30 Ноември, 2022 07:22 1 314 6

90% от износа на Египет на втечнен газ е за страни от ЕС

  • египет-
  • износ-
  • ес-
  • втечнен газ-
  • правителство

Египет е изнесъл осем милиона тона втечнен природен газ (LNG) през настоящата година

90% от износа на Египет на втечнен газ е за страни от ЕС - 1
Източник: БГНЕС

Египет е изнесъл осем милиона тона втечнен природен газ (LNG) през настоящата година, обяви министърът на петрола и минералните ресурси Тарек ел Мола, цитиран от египетската Държавна информационна служба. По думите му деветдесет процента от това количество е насочено към държави членки на Европейския съюз (ЕС).

През 2021 година северноафриканската държава е изнесла седем милиона тона, като осемдесет процента от вносителите също са били държави от ЕС. Египет е готов да посрещне част от нуждите от природен газ на Европа, посочи Мола, съобщи БТА.

Стойността на изнесените от арабската република природен газ и втечнен газ значително се е увеличила през последните години. През 2017 година е била малко над 177 милиона долара, през 2021 година - 3,9 милиарда долара, а само за първите осем месеца на 2022 година достига малко над 5 милиарда.

Междувременно международната газова и петролна компания “Бритиш петролеум” получи правата за проучването на два офшорни блока в Средиземно море в близост до делтата на река Нил. С това блоковете, за които енергийният гигант е получил права тази година, стават четири заедно с разширението на един блок, “което дава възможност потенциалните нови залежи да бъдат разработвани с използване на съществуващата инфраструктура,” заяви регионалният мениджър Карим Алаа.

По-рано стана ясно, че до края на годината египетското правителство планира да проведе международни търгове за проучвания за петрол и газ в Средиземно море и в пустинята Сахара, както на изток, така и на запад от Нил.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    ТОВА е БИЗНЕС
  • 2 ГАЗОВ ШУТ ЗА ПУТИН

    4 8 Отговор
    И без руска газ ша преживеем...

    Коментиран от #3, #5

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "ГАЗОВ ШУТ ЗА ПУТИН":

    ВЯРНО ФАКТ
  • 4 Лицемерие....

    6 0 Отговор
    ...Сър, висша форма!
  • 5 С тези

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГАЗОВ ШУТ ЗА ПУТИН":

    8 милиона тона ще преживее ЕС точно 24 часа, дали и толкова ще има. Газовия шут е за ГейЕС от Русия. Мисли преди да се изказваш.

    Коментиран от #6

  • 6 Гей или Терорист

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "С тези":

    По добре гей , от колкото кървав руски терорист!?!