка промяна няма да влезе в сила преди общите избори през следващата година.

Двете основни консервативни опозиционни партии в Нова Зеландия заявиха, че се противопоставят на промяната.

"Това не е нещо, което подкрепяме", каза опозиционният лидер Кристофър Луксън пред репортери. "В крайна сметка трябва да сложим чертата някъде и ние се чувстваме комфортно това да е възрастта от 18 години."

Възрастта за гласуване в Нова Зеландия преди това беше намалена от 21 на 20 години през 1969 г., а след това на 18 години през 1974 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анонимен

    5 1 Отговор
    Ами щом на 16 могат да си сменят пола, що да не могат да гласуват?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    7 0 Отговор
    Джеси, Джеси, много нефелни излязохте социалдемократите. Бащата на социалдемокрацията - Русо, още в началото на своя труд прави важното уточнение, че социалдемокрация може да има когато няма частна собственост. Прудон допуска частна собственост, ама това си е анархия бе Джеси ! И кво ги занимавате подрастващите с политика изобщо ?
  • 5 Е да де

    1 2 Отговор
    нали вече си сменят пола на 10 защо да не гласуват на 16 това си чиста дискриминация
  • 6 Източна ромелия

    8 0 Отговор
    Тази наркоманка и тя откачи
  • 7 Артилерист

    7 0 Отговор
    Джасинда взе да се прави много на ястреб, по примера на Англия и Австралия, но най-много да докара проблеми на проспериращата неутрална Нова Зеландия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    Ами щом покойници могат в САЩ , защо новородени да не могат в Австрия.... ъъъ.... в Австралия 😀

    Коментиран от #12

  • 10 зеленчук

    4 0 Отговор
    След като това представлява възрастова дискриминация,да разрешат и на 5-годишните да могат да гласуват. Натам вървят нещата. След това да разрешат на коалите и на опосумите ,на хермелините,и на папагалите.
  • 11 въпросче

    2 0 Отговор
    Премиерката Джасинда Ардърн на колко години е гласувала за първи път?
  • 12 TV Бобов дол

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Без да искаш си познал . В Австрия 16 годишните имат право на глас от 2017 . Но замен проблема е че дадено лице е достатъчно голямо (зряло) за избори а когато извърши престъпление го третират като дете и някои закони бе ги ловят. Получава се някакъв парадокс.