Last news in Fakti

23 Декември, 2022 10:45 857 0

Срещата на върха на арабския език представя естетиката на арабската калиграфия

  • оае-
  • арабска калиграфия

"Имаме несравнимо наследство и съкровище от арабска калиграфия, които можем да използваме, за да издигнем езика си до нови висоти и чрез него да изразим нашата арабска идентичност. Не трябва да оставаме подражатели на миналото“, каза Аби Аад

Срещата на върха на арабския език представя естетиката на арабската калиграфия  - 1
Снимка: УАМ

Министерството на културата и младежта и Центъра за арабски език на Абу Даби към министерството на културата на емирството организираха среща на върха на арабския език, предаде новинарската агенция на Обединените арабски емирства (ОАЕ) - УАМ. Участниците проследиха ролята на арабската калиграфия в историята и как тя поставя арабския като език за общуване между хората.

Дискусията имаше за цел да изследва ролята на арабската калиграфия като стълб на автентичното изкуство, което изразява арабската идентичност и нейните естетически ценности.

Антоан Аби Аад, преподавател в Колежа по изкуства и творчески индустрии в университета "Зайед", и Сара Ал Ареф, изпълнителен директор на творческите индустрии в "Тутърдс дизайн бюро" взеха участие в събитието "Арабска калиграфия и съвременни модели“. Дискусията бе ръководена от Ибрахим Естади.

"Имаме несравнимо наследство и съкровище от арабска калиграфия, които можем да използваме, за да издигнем езика си до нови висоти и чрез него да изразим нашата арабска идентичност. Не трябва да оставаме подражатели на миналото“, каза Аби Аад.

Аби Аад представи презентация, на която разгледа различни модели на калиграфия, оформени като диалог между арабския език и други езици. Той представи подробности за арабския език, наследен от арабската калиграфия, правейки го език на визуалната комуникация, най-вече с хората, които не говорят арабски. Калиграфията свързва хора от цял свят със спецификата на арабската идентичност и нейната естетика.

Той подчерта колко важна е ролята на академичните институции в запознаването на бъдещите поколения с различните видове арабска калиграфия.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА