Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 15:50 1 181 13

САЩ не дават засега зенитните системи "Пейтриът" на Украйна

  • сащ-
  • пейтриът-
  • войната в украйна-
  • оръжия за украйна-
  • пво за украйна

Вашингтон обмисля изпращането на модерни зенитни системи "Пейтриът" в Украйна, тъй като за управлението и поддръжката на такива сложни системи е необходим висококвалифициран персонал

САЩ не дават засега зенитните системи "Пейтриът" на Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Говорител на Министерството на отбраната на САЩ коментира информацията, че Вашингтон обмисля изпращането на модерни зенитни системи "Пейтриът" в Украйна. По думите му, въпреки че има дискусии за това, в момента такъв трансфер не се планира, цитира думите му Би Би Си.

"Ние обсъждаме широк набор от възможности за подпомагане на Украйна. Редовно се консултираме с украинските партньори и други съюзници. Помощта за противовъздушната отбрана остава приоритет за Министерството на отбраната на САЩ и международната общност. Що се отнася до системите "Пейтриът", ние не планираме да ги доставяме на Украйна на този етап. Но, повтарям, дискусиите по този въпрос ще продължат", каза Пат Райдър по време на брифинг в Пентагона.

По думите му за управлението и поддръжката на такива сложни системи е необходим висококвалифициран персонал.

"Когато става въпрос за определени видове въоръжение, като системата "Пейтриът", или танковете M1, или усъвършенстваните изтребители, това са способности, които изискват доста голяма поддръжка, както и обучение. Нито една от тези системи не работи на принципа на включване и пускане." Не можеш просто да ги изпратиш на бойното поле и да започнеш да ги използваш" - Райдър.

Въпросът за възможността за снабдяване на Украйна със системи "Пейтриът", които биха ѝ позволили ефективно да се защитава от руски ракетни удари, беше предмет на интензивна дискусия, главно в европейските политически кръгове и НАТО, през последните седмици, особено след падналата ракета в Източна Полша, когато загинаха двама души.

Преди ден анонимен високопоставен служител в Министерството на отбраната на САЩ каза, че Съединените щати обмислят различни варианти за защита на Украйна от руски ракетни атаки, включително системите "Пейтриът".

Отговаряйки на въпроса дали САЩ биха повлияли на съюзниците, ако някой от тях сам пожелае да прехвърли "Пейтриът" в Украйна, Райдър каза, че не иска да говори от името на други страни, тъй като това е суверенно решение на държавите.

Но тъй като това важи и за страните от НАТО, САЩ изхождат от това, че подобна дискусия ще стане предмет на дискусия за целия Алианс.

"Отново ще продължим да работим в тясно сътрудничество с международната общност, за да определим какви са отбранителните нужди на Украйна и да ги посрещнем", добави говорителят на Пентагона.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 1 Отговор
    Укрите ще нацелят Берлин и Париж.ха ха ха
  • 2 Някоя си

    17 1 Отговор
    Не им се дават....щото знаят че я свалят една две ракети я не ....🤣🤣🤣🤣
  • 3 ъъъ

    23 1 Отговор
    не дават,щото като се види колко са прехвалени ... ще им падне пазарната цена
  • 4 Котка ученият

    10 2 Отговор
    Американците си губят времето и парите. Най-отровната змия в света Тайпан може да убие 100 души с едно ухапване.
  • 5 Уса

    18 1 Отговор
    Що натовско железо се потроши в тая украйна не е за вярване.Един брачед сенатор вчера каза,че украйна приличала на лунен пейзаж от космоса само петна и трапища в които се крият по 5-6 украинци с автомати нищо повече.Къде са ни оръжията,пита човека?
  • 6 Еми няма да дадат!

    11 1 Отговор
    Иначе руснаците като почнат да ги унищожават, целия свят ще види, че са нефелни!
    И нато "членките" ще се усетят най-после, че най-големия член не е много кадърен :)!!!
    Както преди години един стар руски самолет, СУ-24 с РЕБ система Хибини направи за резил "супер ПВО-системата им Иджис"!
    Корабчето "Доналд Дък" умря от страх в Черно море!

    Коментиран от #13

  • 7 Иван

    3 0 Отговор
    Първо на Ислямска Държава, след това на Украйна.
  • 8 Иван

    1 0 Отговор
    ........."и други съюзници" (Израел).
  • 9 Ха ха ха

    7 0 Отговор
    Ми да им дадат и целият свят да може да види, че не са това за което ни ги превъзнасят. Ама и поръчките тогава може да понамалеят.
  • 10 Бай Лисан

    3 0 Отговор
    "По думите му за управлението и поддръжката на такива сложни системи е необходим висококвалифициран персонал."
    Елегантен начин да се каже - вие не сте у час.
    Тиквоча барем казваше - вие сте такива, и аз съм такъв. Не че то може да се скрие, де
  • 11 Бай Лисан

    6 0 Отговор
    А от дуга страна укрите реват: Айде ве, давайте го тези Пейтриът, ние половината сме ги продали вече на зелено.
  • 12 Аршлох

    9 0 Отговор
    Засега Сащ не дават Пейтриът на Украйна и причините са три:1 Риск веднага да бъдат продадени.2 Ук ри те да стрлят отново по Полша или Румъния или Словакия.3Хайли лайкли ,да не могат да прехващат доста неща ,даже и дронове Лансет за1000р.и да се изложим пред чужденците.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.