Last news in Fakti

9 Декември, 2022 10:59 1 148 3

Хърватският премиер благодари на всички държави от ЕС

  • хърватия-
  • премиер-
  • ес-
  • държави-
  • шенген

За единодушната им подкрепа за присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство

Хърватският премиер благодари на всички държави от ЕС - 1
Източник: БГНЕС

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович благодари снощи на всички държави членки на ЕС за единодушната им подкрепа за присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство, предаде Хина.

На пресконференция след като Съветът на ЕС по вътрешни работи и правосъдието потвърди, че Хърватия става 27-ият член на Шенгенското пространство, Пленкович похвали правителството и сътрудниците си за това, че са работили усилено.

„Това е страхотна година на постижения“, каза той, цитирайки успехите на кабинета си тази година, включително откриването на моста Пелешац и присъединяването към Шенгенското пространство и еврозоната от 1 януари 2023 г.

„Не знам за друга държава, която да е влязла в двете зони в един и същи ден“, добави той.

Говорейки за това колко важно е на членството в Шенген, той каза, че 80 процента от външната търговия на Хърватия се генерира със страни от Шенген и че 75 процента от туристите, посещаващи Хърватия, идват от тези държави.

Хърватският министър на вътрешните работи Давор Божинович оцени, че присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство е резултат от големите усилия на всички нива и още едно доказателство за традицията на Хърватия да се справя, когато е най-трудно.

Същевременно осем водещи международните правозащитни организации определиха решението на ЕС за влизане на Хърватия в Шенген като лош прецедент за бъдещото разширяване на това пространство, тъй като с отношението си към мигрантите хърватските власти и граничната полиция нарушават правото на ЕС и международното право. Според тях хърватската полиция използва насилие срещу безпомощни хора, включително малтретиране и изтезания.

В изявление, публикувано вчера, правозащитните организации, сред които „Амнести интернешънъл“ и „Хюмън райтс уоч“, настояват за реформа на хърватския механизъм за наблюдение на границите и призовават да се гарантира, че нарушенията на правата на човека се разследват бързо и задълбочено от компетентните органи.

Организациите отбелязват, че основните човешки права, включително правото на убежище, се нарушават безнаказано по хърватските и други външни граници на ЕС.

От началото на август до края на ноември общо 1395 души са съобщили, че са били незаконно изтласкани обратно от Хърватия в Босна и Херцеговина, според данните от мониторинг на “Датския съвет за бежанците” в Босна и Херцеговина.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    5 4 Отговор
    Поздравления за Хърватия !!!
    Е, те влязоха години след нас, но си нямаха мутренско управление и ни изпревариха с много !!!
    Е, сигурен съм че на следващите избори БГ-населението няма да си вземе поука и пак ще гласува с две ръце за антиБъгларсктие партии ОПГ герПдпссдс, бсп, иzzраждане и др. !!!
  • 2 Дам

    6 2 Отговор
    Хърватия е много на запад ние сме на изток,колкото по на запад отиваш толкова по демократично мислене.
  • 3 бари

    4 3 Отговор
    Понеже се барат за мнооого по-големи европейци от нас, влязох в капана на еврото и Шенген. Щрак! После да не рИват.
Новини по държави: