Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Декември, 2022 11:59 1 307 19

Украинският финансов министър: Помощта за Украйна "е самозащита"

  • украйна-
  • министър-
  • финанси-
  • самозащита-
  • помощ

"А не благотворителност"

Украинският финансов министър: Помощта за Украйна "е самозащита" - 1
Източник: БГНЕС

Украинският министър на финансите Сергий Марченко каза днес, че жизненоважната западна финансова помощ "не е благотворителност", а "е самозащита" в борбата за запазване на демокрацията, предаде АП.

Марченко заяви това на фона на опитите на Украйна да се справи с растящата цена за ремонта на своя енергийна и отоплителна инфраструктура, разрушена от руски атаки.

В интервю, което даде за АП в Киев, той също така изрази увереност, че Европейският съюз ще разреши спора с Унгария, блокирал ключов пакет помощ на стойност 18 милиарда евро, и ще покрие по-голямата част от очертаващия се бюджетен дефицит в Украйна, предаде БТА.

Финансовата подкрепа за Украйна е незначителна в сравнение със сумите, които развитите държави са похарчили за борба с извънредни ситуации като световната финансова криза през 2008 г. и пандемията от КОВИД-19, изтъкна Марченко. Украинският финансов министър отбеляза, че тези пари подкрепят свободата и сигурността далеч отвъд границите на собствената му страна.

"Не е благотворителност да подкрепяте Украйна. Ние се опитваме да защитим свободата и демокрацията за целия цивилизован свят", каза Марченко.

Украйна се нуждае от външно финансиране, за да покрие бюджетния дефицит, предизвикан от войната, отбелязва АП. Паричните преводи и заемите ѝ помагат да избегне необходимостта нейната централна банка да печата пари, за да покрие основни нужди, като например пенсиите на хората – практика, която би рискувала да подхрани и без това болезнената инфлация.

Заем от ЕС на стойност 18 милиарда евро, заедно със значителна подкрепа от страна на САЩ и възможна помощ от Международния валутен фонд, биха покрили значителна част от украинския бюджетен дефицит. Европейският пакет обаче беше блокиран от Унгария заради спор с Брюксел, който се опасява, че страната отстъпва от демокрацията и Будапеща може би злоупотребява с европейски средства.

Марченко каза, че Украйна се опитва да покрие бюджетен дефицит, възлизащ на 38 милиарда долара.

По данни на Световната банка брутният вътрешен продукт на страната миналата година е бил малко над 200 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    22 6 Отговор
    Всъщност е отбранителен вал на Рубикон, но едва ли ще ви огрее.
  • 2 Врачка🧙🧛🦹‍♀️

    28 6 Отговор
    Всичко, всичко ще върнете заемите на Европа запорираните руски пари на руснаците всичко, всичко с лихвите.
  • 3 Да, бе

    30 5 Отговор
    Значи, като видиш просяк на улицата и му дадеш пари не е благотворителност, а самозащита! Може би тогава просякът е просто един елементарен нагъл рекетьор.
  • 4 Теле

    22 6 Отговор
    За глупавите евроатлантици да
  • 5 МУНЧО

    27 5 Отговор
    ПРЕДИ МАЛКО ЧЕТОХ ЕДНА СТАТИЯ НА ПРОСЛОВУТОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ,ЗА УКРАЙНСКИТЕ ОЛИГАРСИ НА ЛАЗУРНИЯ БРЯГ. КАК ДОБРЕ СИ ЖИВЕЯТ ХОРАТА ИЗНЕСЛИ МИЛИАРДИ ОТ УКРАЙНА. ТА НА ТОЗИ МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ И НА ОНЯ ЗЕЛЕНИЯ Е ПО -ДОБРЕ ДА ИМ СЕ КАЖЕ ДА НЕ РЕВАТ ЦЯЛ ДЕН ПО МЕДИИТЕ ЗА ПОМОЩ , А ДА СИ СЪБЕРАТ ДЪЛГОВЕТЕ ИЛИ ТАКА Е ПО УДОБНО И НА ТЯХ ,НЯКОЙ ДА ДАВА ,А ДРУГИ САМО ДА ПАПКАТ.
  • 6 Да бе

    24 4 Отговор
    А американските биолаборатории към коя защита са??

    Коментиран от #11

  • 7 Бут свободен

    17 5 Отговор
    Слава на Москва.
  • 8 Зевзек

    18 5 Отговор
    Абе хотелиерите нали се оказахте най загрижените за Украйна и украйнските "бежанци" що не си продадете тогава хотелите и да дарите парите на Украйна?🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 9 Унифрий Акрайнски

    13 3 Отговор
    Я си затвори устата! Вие ли ще говорите за демокрация?9644
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Логдаун

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да бе":

    Към фазер ваксанизацията
  • 12 Запознати

    13 4 Отговор
    Укрия не съществува. Кървавата хунта скоро ще духне с милиардите, а укрите ще плащат до гроб за фашизма си...
  • 13 мишо

    10 2 Отговор
    Урките са нагли ама ние сме прости, че даваме и последното си за тях. Да ги удумкат по-бързо и да се свършва с този церк.
  • 14 ясно

    10 2 Отговор
    "Не е благотворителност да подкрепяте Украйна. Ние се опитваме да защитим свободата и демокрацията за целия цивилизован свят" - утре ще се окаже, че няма какво и да връщат. Не е луд, който яде баницата, а който му я дава. Мисля, че украинската наглост скоро ще постигне и други върхове
  • 15 ЛИЛИ

    10 2 Отговор
    НИКОИ НЕ ТРЯБВА ДА ПОМАГА НА УКРОФАШИСТИТЕ ИНАЧЕ АГОНИЯТА ИМ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДЪЛГО
  • 16 Минувач

    7 1 Отговор
    Това е плоската украинска пропаганда, че заплахата била за целия свят дори, че дори Путин щял да напада цяла Европа и тем подобни простотии. Лошото е, че ио НЕумните западни марионетки се опитват в същия глас да излъжат и собствените си народи, за да се оправдаят пред тях за кризата и рецесията. Само че, не Западът и никоя друга държава освен Украйна не избиваше руснаци 8 години, че Путин да иска да помага на сънародници. Само че, не другите държави могат да разположат натовско оръжие на 500 км от Москва. Само че, и на Путин е ясно, че няма как да започне война срещу цяла Европа, а няма и смисъл, няма и причина. Лошото е, че освен тази плоска пропаганда за оправдания за обедняването на Запада, предполагам, че по-късно и тя ще послужи за извинение за опрощаване на всички дадени милиарди, защото те уж били за нашата, европейска сигурност, т.е. за нас си, а дори може и още пари да им даваме, защото те били измирали за нас.
  • 17 Болгарин

    3 1 Отговор
    български русофоб. Чувства се длъжен да се унижи пред господаря си Америка, да пълзи в краката му, да докаже своята лоялност, да оправдае зверствата си и за него е най-високата чест, че Европа обещава да я вземе в ЕС, за това той е готов да предадат вярата, и историята, бъдещето5579
  • 18 Болгарин

    3 1 Отговор
    Зеленски е станал три пъти по-богат от началото на войната в Украйна. И всичко не му стига, всичко пита и пита ...
  • 19 Ежко Бежко

    4 1 Отговор
    Наглеците се изживяват като защитници на човечеството. Също като в холивудски филм. Много ми дотегнаха тея. От нашите политици и медии ми се повръща. Станах сталинист в душата си. Бих ги пратил всички в концлагер с нищожен шанс за оцеляване. Толкова ли е трудно всеки да се заеме с работата си, ама полезна за обществото, а не социолози, политолози и всякакви грантовози и гов,новози.
Новини по държави: