Last news in Fakti

9 Август, 2013 16:32 4 525 0

Площта на плантациите засадени с кока в Колумбия е намаляла с 25%

  • колумбия-
  • кока-
  • оон
Площта на плантациите засадени с кока в Колумбия е намаляла с 25% - 1
Снимка: БГНЕС

Земната площ на плантациите засадени с кока в Колумбия е намаляла с 25%, съобщава Би Би Си.

Според доклади на Службата на ООН по наркотиците и престъпността,  обработваемата земя с кока в Колумбия към момента се намира на площ с една трета по-малка от тази през 2001 г.

И докато площите посадени с растението, което е основна съставка за създаването на кокаин намаляват на национално ниво, то в три от провинциите на страната те продължават да се увеличават, като това поражда сериозни сблъсъци между местните престъпни организации.

Колумбия е една от страните, които са водещи производители на наркотици в света, като  войната срещу наркодилърите се е превърнала в един от основните й приоритети.

Докладът  на ООН показва, че размерът на площите засадени с храсти кока е намалял от
64 000 хектара през 2011 г. до 48 000 хектара през 2012 г. Това е най-ниската цифра от започването на водене на подобна статистика в Колубмия от преди няколко десетилетия.

Анализатори твърдят, че спада на производство на кока в страната може да принуди престъпните групи, които до този момент са се финансирали от продажбата на наркотици, да се насочат към  нелегалния добив на злато и смарагди, които отбелязват увеличение в добива си в Колумбия.

Престъпните организации се възползват от това, че за разлика от наркотиците, златото и смарагдите могат да бъдат законно транспортирани извън страната.

Според последни доклади, провинциите, в които насажденията с кока са се увеличили са Норте де Сантандер, Чоко и Какета. През последните години местните власти засилиха присъствието си в регионите където бе отчетен най-сериозен добив на наркотични растения. В тези провинции обаче дейността им е затруднена, тъй като те са възпрепятствани от крайно левите бунтовници и наркокартелите.

Най-много кока се сади в пограничните райони, като граничният град Тумако оглавява класацията. Неговата територия се е превърнала в магнит за всички производители на наркотици, след като на скоро излезе заповед, забраняваща използването на самолети за пръскане на хербициди върху растенията, с цел тяхното унищожаване, по продължението на 10-километрова ивица. Това стана след като през 2008 г. Еквадор подаде официална жалба срещу своята съседка, според която въздушното пръскане е натровило почвата по граничните  територии. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА