Тема: Украйна

14 Януари, 2023 07:26 1 041 8

МААЕ ще утрои присъствието си в украинските АЕЦ

  • украйна-
  • маае-
  • аец

Досега персонал на международната организация беше настанен само в изключително чувствителния обект Запорожие

МААЕ ще утрои присъствието си в украинските АЕЦ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която вече присъства в окупираната от руската армия ядрена електроцентрала в Запорожие, ще изпрати експерти и в други украински обекти през следващите няколко дни и в крайна сметка ще утрои броя им, съобщи Франс прес, цитирайки изявление, публикувано снощи, информира БТА.

МААЕ "скоро ще бъде постоянно разположена във всички украински електроцентрали, включително в Чернобил". Генералният директор на агенцията на ООН Рафаел Гроси ще отиде на място следващата седмица, за да стартира новата операция.

Въпреки че от началото на войната се провеждат специални мисии, това решение "бележи значително разширяване", подчертава МААЕ. Досега персонал на международната организация беше настанен само в изключително чувствителния обект Запорожие, който се намира близо до фронтовата линия и редовно е обект на бомбардировки - от септември там са настанени "до четирима" души.

Отсега нататък "около 11 до 12 експерти ще присъстват по всяко време" в Украйна, за да "наблюдават ситуацията, да проверяват оборудването" или да "предоставят техническа помощ", уточниха от агенцията.

През декември, след среща с Гроси, украинският министър-председател Денис Шмигал обяви такива мисии за "обезопасяване" на петте електроцентрали в страната, но времето и размерът им не бяха уточнени. Освен в Запорожие, инспектори ще бъдат изпратени в Ровно, Хмелницки, Южноукраинската АЕЦ и Чернобил - печално известната централа, където през 1986 г. се случи най-тежката ядрена авария в историята.

Ръководителят на МААЕ ще се срещне и с високопоставени украински служители в рамките на усилията си за създаване на "защитна зона" около централата в Запорожие. Той провежда консултации с Киев и Москва от няколко месеца, но засега неуспешно.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СОФИЯ

    4 4 Отговор
    ПРАВИЛНО
  • 2 Вашето Мнение

    26 0 Отговор
    Шумов, това е ясен знак от господарите ти, че вече никой не вярва на зельоното. Опита да взриви АЕЦ запорожие, утрепа няколко полски селяндура за да предизвика световна война. Не му се получи и сега в края на жалкото си съществуване, този биологичен отпадък ще взриви собствените си АЕЦ.
  • 3 оня с коня

    10 1 Отговор
    МААЕ постъпва според Желязното Правило на Мъдрия Народ че "Едно нещо за да стигне,трябва да Артише",т.е. логично Утроява Персонала си така че и да бъдат "демилитаризирани" повечето от тях,да има и да останат.
  • 4 рафаел

    18 0 Отговор
    Шумачку,пиленце на батко,и 300 пъти да напишеш една лъжа,тя истина няма как да сане!Запорожие е руска област,Енергодар е руски град,атомната централа е руска!Не ви харесва на теб и на американците ли?Проблемът си е ваш,можете да се оплачете на когото си пожелаете
  • 5 артишок

    13 0 Отговор
    Ми добре..МААЕ да си утроява, ако ще да си го уголемява в украинските АЕЦ. Това какво общо има със Запорожката аец ?
  • 6 Механик

    5 0 Отговор
    По този случй, МААЕ са поканили видния български специалист по атомни централи, най-добрия коментатор във форума, най-човечния човек, човекът с хилядите никове, вечно актуалния и никога не спящ - Грааааааааад Козлодуй!
    Аплодисменти драги зрители! Аподисменти за нашият колега!
  • 7 падналия ангел

    11 0 Отговор
    Най-вироятно след извършената проверка от МААЕ в украинските АЕЦ-и е установено, че укрите се занимават с "чьорнами делами". И понеже не е политкоректно да се изнасят факти, засилват контрола там!
  • 8 информиран

    2 0 Отговор
    Каквото и да напрви МААЕ, вече изпусна момента. Рафаел Гроси се сви като "попикано мушкато" пред конюктурата на основните донори на МААЕ (разбирай целокупния Запад), замълча относно това кой точно обстрелва ЗАЕЦ (въпреки, че в дружески разговори, всички подтвърдиха публичната тайна). Сега се е сетил да изпрати експерти, когато, каквото е трябвало да се изнесе от останалите АЕЦ (като мръсен реадиоактивен материал), най-вероятно вече отдавна е изнесено.
    За огромно мое съжаление, МААЕ се провали в мисията си за контрол и гарант на прозрачност, просто сега изглежда като придатък на политиката на големите.
    Явно скоро ще има "мръсна бомба" и на някой му трябва да оневинява през международна организация, очевадните простотии на украинците.
Новини по държави: