Last news in Fakti

30 Декември, 2022 08:40 3 097 10

Балканска държава с ново правителство

  • черна гора-
  • правителство-
  • сформиране

Черна гора ще има нов кабинет до 20 януари

Балканска държава с ново правителство - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Новото правителство на Черна гора ще бъде сформирано преди 20 януари 2023 г. Това каза в ефира на телевизионния канал RTCG носителят на мандата за съставяне на нов кабинет на републиката Миодраг Лекич.

„Искаме да започнем да изграждаме институции на властта, затова започнахме процеса на съставяне на правителство. Може би то ще бъде съставено преди 20 януари", каза Лекич, който беше официално обявен преди това от председателя на парламента на Черна гора Даниела Джурович като кандидат за поста министър-председател и му връчи мандат за съставяне на поста.

На 19 септември политическите партии, които спечелиха изборите в Черна гора на 30 август 2020 г., номинираха Миодраг Лекич за поста нов министър-председател на републиката, като изпратиха писмо до президента Мило Джуканович с предложение да даде мандат за съставяне на правителството на Лекич. Джуканович нарече невъзможно да се даде мандат на Лекич за съставяне на правителство и предложи намаляване на мандата на настоящия парламент, което би отворило възможността за провеждане на предсрочни парламентарни избори. В отговор парламентът на републиката прие закон, ограничаващ правомощията на президента, и назначи нов министър-председател с мнозинство от гласовете на депутатите.

Лекич, бивш дипломат, оглавява партията Демос. Той е бил в парламента като ръководител на комисията по външна политика и заселниците. През юни Лекич беше един от малкото политици в Черна гора, които поставиха под въпрос легитимността на забраната за осигуряване на въздушен коридор за самолета на руския външен министър Сергей Лавров, който трябваше да посети Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъкаааа

    7 3 Отговор
    Друга балканска дръжава е без ново правителство.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    Аз пък НЯМАМ ПАРИ за ХЛЯБ

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЗиС 5

    5 3 Отговор
    За какво й е правителство на тъз балканска държава от такива корумпирани същества? Държавата не бива да си търси правителство,като някоя кифла,постоянно търсеща чичковци-паричковци.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 эхжж

    2 5 Отговор
    Дърртите югокомунисти нямат измиране ей, все на власт
  • 9 Еш па тия

    7 1 Отговор
    Е,що не им назначиха от САЩ,да им ръкопляскаме?..
  • 10 ИСТИНСКЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пий вода от Дунава.