Last news in Fakti

22 Декември, 2022 10:29 2 754 8

ЕС може да прекрати преговорите за членство на Черна гора

  • ес-
  • членство-
  • черна гора-
  • институции-
  • преговори

Ако страната не успее да създаде функциониращи институции

ЕС може да прекрати преговорите за членство на Черна гора - 1
Източник: Shutterstock

В началото на следващата година ЕС може да обмисли спирането на преговорния процес с Черна гора, ако страната не успее да създаде функциониращи институции, заяви министърът на външните работи на Словения, Таня Файон, цитирана от черногорската агенция "МИНА".

На съвместна пресконференция с австрийския си колега, Александър Шаленберг, вчера в Подгорица, тя каза, че Черна гора рискува да загуби доверието на евросъюза. Файон изтъкна, че двамата са дошли в черногорската столица като посредници на ЕС от името на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността, Жозеп Борел.

„Ако Черна гора не успее да създаде функциониращи институции, Брюксел може да обмисли спиране на целия процес на присъединяване към ЕС,” посочи Файон.

Тя каза още, че ако Черна гора сформира новото си правителство въз основа на изменения закон за президента, ЕС ще постави под въпрос сътрудничеството си с това правителство, „създадено на основата на спорен закон“. Файон подчерта също така необходимостта от спешно съставяне на Конституционен съд.

"Очакваме този петък процедурата по назначаване на съдии да бъде стартирана и тя да приключи до края на януари", каза Файон.

Словенският външен министър подчерта, че Черна гора има пълната подкрепа на ЕС, че е постигнала най-голям напредък в преговорите за присъединяване, но последните събития в страната са причинили институционална кризата и забавяне на преговорите с ЕС.

На въпрос какъв е изходът от създалата се ситуация, тя каза, че всяко решение трябва да се постига в съгласие между политическите партньори.

Шаленберг отбеляза, че Черна гора е постигнала най-голям напредък в преговорния процес и че е модел за подражание за региона.

„Сега нещата изглеждат малко по-различно. Виждаме нарастваща поляризация сред населението и политическия пейзаж. Виждаме практически застой по много ключови въпроси на реформите в тази страна. Това не е двустранно посещение от двама приятели. Това не е приятно пътуване. Това не е посещение за развлечение. Това е посещение, придружено с ясно предупреждение, но и ясно насърчение, като послание от Европейския съюз”, каза той.

Черна гора е в политическа криза от август, когато кабинетът на Дритан Абазович падна, след като той подписа споразумение, уреждащо отношенията на държавата със Сръбската православна църква

Беше сформирано ново управляващо мнозинство, водено от просръбския Демократичен фронт, ползващо се с подкрепата на Абазович, който номинира Миодраг Лекич, дипломат от епохата на Слободан Милошевич, за кандидат за премиер, припомня Хина.

Президентът Мило Джуканович отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на Лекич с мотива, че не е убеден, че парламентът ще го подкрепи.

В отговор управляващото мнозинство прие нов закон за правомощията на президента, който ги ограничава и принуждава Джуканович да даде мандата на кандидат, който има ясната подкрепа на повечето депутати в парламента.

Законът беше оценен като противоконституционен от Венецианската комисия и чуждестранни дипломати.

Кризата се задълбочи от неработещия Конституционен съд, тъй като депутатите месеци наред не успяват да се споразумеят за избора на нови съдии.

Привържениците на опозицията провеждат масови протести всяка седмица, настоявайки за оттегляне на закона за президента и свикване на предсрочни парламентарни избори. Протестите са подкрепени от президента Джуканович.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахаа,

    19 0 Отговор
    Нефункциониращи институции, поляризация на населението - ЕС губи доверие в Черна Гора откакто атлантическият кабинет взе, че падна от власт там и беше заменен от "спорна" просръбска коалиция. Познати европейски лицемерщини...........
  • 2 Редно е също,

    0 14 Отговор
    ЕС,да помисли за временно преустановяване членството на болшевишка БГ,докъто спрат да вилнеят про руските военни пенсионери.

    Коментиран от #3

  • 3 насраноза центове козяче

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Редно е също,":

    що не ревеш госпорадите ти направо да ни изключат от ебаниясиеврейски съюз бе нещастентроле?

    Коментиран от #5

  • 4 4634

    6 0 Отговор
    ЕС се излагат тотално с политиката си. В случая се сещам за вица със заека, който бягал, защото в гората гонели животни с един тестис и го късали. На въпроса защо бяга, нали знае, че има два тестиса той казва - първо късат и после броят.
    Та така и тук. Първо обявяват, че ще преговарят с Черна гора и после се сещат, че трябва да отговаря на ТЕХНИ изисквания.

    Никаква стратегия, никаква стабилност. До вчера говореха, че украйна е вътре вече в ЕС, сега си замълчаха. ДАВАЙТЕ, както ви нарежда бай дънчо.

    Коментиран от #6

  • 5 Обиден болшевик

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "насраноза центове козяче":

    ....вас ждьот огонь смертельнй...
    и всьйо безцелено....

    ...ставй страна огромная...
    ставай да седна аз....😂😂😚
  • 6 Балканите

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "4634":

    стават бреме за ЕС,повече такива не им трябват.Русия е тук и то стабилно😀
  • 7 Перо

    9 0 Отговор
    А РСМ да не би да има функциониращи институции? Колко време трябва да чакаме вписването на македонските българи в Конституцията,съгласно договореностите за приемане в ЕС? Всеки ден в.Нова Македония пише анти-български и македонистки фалшификати и пасквили! Правят се всевъзможни провокации! Това ли го пише в двустранния договор за “приятелство”. До кога мишките от МВнР и МС ще мълчат и абдекират от служебните си задължения? Къде са евродепутатите и измислените посРанници в страните от ЕС? Какви функциониращи институции в РСМ,какви 5 лв.?
  • 8 Кейт балу

    2 1 Отговор
    Ами като не ги вземат в този шантав кокошарник наречен ЕС услуга им правят!