6 Декември, 2022 09:20 3 415 43

Русия разположи отбранителни ракетни системи на Курилските острови, близо до Япония

  • русия-
  • курилските острови-
  • япония-
  • руското министерство на отбраната-
  • отбранителни ракетни системи

Руското министерство на отбраната съобщи, че е разположило мобилни брегови ракетни системи на северен остров от Курилския архипелаг

Русия разположи отбранителни ракетни системи на Курилските острови, близо до Япония - 1
Снимка: Shutterstock

Руското министерство на отбраната съобщи, че е разположило мобилни брегови ракетни системи на северен остров от Курилския архипелаг – част от стратегически разположена островна верига, която се простира между Япония и руския полуостров Камчатка, предаде Ройтерс.

Япония предявява претенции към контролираните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии. Този териториален спор датира от периода в края на Втората световна война, когато съветски войски ги отнемат от Япония.

Руските брегови ракетни комплекси „Бастион“, които изстрелват ракети с обсег до 500 километра, бяха разположени на остров Парамушир в северната част на Курилския архипелаг, каза вчера руското военно ведомство.

Бреговите военнослужещи от Тихоокеанския флот ще наблюдават денонощно прилежащата акватория и зоните на проливите, се казва в министерското съобщение.

Съобщава се също, че на Парамушир е изграден военен лагер с условия, позволяващи целогодишно обслужване, настаняване, отдих и изхранване на личния състав.

Това разполагане на ракети става една година, след като Русия дислоцира системи „Бастион“ на остров Матуа, в централната част на Курилската верига, посочи министерството в Москва.

През септември базираният във Вашингтон мозъчен тръст „Център за стратегически и международни изследвания“ посочи в доклад, че останала в сянката на инвазията в Украйна, извършваната от Москва милитаризация на Курилските острови „се е оказала до голяма степен под радара“.

Стъпките на Русия за засилване на присъствието ѝ предполагат, че островите ще продължат да играят пагубна роля в руско-японските отношения и че Япония и САЩ трябва да задълбочат консултациите си относно дейността на Русия в региона, пише в доклада, публикуван на сайта на Центъра.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре

    24 54 Отговор
    Май и японците ще зачешат руските кирливани...

    Коментиран от #3, #4, #11, #42

  • 2 тикви американски

    58 20 Отговор
    Когато САЩ разполага оръжия по света е за демокрация, когато това се извършва от друга държава е милитаризация!!!

    Коментиран от #20, #25

  • 3 Тиква американска

    32 10 Отговор

    До коментар #1 от "Добре":

    Много си умен! Браво Ганчо!
  • 4 Теле

    27 11 Отговор

    До коментар #1 от "Добре":

    Да опитат, те са запознати и имат опит с атома

    Коментиран от #9

  • 5 Бай Лисан ™

    25 20 Отговор
    Приятелски съвет към японците - лъскайте си мечовете и си трайте, да не станете притежатели на подземна територия.
  • 6 Путюн

    14 28 Отговор
    Рассия евче е във отбрана военното плашило търпи поръжения на всички фронтове погромът е ръпрос на време и Путя го знае бънкерът е най сигорното място за високият играч който надигра всички

    Коментиран от #10, #38

  • 7 Парцаля

    16 20 Отговор
    Руският войн атакува със молотовка и винтовка във ръка той вече усъьна че единственният вариянт е да стане на парцаля и тор, погромът е Факт така че дишайте дълбоко русофилчета

    Коментиран от #13, #14

  • 8 Рашистъъ

    9 18 Отговор
    Погромът на расси е факт армията бяга победоносно от всички фронтове путя копае най дулбокият бункер виждан от човечеството

    Коментиран от #39

  • 9 Япсите се пообъркаха

    18 10 Отговор

    До коментар #4 от "Теле":

    Само краварите хвърлят атомни боомби!
  • 10 а бе,тия..

    15 11 Отговор

    До коментар #6 от "Путюн":

    Джапанките са много лесни,от всекаде море два-три посейдона и острово нем да го има..

    Коментиран от #16, #34

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Малко уточнение

    18 17 Отговор
    Русия разположи ракетни системи на японски острови, които е окупирала от ВСВ.Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомай(по памет). Там живее местно население - народа Айну, които обаче си живеят и работят в Япония. Спомням си как Путин унижаваше Абе за въпросните острови.Истината обаче е, че няма как да са били някога руски. Даже пречупено през путиновата философия за историческа справедливост става още по-зле. Хайде пляскайте минуси!

    Коментиран от #31, #37

  • 13 Знайко

    14 8 Отговор

    До коментар #7 от "Парцаля":

    Хората слагат ракети за да се подсигурят, драскачите викат- погромът е факт! Хохобохоооохохохооо....жалки платени НЕРАЗБИРАЧИ!

    Коментиран от #18

  • 14 слава путини..

    7 10 Отговор

    До коментар #7 от "Парцаля":

    У владивостоке откри нов завод за калибровки..а джапанките са много близко..

    Коментиран от #15

  • 15 Русофоб Антисемит

    7 10 Отговор

    До коментар #14 от "слава путини..":

    Поне български научи, дeбил руски.
  • 16 Русофоб Антисемит

    9 11 Отговор

    До коментар #10 от "а бе,тия..":

    Какъвто си е тъп бункерния плъх изобщо не осъзнава, че истинската му заплаха е Китай а не Япония.
  • 17 Наблюдател

    8 10 Отговор
    Руските ПВО за нищо не стават. Украински дронове прелетяха няколкостотин километра преди да "кацнат" на руски военни летища. Факт
  • 18 Знайко

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Знайко":

    Който ми сложи минус си го слага на себе си и бъдещото да децата си! Водете си бележки! Следете цените и борсовите индекси! Може би накрая ще откриете колко заблудени сте били?
  • 19 Псевдоним

    5 0 Отговор
    Много красиви са тези острови.
  • 20 Найш как живеят хората там?

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "тикви американски":

    Ловят раци и ги карат си първо японско пристанище на продан,а после японци на ясен руски език им предлагат перални,телевизори и т.н.Тия острови не са влизали в споразумение след сключен мирен договор.Окупирани са и руснаците не искат да ги напускат.Населението,а то е руско кара един мизерен живот.

    Коментиран от #22

  • 21 АУУУУУ

    11 11 Отговор
    ВАТНИЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ С БЕДНА УКРАЙНА.....А ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ДА ОТКРИЯТ ВТОРИ ФРОНТ СРЕЩУ ВЕЛИКА АРМИЯ КАТО ЯПОНСКАТА ......ОПРЕДЕЛЕНО ТАЗИ ВОЙНА НЯМА ДА Е ТОЛКОВА ПРОДЪЛЖИТЕЛНА 😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 22 Мишел

    10 4 Отговор

    До коментар #20 от "Найш как живеят хората там?":

    Всъщност преди да се появят на Курилите японци (които са племена, дошли от острови в океана на юг), тези острови и остров Хокайдо, са били руски, с покръстено в православна вяра местно население Айну.

    Коментиран от #27

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 7 Отговор
    Зеленски ги млати 10 месеца вече, а страхливото жужи е в бункеро под миндера с кръвно 300 на 200 и бълнува, усеща края ‼️
  • 24 Храна за мурZилkи

    5 7 Отговор
    Хахахаа , никой няма да се впечатли от стари съветски железа. Цял свят видя какви са боклуци. За радост и храна на ватниците стават
  • 25 Абе

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "тикви американски":

    Погледни колко земя е заграбила Русия. Спокойно можеше да подарят или да продадат на японците, тези острови. Русия е слабо заселена, изобщо не ѝ трябват тези острови. Японците са добри, работливи хора и заслужават тези острови.

    Коментиран от #29, #43

  • 26 Иван

    5 7 Отговор
    На тези острови има гробове на японци и те не могат да отидат да си видят роднините. Руснаците без туй живеят толкова мизерен живот там, че е по-добре да ги управляват японците.
  • 27 Аде бе,

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "Мишел":

    пак измисли нещо нередовно.И Аляска руска и тва и онова руско.На тях застрахователните полици не им ги признават,половина свят владеели.Ся ши ги видим как ще се сгромолясат в Украйна,кат останаха без пари.Русия си отива,майна
  • 28 Скот Ритър

    6 4 Отговор
    Руско - японски отношения няма те де юре са във война както са Северна и Южна Корея. Имаше предложение от страна на Путин да подпишат мир и после да се разбират, но японците се дръпнаха, умни хора се оказаха.
  • 29 Пръцко

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "Абе":

    Не става - безкрайно алчни са за земя, политиката им мяза на турската, имат един общ инструмент - населението им се плоди като зайци, бяга от нищетата и мизерията и се заселва "кротко" в граничните и не само райони на съседите, отново се плодят бясно, и скоро родните им империи заявяват претенции към чуждите територии (защита "интересите" на гражданите си), къде с оръжие, къде с "референдуми". А бе, като скакалци са...
  • 30 Що бе

    2 3 Отговор
    нещо сърби ли ги от нататък могучаята?
  • 31 Ломчанин

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Малко уточнение":

    При разпределянето на територии на Ялтенската конференция островите се предават на СССР и СССР поема задължението не по-късно от два месеца след завършване на войната в Европа да обяви война на Япония.
    Под това споразумение стоят подписите на Сталин, Чърчил и Рузвелт.
    Както винаги всеки един краварски президент не помни какво са подписвали неговите предшественици .....
    Те не помнят и че бомбите над Япония са ги пуснали те.
    Както и японците "не помнят" за златото на Руската империя "изчезнало" в японските банки.

    Коментиран от #41

  • 32 ДДРОнег

    6 6 Отговор
    руzия да внимава, че преди 117 г. яде японските шамари !!!
    А сега Япония е още по-силна, но руzия се изложи в Украйна, където се оказа втората по сила армия :))))
  • 33 НАУМ

    5 4 Отговор
    О. ПАРАМУШИР Е НАЙ-СЕВЕРНИЯ ОСТРОВ ,БЛИЗО Е ДО КАМЧАТКА И ПРЕКАЛЕНО ДАЛЕЧ ОТ ЯПОНИЯ.ТАКА,ЧЕ СПИСВАЧИТЕ КОГАТО ПИШАТ,ТРЯБВА ДА ИМАТ ПОНЕ ЕЛЕМЕНТАРНА КОЛТУРА ПО ГЕОГРАФИЯ.
  • 34 ДДРОнег

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "а бе,тия..":

    Абе не разбрахте ли , че руzкия посейдон е само на клипче :)))))
  • 35 След това величие...

    6 5 Отговор
    Неизбежно идват и купоните за хляб !
  • 36 голяма мъка тази ЛГБТ дружина бре

    6 3 Отговор
    последните 10 коментара изразяват личното мнение на ЛГБТ дружината на факти ,милички и за вас ще има ракети ама други ! не знам за Руснаците но вас определено ви сърби неистово при това ! Имат ракети слагат ,на вас какво ви е волни пеперуди ,на вас какво ви е ?

    Коментиран от #40

  • 37 Христо

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Малко уточнение":

    Айните не са японци. Те са друга раса - едри, силно окосмени с вълнисти коси и бради, със съвсем друг език.

    Те са третирани от японците като по-низша раса и винаги са били потискани в социално и икономическо отношение.

    В Русия също живеят айни, пише го в преброителната им статистика.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Знайко

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "голяма мъка тази ЛГБТ дружина бре":

    ...е това е проблема, че не им го слагат на тях ,ами на някакви си осраинци...ревнуват любящите братя! Не искаъ да лъскат на сухо...Може би това е нещо като стокхолмски синдром в порно-вариант!
  • 41 Знайко

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ломчанин":

    ...да , колега...и да напомним ,че като стана Фукушима, Б. Фулфорд интервюира японската принцеса, питайки я защо са предали японската банкова система под американски контрол и тя му обясни ,че преди Фукушима е имало АВАРИЯ в друга аец, която не била точно АВАРИЯ, тоес са ги принудили и в момента Япония е под САЩ-ско финансово робство! Гледайте ги тия неща , ве колеги.....
  • 42 Знайко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Добре":

    ..само да питам....с кво ще ги зачешат? Да не горим ,че Корея отдавна отработва конкретни кординати над япония...познай, кво ще се случи!
  • 43 Знайко

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Абе":

    да бе...работливите да харизат територия за амерски бази, щото те са работливи и ще оставят америте да воюват вместо тях с Русия! Даже са губещи, защото се отказах от Сахалин 2 , заради санкциите и сега и оттам няма да получат нищо! Май ще трябва бог да спасява работливия , японски народ!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания