Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 14:19 3 002 4

Ердоган отправи заплаха към съседите

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • ирак-
  • кюрди-
  • сирия-
  • пкк-
  • турска армия

Ердоган заяви, че в операцията са участвали близо 70 самолета

Ердоган отправи заплаха към съседите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че операцията, предприета от турската армия в Сирия и Ирак, няма да се ограничи до въздушни удари, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Когато казваме, че "можем да дойдем внезапно една нощ", то това не е напразно. Тези стъпки бяха предприети веднага щом настъпи очакваният, предвиденият и планираният час", посочи той в изказване пред журналисти на връщане от посещение в Катар. Ердоган добави, че действията няма да бъдат ограничени само до въздушна операция.

"Колко сили от сухопътните войски трябва да бъдат включени в тази операция, ще решат заедно съответните ни звена, министерството на отбраната и Генералният щаб; ще проведем консултации и след това ще предприемем съответните стъпки", каза още Ердоган. Президентът заяви, че операцията не е проведена случайно, "с мисълта кой какво ще каже". "Както сме казвали и преди, ако някой наруши спокойствието на страната и земите ни, ще го накараме да си плати. Всъщност на юг от нас има терористични организации, които в момента планират много нападения или ги извършват и представляват заплаха. Терористични организации има и от иракска, и от сирийска страна", посочи той, цитиран от БТА.

Ердоган заяви, че в операцията са участвали близо 70 самолета, включително въоръжени дронове, и добави, че са били унищожени общо 89 терористични цели, включително убежища, бункери, пещери, тунели и складове за боеприпаси. "Към този момент са поразени 45 терористични цели на дълбочина около 140 км в Северен Ирак и 44 цели на дълбочина около 20 км в Сирия", добави той.

Запитан дали Турция е разговаряла за тази операция с Русия и САЩ, Ердоган отговори: "Не сме водили никакви разговори с (президента на САЩ Джо) Байдън или (президента на Русия Владимир) Путин относно тази операция. Въпреки това и Байдън, и Путин вече знаят, че можем да правим такива неща в този регион по всяко време". Ердоган напомни, че Турция и САЩ са съюзници в НАТО, като отбеляза обаче, че "за съжаление Вашингтон е изпратил хиляди съоръжения, боеприпаси и оръжия в зони на тероризъм в Сирия", посочва Анадолската агенция. Турция започна рано в неделя въздушни удари по позиции на кюрдските бойци в Северна Сирия и Северен Ирак. Повод за турската операция е бомбеното нападение в Истанбул на 13 ноември, при което загинаха шестима души. Анкара обвинява за атентата Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    22 9 Отговор
    При нас дори една нощ ще им е много! Територия като една човешка длан, армия в човешка сила и въоръжение йок.

    Коментиран от #3

  • 2 Обикновен

    17 12 Отговор
    Чакам сега да видя "цивилизованият" и обединен Запад какви санкции ще гласува спрямо Турция.
    Или Борел да каже,че и с тях може да се срещне на бойното поле!
    Чакам, ама няма да дочакам май,че не им изнася засега на американците, първо е Тайван/Китай, после Северна/Южна Корея и чак тогава ще забъркат кашата и в Турция.
  • 3 Нали

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    И все пак ще имаме безплатно здравеопазване, безплатно висше образование, пенсиониране на ранна възраст. Ех мечти, мечти...
  • 4 681

    23 3 Отговор
    Днес в област Газиантеп, падна ракета в училеще. Уби учителка и деца. Някой да пише за това? Няма.
    Вие си продавайте АК 47 и си бройте парите, без да виждате къде и от кого се използват.
Новини по държави: