Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 16:55 1 934 16

Казахстанският лидер се срещна с Путин при първото си задгранично посещение след изборите

  • казахстанският лидер-
  • касъм-жомарт токаев-
  • руския президент-
  • владимир путин

Казахстанският лидер Касъм-Жомарт Токаев се срещна с руския президент Владимир Путин седмица след като по безапелационен начин спечели нов седемгодишен мандат на предсрочните президентски избори

Казахстанският лидер се срещна с Путин при първото си задгранично посещение след изборите  - 1
Снимка: БГНЕС

Казахстанският лидер Касъм-Жомарт Токаев се срещна с руския президент Владимир Путин седмица след като по безапелационен начин спечели нов седемгодишен мандат на предсрочните президентски избори, предаде Асошиейтед прес.

Казахстан е важен съюзник на Русия. Двете страни имат обща граница, дълга 7600 км. Но с оглед на конфликта в Украйна Токаев започна да се разграничава от Москва, а най-осезаемото проявление на тази политика беше това лято, когато той отказа да признае обявената от Кремъл независимост на сепаратистките региони в Украйна.

Казахстанският президент се стреми и да намали влиянието на авторитарния си предшественик Нурсултан Назарбаев, който беше приятелски настроен към Русия и управляваше Казахстан в продължение на три десетилетия. През 2019 г. Назарбаев се оттегли от президентския пост, но запази в ръцете си значителен властови ресурс в качеството си на председател на Съвета за национална сигурност, длъжност, от която по-рано тази година Токаев го отстрани.

В началото на днешната лидерска среща казахстанският президент акцентира върху обстоятелството, че първото му задгранично посещение след изборната му победа с над 80 процента от гласовете е именно в Москва. По думите му този факт има "дълбоко политическо значение. Разбира се, в тази визита определено има и известна доза символизъм".

Той отбеляза, че това е напълно естествено с оглед на тридесетилетното сътрудничество между Москва и Астана, които на 22 октомври отбелязаха 30 години от установяването на дипломатически отношения между тях, посочва ТАСС. "За Казахстан Русия остава основен стратегически партньор, държава, с която ни свързват дълбоки отношения в най-различни отрасли", каза казахстанският лидер.

Путин от своя страна оцени високо факта, че първото посещение на Тоакев в чужбина след преизбирането му е тъкмо в Москва. "Днешното посещение има особено значение: това е първата визита след преизбирането на Касъм–Жомарт Кемелевич като президент на Казахстан, в този смисъл тя има знаково значение и подчертава особения характер на нашите отношения", каза руският президент. "Високо ценим това."

Путин обърна внимание на факта, че с Токаев имат редовни контакти. Двамата се срещнаха отново съвсем наскоро в Ереван на заседанието на Организацията на Договора за колективна сигурност.

Путин изрази убеденост, че и на предстоящия руско-казахстански Форум за междурегионално сътрудничество в Оренбург участниците в него ще постигнат "съществени, конкретни резултати, защото значителна част от двустранния стокообмен се извършва в пограничните райони". По думите на руския президент жителите на пограничните райони са в тесен контакт едни с други, "понякога дори в по-добър, отколкото центърът".

След срещата двамата президенти подписаха обща декларация по случай 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения. Церемонията се състоя в Гербовата зала в Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАБЛЮДАТЕЛ

    20 1 Отговор
    нали го беше отсвирил
  • 2 Котка ученият

    8 12 Отговор
    Алтернативата неизбежно ще бъде китайска инвазия. По-скоро в Москва. Европа е твърде далечна и недостъпна.
  • 3 Западната пропаганда

    18 2 Отговор
    пак се изложи!Каква я мислеха,каква стана! Казахстан е държава между Китай и Русия,който има ум в главата,знае каква политика ще води страната!
  • 4 стоян георгиев

    16 5 Отговор
    Къде другаде да отиде?Разбира се първото посещение е при Императора.
  • 5 Хайде по сериозно

    10 5 Отговор
    Токаев се крепи на руските щикове от януари Никъде няма да св отдалечава иначе няма коридори за износ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НЕучуден

    7 2 Отговор
    А с кого друг да се срещне?

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НЕучуден

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "666":

    Знам, знам. Там няма смисъл.
  • 10 гост

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "НЕучуден":

    Казахстан преди 2 години отмени кирилицата и обяви латиницата за официална азбука !! Също руския беше отменен като официален език и вече НЕ СЕ ИЗУЧАВА в училищата !! Може да се ползва само от рускоговорящи в неофициални случаи , демек в къщи , във всички държавни учреждения се говори на казахски !! Ако не го знаят , да си водят преводач ! Също така Казахстан вече има почти два пъти по-голям внос износ с други държави , отколкото с Русия и има БЕЗМИТЕН РЕЖИМ със САЩ и Канада !!! Като вземеш и предвид , че китайските инвестиции са над 10 ПЪТИ по-големи от руските , накъде отиват нещата ??? Към доста неприятна за Раша посока май , хахахха !!

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 11 Хъхъ

    5 6 Отговор
    Кремъл вече точи зъби за Казахстан и Киргистан, защото разбираш ли и там трябвало да денацифицират !
  • 12 ФАКТИ

    7 1 Отговор
    Миналата година бях в Казахстан. Всички надписи са на кирилица. Руски език се изучава не само в училище но е и официален държавен език. В Казахстан американците изкупуват масово уран на ниски цени. Затова имат интерес да устройват конфликти. Казахстан е една от най богатите на залежи с уран държави.
  • 13 Изобличител

    2 5 Отговор
    Това е Путинска пропаганда, Токаев на снимката е клонинг.

    Целият свят е изолирал ПУТИН и не неговият кървав режим, не искат да се срещат с него, нито да имат нещо общо с Оркистан.

    Отделно Украйнската армия вече атакува подстъпите на Москва и Руския режим скоро ще капитулира за един по-добър свят.

    Слава на Украйна!
  • 14 Реалист

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Всичко което сте написал е ЛЪЖА!

    Фактите са, Токаев е в Москва на килимчето, не във Фашингтон.

    Спрете наркотиците и се върнете в реалността.
  • 15 НЕучуден

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Неприятен, ма с дядя Вова се среща. А това трябва да ти говори много. Ако вдяваш, де
  • 16 Тсог

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    аве ти бил си някога в Р.Казахстан, а ве ?..или си просто поредния диванен анализатор?
    Питам те, що то толкова глупости така цветущо си из пона.обнарисувал тука и СЪМ СИГУРЕН, че даже не си и ступвал там на място никога?
    Иначе голям капацитет Ха Ха Ха
    Нямаш толкова пръсти на краката и на ръцете общо колкото пъти съм ходил Лично в Р.Казахстан
    Му.хахахахха