Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 16:20 1 037 0

Трима африкански мигранти стигнаха по чудо до Канарските острови

  • канарски острови-
  • мигранти-
  • лодка-
  • испания

Трима африкански мигранти достигнаха до Канарските острови след 11 дни върху перото на руля на петролен танкер

Трима африкански мигранти стигнаха по чудо до Канарските острови  - 1
Снимка: Shutterstock

Трима африкански мигранти достигнаха до Канарските острови, след като оцеляха 11 дни върху перото на руля на кораб, отплавал от Нигерия, предаде ДПА, като се позова на испанската морска спасителна служба.

Танкерът "Алтини Две" пристигнал вчера в пристанището на Лас Палмас на остров Гран Канария, се казва в съобщението в "Туитър", придружено със снимка на седящите на перото на руля мигранти. Те били заведени незабавно в болница заради признаци на дехидратация и хипотермия.

Полицейски говорител каза днес, че тримата мигранти ще бъдат върнати обратно в Нигерия, защото са влезли незаконно на територията на Испания. Компанията оператор на танкера има отговорността да им осигури временно настаняване, след което да ги върне обратно в Лагос възможно най-бързо, добави той.

Според неправителствената организация "Уокинг бордърс" обаче тримата мигранти може да останат в Испания, ако поискат политическо убежище.

Оператор на петролния танкер е базираната в Атина компания "Астра шип мениджмънт", която засега не е коментирала случая.

Хиляди хора предприемат опасното плаване от бреговете на Африка в посока Канарските острови, като обикновено правят това с малки лодки, отбелязва ДПА. Най-късото разстояние от континента до испанския архипелаг е около 100 километра. По данни на Международната организация по миграция, която е част от системата на ООН, тази година близо 15 000 души са поели по този път, като над 1500 са загинали или са в неизвестност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: