Last news in Fakti

19 Декември, 2022 21:35 1 558 12

Рекордните 60 души са застреляни в Швеция през 2022 година

  • швеция-
  • полиция-
  • убийства

За последните двадесет години от държава, в която случаите на насилие, извършвано от престъпни банди, бяха едни от най-ниските, Швеция се превърна в страна, в която броят на тези случаи е един от най-високите

Рекордните 60 души са застреляни в Швеция през 2022 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шестдесет души са застреляни в Швеция тази година, което е рекорден брой в съвременната история на страната, предаде Ройтерс днес, като се позова на информация от правителството.

В Швеция имаше множество стрелби през последните години, а полицията и властите обвиняват престъпните банди, които върлуват из големи градове, като например столицата Стокхолм.

“Насилието с огнестрелни оръжия се е повишило и за нещастие достигна нов кървав рекорд тази година”, каза пред медии министърът на правосъдието Гюнар Стрьомер.

Той заяви, че тази година в Швеция са извършени 60 смъртоносни стрелби, а за сравнение в Норвегия и Дания те са били четири, а във Финландия - две. Смъртните случаи са само върхът на айсберга на насилието и организираната престъпност, които са вкоренени в части от обществото, каза Стрьомер.

Миналата година 45 души бяха застреляни в Швеция. През 2012 г. броят им беше 17, според данни на Шведския национален съвет за превенция на престъпността.

Стрьомер каза, че правителството ще създаде специален съвет в министерството на правосъдието, който да координира борбата срещу организираната престъпност.

“Едно достойно общество няма как да приеме, че всяка седмица някой бива застрелян на улицата”, заяви Стрьомер.

За последните двадесет години от държава, в която случаите на насилие, извършвано от престъпни банди, бяха едни от най-ниските, Швеция се превърна в страна, в която броят на тези случаи е един от най-високите, според Съвета за превенция на престъпността.

Сред мерките за борба с организираната престъпност на предходното социалдемократическо правителство бяха подсилване на полицията, страдаща от недостиг на ресурси, и въвеждането на по-строги присъди за престъпленията, извършени с огнестрелни оръжия.

Но неуспешният опит да се обърне тенденцията във връзка с престъпността беше една от основните причини социалдемократите да загубят през септември изборите срещу дясната коалиция, която обеща още по-строги мерки.

Настоящото правителство иска да увеличи правомощията на полицията, да удвои наказанията за престъпленията, свързани с организираната престъпност, и да увеличи способността на властите да подслушват престъпниците. Премиерът Улф Кристершон каза, че тези мерки са част от най-силният опит на властите за борба с организираната престъпност в съвременната шведска история.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа..

    26 0 Отговор
    Новите швеци се интегрират..

    Коментиран от #10

  • 2 Затова ли искат

    14 1 Отговор
    в НАТО?
  • 3 Хахаха

    32 0 Отговор
    В Швеция е страшно ...
    Съсипаха си държавата с мулти-култи дивотии.
    Не мога да са обясня това насилие в Швеция, след като е в сила Истанбулската конвенция,
    Да мрат, като са толкова прости ...
    Във Франция арабелите вече бият местните, ако издагнат националния флаг.
    Но и в отборът им 3 бели и всичко друго от метрополиите в Африка.
    Ориана Фалачи го е написала какво ще стане преди близо 25-30 години.
  • 4 старание

    8 0 Отговор
    А какъв е световният рекорд?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нов

    18 0 Отговор
    Мултикултурализъм в действие. Това е тяхната култура /на сомалийци, сирийци, иракчани, мароканци и всички останали, които са им дошли на крака и на шведска издръжка да им "облагородят" гена/ и трябва да я уважават. Да си нарисуват по една мишена на челото като излизат от вкъщи белите шведи. И още една мишена на гърба. Да знаят къде да се целят новите шведи. А Шведките пришълците ги нацелват с долните си пищови и ги опрашват да раждат полу-човеци, полу-питеци.
  • 7 АрабскиШведистан

    15 0 Отговор
    Толеранто ми е
  • 8 Мммда

    9 1 Отговор
    Ми то самоубийствата не са им достатъчни и си вкарват разнообразие. То в Швеция са и сигурно най-малко, та затова са ги и обявили. Шведите са сигурно единствената демокрация в западна Европа. При всички останали числата са в пъти отгоре.
  • 9 Шведски ширияд...

    10 1 Отговор
    Късно е вече за възстановяване на хубавата държава,само по лошо ще става.....
  • 10 Уеса

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа..":

    В краварника е дневната норма за 2022
  • 11 Предлагам

    5 0 Отговор
    Да приемат повече арабски и мюсюлмански имигранти, за да подобрят рекорда !
  • 12 машина на времето

    1 1 Отговор
    Шведския модел който комунистите се опитват да наложат и на България. Виждаме какви са резултатите. Това че КН губи избиратели е добре. Скоро и ПП ще се разпадне както и Русия след като загуби войната. Но ние не трябва да чакаме. Време е прокуратурата да прояви твърдост. Да посочи проблемите на съда който трябва да се реформира. И след това, един по един бандата на Румен да бъде обезкървена.
Новини по държави: