Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 11:42 670 6

Германия предоставя 40 млн. евро на Молдова

  • германия-
  • молдова-
  • помощ-
  • кишинев-
  • подкрепа

Споразумение за финансиране на енергийната сигурност на уязвими групи чрез безвъзмездна помощ от Германия, предоставена на Република Молдова, бе подписано в Кишинев

Германия предоставя 40 млн. евро на Молдова - 1
Източник: БГНЕС

Споразумение за финансиране на енергийната сигурност на уязвими групи чрез безвъзмездна помощ от Германия, предоставена на Република Молдова, бе подписано в Кишинев.

Документът предвижда предоставяне на безвъзмездна бюджетна подкрепа в размер на 40 милиона евро на Молдова. Средствата за германско сътрудничество за развитие бяха обявени от федералното правителство на втората среща на Конференцията за подкрепа на Молдова през юли тази година в Букурещ, съобщава агенция IPN. Финансови ресурси подкрепят Молдова в изпълнението на държавната програма „Ajutor la contor“ (Помощ по брояча). По тази програма населението ще получи компенсации за енергийни ресурси през студения период - от ноември тази година до март 2023 г. от Фонда за намаляване на енергийната уязвимост. Министърът на труда и социалната защита Марчел Спатар каза, че Германия винаги е подкрепяла Молдова в най-трудните ситуации.

„Днес германската държава потвърждава подкрепата си за гражданите на нашата страна с този безвъзмезден финансов принос, който ще покрие почти изцяло разходите за обезщетения за ноември. Благодаря на Германия не само за тази финансова подкрепа, която е толкова важна в тези времена, но и за безусловната подкрепа на избрания път към европейска интеграция“, посочи министърът.

Бюджетът за целия студен период на годината се оценява на пет милиарда леи (251 573 593 евро). Тя трябва да бъде покрита с подкрепата на Европейския съюз и други страни. Външната подкрепа ще покрие около 40% от нуждите. Министърът допълни, че предварителните анализи показват, че по-голямата част от кандидатите за обезщетения попадат в най-високата категория енергийна уязвимост. Германският посланик в Молдова Маргрете Уебър уточни, че повишаването на цените на енергията в резултат на незаконната и агресивна война на Русия в Украйна означава, че много молдовски домакинства трябва да дават значителна част от доходите си за енергия.

„Това е огромна тежест за много домакинства. Щастливи сме да бъдем с нашите молдовски приятели в тези трудни времена. С 40 милиона евро подкрепяме Фонда за намаляване на енергийната уязвимост, който помага особено на най-засегнатите домакинства. Германия ще продължи да подкрепя Република Молдова в преодоляването на настоящата ситуация и ще придружава страната по пътя на европейската интеграция“, обясни посланикът.

За последните 12 месеца газът в страната е поскъпнал седем пъти, а електроенергията - четири пъти. Тази зима, молдовците вероятно ще харчат до 65 процента от доходите си за сметки за електричество, заяви президентът на страната Мая Санду.

На 2 ноември Националната агенция за енергийно регулиране на Молдова одобри исканията на доставчиците Premier Energy и FEE Nord за увеличение на тарифата за електроенергия. По този начин тарифата за електроенергия, доставяна от Premier Energy за южната част на Молдова се увеличи до 4,77 леи (0,50 лева) за kWh.

От първи октомври тарифата за газ за битови потребители се увеличи до 29,27 леи с ДДС (3,00 лева) за един кубичен метър газ. През 2020 година цената на газ беше около 4,64 леи (0.50 лева).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    6 0 Отговор
    Прилича малко на рушвет.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    4 0 Отговор
    Ще палят пачки евро в печките.
  • 4 Комунист🇷🇺🇻🇳🇨🇳🇰🇵

    6 0 Отговор
    Германците са озверели уж помощ а навсякъде набутват немски компании и си осигуряват поръчки немският тумор метастазира в признак на ярост
  • 5 пимпарев

    3 0 Отговор
    И какво ще правят с тия 40млн милионите мизерстващи молдовци?По стара чифутдемократическа традиция соросоидите във властта ще ги усвоят,а масата молдовци ще гинат по пътя към евроатлантизма от глад и студ .Такава катастрофална мизерия цари в Молдова,че замисля дали на запад не ги броят за отличници в чифутодемокрастията.
  • 6 Змия

    1 0 Отговор
    леле колко вино и мамалига ще трябва да изпият и изядат свабите