Last news in Fakti

16 Декември, 2022 15:55 2 585 45

Хенри Кисинджър: Как да избегнем нова световна война

  • преговори-
  • хенри кисинджър-
  • войната в украйна

Желанието за мир и ред има два компонента, които понякога се разглеждат като противоречиви: желанието за изграждане на структура за сигурност и необходимостта от действия на помирение

Хенри Кисинджър: Как да избегнем нова световна война - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата в Украйна трябва да приключи с преговори, заяви "патриархът" на американската външна политика Хенри Кисинджър в статия за списанието The Spectator. Той назова и условията, при които според него те могат да се осъществят, и припомни опасността от ескалация на конфликта.

Представяме материала без редакторска намеса.

Първата световна война се оказва своеобразно културно самоубийство, което сложи край на европейското превъзходство. Както каза историкът Кристофър Кларк, европейските лидери, като лунатици, влязоха в конфликт, в който никога не биха се забъркали, ако можеха да предвидят какъв ще бъде светът в края му през 1918 г. През предишните десетилетия те са се състезавали помежду си, създавайки и укрепвайки две групи съюзи, чиито стратегии са били свързани от съответните им начини на мобилизация. В резултат на това през 1914 г. убийството на наследника на австрийския трон от сръбски националист в Сараево ескалира в тотална война, започнала, когато Германия се зае с всеобхватния си план да победи Франция, като атакува неутрална Белгия от другата страна на Европа.

Държавите в Европа, които в този момент не осъзнаваха напълно колко технологии са укрепили военните им способности, започнаха да се унищожават взаимно с безпрецедентна ревност. През август 1916 г., след две години битки и милиони жертви, основните страни в конфликта на запад (Великобритания, Франция и Германия) започват да обмислят варианти как да сложат край на това клане. Противниците на изток - Австрия и Русия - също започнаха постепенно да тестват почвата. Тъй като никакъв възможен компромис не можеше да оправдае вече направените жертви и тъй като нито една от страните не искаше да изглежда слаба, лидерите не бързаха да започнат официален мирен процес. Имаха нужда от американско посредничество. Резултатите от задълбочен анализ на полковник Едуард Хаус, личният емисар на президента Удроу Уилсън, показаха, че мирно споразумение, основано на промененото статукво, е постижимо. Въпреки това Уилсън, който желаеше и беше готов да поеме ролята на посредник, реши да изчака до след президентските избори през ноември. До този момент британската офанзива при Сома и битката при Вердюн отнеха живота на още два милиона души.

Както казва Филип Зеликов в книгата си по темата, дипломацията се е превърнала в път, по който малцина вървят". Първата световна война продължи още две години и взе още милиони жертви, разрушавайки безвъзвратно баланса, който преди това се беше установил в Европа. Германия и Русия бяха разкъсани от революции. Австро-унгарската държава изчезна от картата на света. Франция беше окървавена. Великобритания пожертва голяма част от по-младото си поколение и икономическата си мощ, за да спечели. А наказателният Версайски договор, който сложи край на войната, се оказа много по-крехък от структурата, която замени.

Дали светът наистина преживява подобна повратна точка в Украйна днес, след като зимата постави пауза в широкомащабните военни операции? Многократно съм изразявал подкрепата си за военните усилия на съюзниците за прекратяване на действията на Русия в Украйна. Постепенно обаче наближава моментът, в който ще трябва да надграждаме вече настъпилите стратегически промени и да ги интегрираме в нова структура, за да постигнем мир чрез преговори.

За първи път в новата история Украйна се превърна във важна държава в Централна Европа. С помощта на своите съюзници и черпейки сила от речите на своя президент Володимир Зеленски, Украйна успя да спре напредването на руските неядрени сили, които са надвиснали над Европа след края на Втората световна война. Междувременно международната система, включително Китай, се противопоставя на опасността от Русия и на заплахата Москва да използва ядрени оръжия.

Този процес отново повдига въпроси относно членството на Украйна в НАТО. Киев придоби едни от най-големите и боеспособни сухопътни войски в Европа, подпомогнати от подкрепата на Америка и нейните съюзници. Като част от мирния процес Украйна ще трябва да установи връзка с НАТО, каквото и да означава това. Вариантът за неутралитет на Киев вече няма смисъл, особено като се има предвид, че Финландия и Швеция вече се присъединиха към Алианса. Ето защо през май препоръчах да се прокара линия на прекратяване на огъня по границите, които съществуваха преди началото на руската агресия на 24 февруари. Русия може да се откаже от земите, които е анексирала оттогава, но не и от териториите, които анексира преди почти 10 години, включително Крим. Те биха могли да бъдат обект на преговори след сключване на примирие.

Ако чрез бой или преговори не е възможно да се върне предишната разделителна линия между Украйна и Русия, може да се обмисли вариант за прилагане на принципа на самоопределение. В най-разделените територии, които са сменяли принадлежността си си многократно през вековете - може да се провеждат референдуми за самоопределение под наблюдението на международната общност.

Целта на мирния процес трябва да се състои от два елемента: страните трябва да укрепят свободата на Украйна и да разработят нова международна структура, особено за Централна и Източна Европа. И Русия в крайна сметка трябва да намери своето място в тази структура.

Някои са убедени, че най-добрият изход би бил Русия, обезкървена от конфликт. Не съм съгласен с това. Въпреки склонността си към насилие, Русия има решаващ принос за поддържането на глобалния баланс и баланса на силите повече от пет века. Историческата ѝ роля не може да се подценява. Военните неуспехи на Русия не са имали ефект върху нейния глобален ядрен капацитет, което ѝ позволява да заплашва с ескалация в Украйна. Дори и нейният военен потенциал да бъде значително намален, колапсът на Русия или загубата на способността да реализира стратегическите си програми ще превърне нейните територии, обхващащи 11 часови зони, във вакуум, за който ще се разгърне ожесточена борба. Воюващите общности на нейните територии може да поискат да разрешат споровете си по насилствен начин. Други страни може да се опитат да заграбят части от Русия със сила. И всички тези опасности ще бъдат изострени от наличието на хиляди ядрени оръжия, които правят Русия втората по големина ядрена сила в света.

Тъй като световните лидери се стремят да сложат край на конфликт, в който две ядрени сили се борят за държава с конвенционални въоръжения, те също трябва да обмислят последиците от този конфликт и дългосрочна стратегия за възникващите високи технологии и изкуствен интелект. Вече има автономни оръжейни системи, които могат да определят, анализират и нанасят удари по цели "по свое усмотрение", тоест те вече са в състояние да започнат собствена война.

След като прекрачим тази граница и високите технологии се превърнат в стандартно оръжие - когато компютрите станат главните изпълнители на стратегията - светът ще се окаже в условия, за които все още няма ясна визия. Как лидерите ще могат да упражняват контрол, ако компютрите ще предписват независимо стратегически инструкции в такъв мащаб и по такъв начин, че на практика да ограничават човешкия принос и дори да го застрашават? Как може цивилизацията да оцелее в този водовъртеж от противоречива информация, възприятия и мощни средства за унищожение?

Сега няма теории за този идващ свят и световната общност дори не обсъжда тази тема, може би защото всякакви смислени преговори могат да оповестят информация за нови открития, а такава публичност сама по себе си може да носи рискове за бъдещето. Преодоляването на пропастта между съвременните технологии и стратегиите за контролиране на тяхното използване - или дори разбирането какви биха могли да бъдат последствията от тях - днес е също толкова важно, колкото и изменението на климата, и изисква лидерите да владеят брилянтно както технологиите, така и историята.

Желанието за мир и ред има два компонента, които понякога се разглеждат като противоречиви: желанието за изграждане на структура за сигурност и необходимостта от действия на помирение. Ако не можем да постигнем и двете, не можем да постигнем нито едно от тях. Пътят на дипломацията може да изглежда труден и разочароващ, но постигането на мир изисква както визията, така и смелостта да се предприеме пътуването към него.

Източник: The Spectator / News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жеко

    47 4 Отговор
    Къш ве, евреин. Не, няма да мрем за еврейския световен ред и частния ви Федерален резерв. Течен шоколад за Ротшилдите.

    Коментиран от #30

  • 2 Цецо

    45 4 Отговор
    Ротшилдите да не се крият като плъхове зад Байдън и Шолц, а да отидат и да премерят сили с Путин.

    Коментиран от #12

  • 3 свърши се тая

    51 5 Отговор
    Тоя вярва ли си на приказките дето ги е наплякъл ? Да са преговаряли преди войната в Окрайна. Тогава Русия искаше преговори . А краварите се надуваха .

    Коментиран от #36

  • 4 Цецо

    23 2 Отговор
    Ротшилдите да не се крият като плъхове зад Байдън и Шолц, а да отидат и да премерят сили с Путин.

    Коментиран от #5

  • 5 Ротшилд

    4 23 Отговор

    До коментар #4 от "Цецо":

    Путин не е демократ.
  • 6 Ротшилд

    12 2 Отговор
    Ние сме прави за Украйна. Ако имате съмнения, изчакайте коментара на еврейския трол, който ще каже истината на матряла.
  • 7 стоян георгиев

    5 36 Отговор
    Супер статия писана от човек на 100 години.само дето не дава решение как да се оправи света с путлер.тва че Русия е голяма и опасна страна е ясно.ясно че не трябва да се позволява гражданска война в самата Русия и разпад на държавността и,но кисинджър не дава и решение.тва за договор върху завзето до преди февруари го предложи зеленски още в началото на конфликта но путлер го отхвърли.тва със самоопределението също е модел предложен от украинците през периода след 2014 но също не бе прието.та статията е хубава но кк да се повлияе на Русия да се изтегли до старите си граници?

    Коментиран от #8, #17, #19, #29, #37

  • 8 Ротшилд

    3 17 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Браво! Кажи им на матряла Истината.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 !!!?

    15 8 Отговор
    Пътен знак за изход Русия от войната в Украйна !!!?

    Коментиран от #38

  • 12 Нднен

    2 15 Отговор

    До коментар #2 от "Цецо":

    Путин също е Ротшилд
  • 13 Война и мир

    39 2 Отговор
    М стара лисица е Кисинджър! Върти суче,но не казва главното,а именно,какво търси сащ пред вратата на Русия! Не съм адвокат на Русия,но Русия не отишла пред вратата на сащ. сащ няма да победи руската мечка и не му е целта това! Главната му цел е да разбие ЕС,и е на път да я постигне!
  • 14 Кочо

    23 2 Отговор
    Преговори със Сатаната означава още по голяма война в бъдеще! Меркел скоро ви обясни какво означава честната дума на западните централи!
  • 15 Дедо Хенри забравя едно изконно правило!

    10 2 Отговор
    Никакъв изкуствен интелект не може да победи естествената простотия!
  • 16 Фермата

    16 1 Отговор
    Дойде от нейде Плъх космат, лукав и опашат и подшушна на Лисан своя пъклен план:
    - Лисане тъй повече не може драги, прерията наша скоро ще остане без храна за паша. Виж там на изток полярният мечок е заграбил материалният поток и играе казачок. Време е да сложиш край на тоз гуляй.
    Туй го сториха Плъховете стари RATшилди и братовчедите RATфелери, свикнали да тичат в галоп към материалния поток и да лочат от скъпоценния сироп
  • 17 Сюлейман,

    22 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Статията е грамотно написана ,но не е за такива като теб и коментиращите които пишете глупости след глупост .Всичко е истина което пише ,но с уловка за Русия която нито ти ,нито повечето списващи тук схващате .Целта която той предлага е отново да се изиграе и излъже Русия ,с референдуми проведени под егидата на ООН и международни наблюдатели и под манипулиране на западния свят и САЩ и Русия да остане единствено със Крим и двете републики ,Донбас и Луганск и да върне другите 2 които прие .Русия няма да съгласи на такива примирие ,преди февруари ,Русия искаше много по малко ,Крим признат за руски и автономия на двата края,Донбас Луганск .Така,че хитреца Кисинджър което иска вече е невъзможно ,а от какво го е страх и защо предлага този вариант ? Защото тази война САЩ и запада я изкарват все повече извън Украйна и за разлика от теб и повечето тук ,той осъзнава ,че това което Байдън (голяма война само) няма да го бъде и излезне ли тази война извън украйна ще е световна ядрена война където САЩ ще бъдат длъжни да приемат и на своя територия и с жертви ,които САЩ не са готови да дадат и винаги са се измъквали .Ако въобще разбираше от геополитика ,щеше да осъзнаеш и генерал Мили защо си отвори устата и говори на глас точно противно на това което говори белия дом .Но това геополитиката не е за теб и повечето тук с такъв род коментари .

    Коментиран от #24, #40

  • 18 Старият евреин ни казва

    5 4 Отговор
    че ако Русия стане слаба, тя ще загуби властта си над източните си територии за които ще се водят кървави войни, най-вероятно ще се намеси Китай, което пък ще застраши сигурността на света и от там на САЩ. За това Кисинджър предлага САЩ,Европа и Светът да жертват Украйна, като дадът на Путин всичко от нея, което поиска и да се договорят повече Русия да не напада никой! Обаче аз не виждам как някой ще даде на мечката да яде колкото иска и как после ще и каже че когато огладнее не е добре да плюска пак толкова здраво, а да стои на диета! Просто защото, ако една мечка стане стръвница, тя никога не спира да яде живо месо! Тогава има само два изхода, или тя те изяжда, или ти я убиваш! Избери си Хенри!

    Коментиран от #21, #33

  • 19 Смотльо

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Харесва ми името ти Путлер ,но ти прилича в женски род .
  • 20 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    14 0 Отговор
    За наше голямо съжаление, Германия и Франция (и Украйна в това число) като страни по Минските Споразумения не направиха абсолютно нищо за да изпълнят Минските Споразумения и продължението на войната в Украйна да бъде предотвратено.
    ЕС, Борел: “Войната в Украйна трябва да се реши на бойното поле”, край на цитата❗️
    Та за какво, говориме тук❓
    Разбира се Европейците мислят че както винаги Америка (в частност USA) ще изпрати свойте Морски Пехотинци, Моторизирани Дивизии да извадят “горещите въглени от огъня”, добре но този път може да не случи (винаги има първи път, както 1918) и на Германци, Немци да им се наложи да воюват отново на Източният Фронт❗️
    Първата Световна е замислена от Немският Национализъм като “малка победоносна война” уви и да културното самоубийство на континента Европа продължава сто (100) години по късно.
  • 21 Яне Сандански

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Старият евреин ни казва":

    С тази разлика ,че тук цитираш САЩ .Лакомата мечка в случая са те,търтеите на света .С изключение на твоя коментар с тази разлика която цитира другите са ...няма думи.Но евала за коментара ,вече не се срещат тук такива ,Факти ги изгониха отдавна .Но и ти явно си доста млад ,име време да осъзнаеш нещата ,защото Русия иска защита за страната си ,по малко НАТО около границите и всичко друго да е просто бизнес интереси .А гладната мечка която си цитирал е отвъд океана ,време е да си седне на задните части .

    Коментиран от #44

  • 22 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    8 1 Отговор
    ⚡️Културната и историческа начетеност на българите е равна на нула (0), Германия, Франция, в частност Великобритания са 99% отговорни за събитията, културни, икономически и военни на Европейският Континент.

    Коментиран от #42

  • 23 Тоа па

    14 2 Отговор
    Русия ще си вземе това което и принадлежи,ако ще и цялото гейско НАТО да се напъва.Все тая.Бог с нам.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    1 1 Отговор
    Самите Мински Споразумения бяха сделка (на коляно) подписани за да се стопира Руската Инвазия, тогава 2014 (забележка: има няма, точно 100 години след началото на Първата Световна), както тогава 2014 сваленият самолет на Малайзия беше причина, сега също е възможно да има “инцидент”, дали ще има стоп на Руската война в Украйна, това е нещо на което никой не може да отговори?
    Днешното видео от самолета на Уиз Еър ясно и нагледно показва опасноста от нов кръг на интензитет на военните действия и рисковете с които тези военни действия са придружени.
  • 28 Българските турци

    8 1 Отговор
    Старият вълк Кисинджър не казва нищо ново !..Той отдавна каза : "Подхвърлете кокалче на Путин и всичко да свърши !".....
    После и Илон Мъск каза същото на Зеленски !?...И Ердоган все му казва да преговаря !... Но от явно по явно е че Зеленски е марионетка по скоро на семейство Байдънови отколкото на САЩ , ЕС и НАТО и докато Байдън е президент и украинци и руснаци ще продължават да умират... пропорциoнално !!!...А справедлив мир ?... Няма !... Никога не е имало... защото да умират хора по време на война само по себе си е несправедливост !!!...Има само мир с компромиси !... Украинците си проляха кръвта за земите си и могат вече с пълно право да я наричат Родина !...Руснаците си проляха кръвта за земите си и могат вече с пълно право да казват че им принадлежат !...Само земи пролети с кръвта на жервите за нея се признават за собственост на тия които са вювали за тях !!! ... Това е категоричната истина от хилядолетия насам върху планетата Земя !!! ...
    - Нима всичко казано в горните изречения не е достатъчен повод за да се постигне споразумение за да спре войната и да се подпише справедлив за двете страни мир - компромис и да не умират вече славяни за стратегическите прищевки на някои си глобални вманиачени мозъци ?!...Та нали безтуй и животът който го живеем било с мир , било с война си е един безкраен компромис ?!...
  • 29 Стоенчо бре

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Ти от кой вилает на джамахирията пролайваш?
  • 30 Путин е гробокопача на Русия

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Жеко":

    Че Путин да не е срещу Родшилдите.Парите му откраднати от руския народ са в техните банки.Путин е русофоб криещ се зад фалшиво лице.
  • 31 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    2 1 Отговор
    От Украйната започва една равнина (в географски и геостратегически смисъл която равнина продължава през Литва, Литвения, Естония и Полша за да се влее в Централна Европа и да завърши някъде в Румъния, (цитирам по памет),
    през тази Равнина (географска и геостратегическа) се правят всичките “завоевателни походи, срещу Имперска Русия, и СССР❗️На Руснаците им пределно ясно че: “загубят ли Украинските Степи, и Кримският Полуостров, в геостратегически, политически и военен “аспект” имат “опряно дуло на пистолет в
    слепоочието” който пистолет може да “гръмне по което и да е време в денонощието”.
    Полуостров Крим е единственото повтарям ❗️Единственото ⚡️❗️Топло Геостратегическо и Военно Пристанище на Юг за цялата Руска Империя, СССР и “дефакто” Русия Днес❗️, Украина в някакъв смисъл “играе играта на”
    ❗️⚡️Руска Ролетка❗️⚡️ като Европейският Континент и ЕС са активни “participants” но са оставили за Украинците главната роля във Филмът който вече сме го гледали!
  • 32 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    Мисирките и жълтопаветните Убавци да четат и проумеят, че дори и гонещият 100 години патриарх на американската дипломация отдавна е видял поредното краварско поражение след афганистанския позор и се мъчи да спаси каквото е останало. Обаче позицията на колективния запад не е цунг цванг, а по-скоро :колкото повече мърдаш, повече влиза. И няма отърване, защото руснаците едва сега полека лека започват сериозно да действат.
  • 33 Обяснявам бавно

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Старият евреин ни казва":

    Руската мечка си има какво да яде и с какво да се топли. Не и бери кахър! И не от глад се раздразни, а защо някой я дразни с пръчка в хралупата и. Същия този Някой, който не се наяде, отворил наглата си пеликанска човка и иска да глътне целия свят. А и Русия не е СССР, несъздаден от Русия (в който и Украйна бе активен член) Както един по-мъдър човек от тоя евреин е казал: "Знам много начини как Някой да раздразни спящата мечка, но ни един , как да го измъкна след това" и "С Русия се играе честно-, или никак". Дано съм ти помогнал да се събудиш.

    Коментиран от #45

  • 34 !!!?

    3 0 Отговор
    Дъртият велзевул с единия крак в трапа, но продължава да сипе отровата си. Смесва лъжи и полуистини както му изнася. Негова е идеята и стратегията за унищожението на Русия, как да турят ръка на ресурсите й, недопускането на съюз мІу Германия и Русия. Не е първият в тая сфера, нито навярно последният. Друг негов колега и съмишленик от екипа му е Джрдж Фридман, основател и собственик на частното ЦРУ - СТАНФОРТ. В дъното на целия тоя, контролиран хаос са банкерчетата от ФЕД и тези персони. Разпространили са се по цял свят чрез медии, корпорации, наднационални сдружения, Блекрок, Вангард и мн. др.
  • 35 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    1 0 Отговор
    ⚡️⚡️Един стар виц, но много актуален за Украйна❗️
    “Германците създават Белгия, (като държава), за да има откъде да минат на път да воюват с Франция”❗️
    :) Сега, новата днешна редакция на Белгийският Виц звучи така:
    “Германците, в частност ЕС, създават Украйна (исторически немците помагат за създаването на Украйна) за да има откъде да минат на път да воюват с Русия.” comprende❓
  • 36 Преговорите са повод

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "свърши се тая":

    да се бави топката, защото изтървават положението в ОсРайна. Така бяха и Минските споразумения. Скоро най - цинично си го казаха. Но само глупакът си повтаря грешката. Сега руснаците държат топката и ще бият дузпа. Няма да преговарят. Затова са тези цензури и преси на демоНкратичният свят. Отчаяно им трябва време.
  • 37 Решенията се дават

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    от този, който контролира положението и има възможности. "Цивилизования" запад търси решение в бавене, надявайки се да му се усмихне късметът.
  • 38 !!!?

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    Ръсиш евтини каламбури, но това въобще не помага на нескопосаната пропаганда. Още по - малко на истината. Господарите ти губят, но не желаят да го приемат. Ще се наложи по неприятния и труден начин.
  • 39 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    3 0 Отговор
    В частност, краят на Първата Световна е край на четири Империи, а те са: Османската Империя, Австро Унгарската Империя, Великобритания и Руската Империя, всъщност това е краят на много дълъг Исторически Период започнал с инвазията на Османска Турция на Европейският Континент.
  • 40 Сун Дзъ е писал в своя труд

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сюлейман,":

    за войната: - Ако не мажеш да унищожиш противника си, никога не го притискай без изход, защото може да те рани смъртоносно.
    Алчните хазарчета правят дори и по - лошо. Не разчетоха ни времето, ни силите си. Сега панически търсят изход. Затова е тази истерия. Идва времето да се приберат отвъд голямата вода и да се задоволят като регионална сила.
  • 41 Изходът

    0 0 Отговор
    Обединена мирна Европа в исторически и географски граници с цел да няма повече войни, а силна и конкурентноспособна икономика. Така както бе замислен ЕС. И един ден ще е така, защото друго решение за духовно и физическо оцеляване, за просперитет на Стара Европа няма. Уроците на историята са гарант за бъдещето, за съжаление отново забравени.
  • 42 Яшар

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬⚡️🇪🇺💯":

    Като гледам твоята начетеност ме избива на смях
  • 43 пенко

    0 1 Отговор
    ЗАЩО БЕ КИСИ ??? АЗ СЕ РОДИХ ПРИ 2.5 МИЛИАРДА ЧОВЕЧЕТА -/СЛЕД 2 СВЕТОВНИ ВОЙНИ / И КОНФРОНТАЦИЯ ЗА ТРЕТА !!!! ДНЕС СМЕ 8 МИЛИАРДА ЧОВЕЧЕТА ПОЛОВИНАТА "СИТИ " - ПОЛОВИНАТА -"ГЛАДНИ " !!! СИТИТЕ ОБИРАТ РЕСУРСИТЕ НА ГЛАДНИТЕ -ЗА ДА СА ОЩЕ ПО- СИТИ !!! САМО РУСИЯ НЕ Е В КЮПА !!!!!!!!!!!!!!
  • 44 Хайде стига

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Яне Сандански":

    сте повтаряли тия руски брътвежи! Какви гаранции иска Русия? Кой я е заплашил и с какво? Кой е дръзнал да я напада, или да има претенции към нея?
    Не разбирате ли, че това е повод да нападне и отнеме още територии и още ресурси? Това ясно си личи от действията и във войната. Явно се вижда целта - опустошаване на градове и в крайна сметка обезлюдяване на територии. Т.е. на Русия са и нужни териториите със съответните природни богатства. А някоя и друга атомна централа няма да и е излишна- чиста печалба! Както виждате никъде не държат сметка какви хора живеят в опустошените градове и дали са те украински националисти или про-руско настроени!
  • 45 не само

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Обяснявам бавно":

    обясняваш бавно. Ти и осмисляш бавно! Стига стези глупости за мечки! Щото има и други животни като дракони, тигри и пантери. Но това са само басни за деца или за такива дето бавно обясняват защото са останали на такова умствено ниво.