15 Декември, 2022 14:55 810 3

Иран с критики към ООН за изключване на страната от Комисията за статута на жените

  • иран-
  • оон-
  • решение

“Това беше политически мотивирано и неприемливо решение без никакво правно основание, което ние осъждаме по възможно най-категоричен начин“, каза днес говорителят на външното министерство Насер Канаани

Иран с критики към ООН за изключване на страната от Комисията за статута на жените - 1
Снимка: Shutterstock

Иранското външно министерство разкритикува решението на ООН за изключване на Иран от Комисията на ООН за статута на жените. Решението бе взето след потушаването със сила на протестите в Иран, избухнали заради смъртта на млада жена, задържана от нравствената полиция, предаде ДПА.

Иран с критики към ООН за изключване на страната от Комисията за статута на жените
Снимка: БГНЕС

“Това беше политически мотивирано и неприемливо решение без никакво правно основание, което ние осъждаме по възможно най-категоричен начин“, каза днес говорителят на външното министерство Насер Канаани. ООН не трябва да позволява на световните сили да я използват за политически цели, уточни говорителят.

Икономическият и социален съвет на ООН взе решение вчера по въпроса, като 29 от общо 54-те страни членки подкрепиха предложената от САЩ резолюция за изключване на Иран от Комисията на ООН за статута на жените. Русия и Китай гласуваха "против".

Комисията със своите 45 членове, избрани за няколко години, трябва да засили равенството между половете и ролята на жените. Икономическият и социален съвет изрази дълбока загриженост за действията на Иран "от септември насам, който постоянно подкопава и все повече потиска човешките права на жените и момичетата, включително правото на свобода на словото, като често пъти прибягва до употребата на прекомерна сила".

Гражданите на Иран протестират от средата на септември срещу могъщия политически елит на Ислямската република. Антиправителствените протести бяха предизвикани от смъртта на 22-годишна иранка от кюрдски произход - Махса Амини. Тя почина на 16 септември в полицейски арест само дни след като беше арестувана за нарушаване на строгите ислямски правила за облекло в Иран.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    3 0 Отговор
    Иран Е с критики към ООН
  • 2 Иран е Част

    3 0 Отговор
    от Източната Ос,която Съсипва Западния гей-парад,Мъкиии...
  • 3 Ротшилд

    4 0 Отговор
    Моето ООН... аз ви шоканих, аз ще ви изгоня от него.