Last news in Fakti

17 Декември, 2022 12:21 1 447 1

Президент нареди на правителството да понижи инфлацията

  • казахстан-
  • касим - жормат токаев-
  • правителство-
  • инфлация-
  • инвестиции-
  • климат

Токаев изиска от министрите да осигурят добър инвестиционен климат

Президент нареди на правителството да понижи инфлацията - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев по време на среща с министър-председателя Алихан Смаилов възложи на кабинета на министрите да осигури благоприятен инвестиционен климат и да намали инфлацията.

„Държавният глава възложи на правителството да предприеме комплексни мерки за изпълнение на предизборната програма, както и да осигури изпълнението на макроикономическите планове и социалните задължения на държавата. Президентът постави на правителството следните задачи: осигуряване на благоприятна инвестиционна и бизнес климата в страната, намаляване на инфлацията, подобряване на ситуацията в здравеопазването, за да бъде отоплителният сезон под специален контрол“, се казва в съобщение на пресслужбата на държавния глава.

Планира се да бъдат отменени и преразгледани около 10 000 изисквания, които пречат на бизнеса в 44 области на регулиране, увеличаване на броя на заетите в малкия и среден бизнес до 3,8 милиона души, реализиране на 289 нови инвестиционни проекта за 4,2 трилиона тенге (8,9 млрд. USD) със създаването на 38 000 работни места, изграждането на редица големи инфраструктурни обекти.

Освен това премиерът на Казахстан информира Токаев за плановете за насищане на вътрешния пазар с казахстански стоки, преформатиране на дейността на стабилизационните хранителни фондове, изграждане на нови училища, модернизиране на селските здравни заведения и осигуряване на заетост на гражданите.

На 12 декември на разширено заседание на кабинета на министрите държавният глава заяви, че за 11 месеца на тази година икономическият растеж се е забавил от 4,6% на 2,7%. В същото време инфлацията достигна исторически върхове през последните 14 години и възлиза на 19.6%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тиран

    3 3 Отговор
    нареждам да се ходи до двете нули само в определен час!