Last news in Fakti

16 Декември, 2022 23:25 774 0

Парламентът на Перу отхвърли проектозакон за изтеглянето на парламентарните избори от април 2026 г. за декември 2023 г.

  • перу-
  • парламент-
  • избори

Междувременно министрите на образованието и на културата - Патрисия Кореа и Хаир Перес - обявиха, че подават оставки

Парламентът на Перу отхвърли проектозакон за изтеглянето на парламентарните избори от април 2026 г. за декември 2023 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Парламентът на Перу отхвърли законопроект за изтегляне на парламентарните избори от април 2026 г. за декември 2023 г., в разгара на политическа криза, с протести, отнели живота на 18 души, предаде Франс прес.

Предложението получи едва 49 гласа при необходими 87. Общо 33 депутати гласуваха против, а 25 се въздържаха, сочат крайните резултати. Новата президентка Дина Болуарте, която пое поста от сваления президент Педро Кастильо, обяви, че иска да ускори изборите в опит да спре противопоставянето.

Парламентът на Перу отхвърли проектозакон за изтеглянето на парламентарните избори от април 2026 г. за декември 2023 г.
Снимка: Shutterstock

Междувременно министрите на образованието и на културата - Патрисия Кореа и Хаир Перес - обявиха, че подават оставки, предаде Ройтерс.

Заради пътните блокади около 5000 туристи са блокирани в района на известната цитадела на инките Мачу Пикчу.

„Съжалявам за трагичните събития, които струваха живота на няколко сънародници в различни региони на страната, това трябва да спре“, каза днес новата президентка Дина Болуарте по време на церемония във военното училище в Лима.

На 7 декември заплашеният от импийчмънт 53-годишен президент на радикалната левица Педро Кастильо, нареди разпускането на парламента, който малко след това гласува с голямо мнозинство освобождаването му от длъжност поради „морална неспособност“. Кастильо напразно се опита да намери убежище в мексиканското посолство и беше арестуван. Върховният съд реши в четвъртък да го остави в ареста.

Демонстрантите, които продължиха и днес протестите си по-специално в Арекипа, Уанкайо, Куско, Аякучо и Пуно на границата с Боливия, настояват за разпускането на Конгреса, освобождаването на сваления бивш президент Педро Кастило, оставката на Болуарте – бивш вицепрезидент на Кастило – и незабавни парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА