Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Януари, 2023 11:35 3 921 88

Кои страни от НАТО в Европа притежават танкове "Леопард", за доставката на които от месеци призовава Украйна

  • танк-
  • леопард 2-
  • нато-
  • украйна

Колко такива танкове имат европейските държави от НАТО и претендентките за членство като Финландия и кой ще ги достави на Киев?

Кои страни от НАТО в Европа притежават танкове "Леопард", за доставката на които от месеци призовава Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Той тежи около 60 тона, дълъг е около 10 метра и е смятан за един от най-добрите бойни танкове в света: произвежданият в Германия „Леопард 2“ попадна в центъра на дебата за подкрепата за Украйна. Но колко такива танкове имат европейските държави от НАТО и претендентките за членство като Финландия? И кой ще ги достави на Украйна? Отговор на тези въпроси дава германската телевизия Цет Де Еф.

Дания

Още новини от Украйна

Точният брой на танковете „Леопард“ не се съобщава от министерството на отбраната. Въпреки това, по данни на военните, през септември за първи път 14 такива танка бяха изпратени на международна мисия в Естония.

Германия

Бундесверът е извадил от употреба по-старите си танкове „Леопард“, или ги е предал на други държави. Те включват модели на тип 2A4, но също и „Леопард 1“. В германската армия има около 320 от по-новите модели, но точният им брой се пази в тайна. Правителството на канцлера Олаф Шолц все още се колебае дали да достави на Украйна тази бойна техника. За това трябва да се погрижи и новият министър на отбраната Борис Писториус.

Финландия

Финландия все още не е член на НАТО, но е дала сигнал, че може да достави няколко танка "Леопард" на Украйна. По данни на финландското командване на отбраната финландците разполагат с около 200 танка „Леопард 2“.

Гърция

Гърция разполага с много по-голям брой танкове „Леопард“: има 170 броя от тип 2HEL, 183 броя от по-стария тип 2A4 и 500 броя от тип 1A5 от предишното поколение „Леопард“. Големият брой танкове се дължи на продължаващия конфликт с Турция.

Нидерландия

Нидерландия е взела на лизинг 18 танка „Леопард 2A6“ от Германия. Те са част от германско-нидерландския танков батальон и са разположени в Берген-Хоне в Долна Саксония.

Норвегия

По данни на министерството на отбраната през 2001 г. Норвегия е закупила 52 употребявани „Леопард 2A4“ от Нидерландия. Някои от тях са в експлоатация, други се използват като резервни части или дори са бракувани. От министерството не съобщават колко от тези бронирани машини са в експлоатация.

Полша

По данни на полското министерство на отбраната Полша притежава 247 основни бойни танка „Леопард“ във версии 2A4 и 2A5, както и модернизираната версия PL. А Полша иска да достави такива бойни машини на Украйна.

Португалия

Португалското министерство на отбраната не дава информация за наличните „Леопард“-и. По данни на медиите португалските въоръжени сили имат на въоръжение 37 „Леопард 2A6“.

Швеция

И Швеция не предоставя информация за броя на танковете „Леопард“, които са на въоръжение в нейната армия. Въпреки това се смята за сигурно, че скандинавската страна разполага с повече от 100 такива танка.

Словакия

Словакия притежава един танк "Леопард". До края на 2023 г. трябва да бъдат доставени общо 15 броя. Никой от тях вероятно няма да бъде доставен в Украйна.

Испания

Испания разполага с 347 танка „Леопард“. От тях 108 са от по-стария вариант 2A4, а 239 са от модела 2A6. Въпреки това някои танкове не са в експлоатация - някои от тях вероятно ще бъдат доставени на Украйна. След като седмици наред се спекулираше с тази доставка, испанският министър на отбраната Маргарита Роблес заяви през август, че танковете били в окаяно състояние. Поради това доставката не беше осъществена.

Чехия

Германия предоставя на Чехия 14 основни бойни танка „Леопард 2A4“ и бронирани машини за поддръжка „Бюфел“. Те замесиха доставените на Украйна танкове по съветски дизайн. Понастоящем Чехия притежава само един от 14-те танка „Леопард“. Премиерът Петър Фиала наскоро подчерта, че страната му е достигнала предела на възможностите си, когато става въпрос за предаване на собствени военна техника.

Турция

Турското министерство на отбраната не коментира броя на танковете и тяхното въоръжение. По данни на Международния институт за стратегически изследвания Турция притежава 316 „Леопард 2A4“, 170 „Леопард 1A4“ и 227 „Леопард 1A3“.

Унгария

Според редица съобщения в медиите Унгария е наела дванадесет танка „Леопард 2A4“ от производителя „Краус-Мафей“ през 2020 г. за целите на обучение. Освен това през тази година ще бъдат доставени 44 нови „Леопард 2A7“. Доставката за Украйна е много малко вероятна поради добрите отношения между премиера Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин.

Държави без танкове „Леопард“

Албания, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Естония, Франция, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Словения и Великобритания нямат на въоръжение танкове „Леопард“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дааа

    29 15 Отговор
    Всеки ден се събират някъде, да обсъждат помоща за украйна! На практика нищо! Само Владимир Владимирович редовно им праща ракети и музиканти! И така до самият край!

    Коментиран от #4

  • 3 ДДРОнег

    17 40 Отговор
    Ако имахме държавници на власт, веднга щяхме да дадем старото сАветЦко въоръжение на Украйна, а ни е да се купим модерно, не рузки боклуци !!!
    Така сме направили преди 115г. !

    Коментиран от #5, #10, #31

  • 4 да питам

    9 20 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа":

    Докато свършат ракетите и музикантите ли ?!🤭
  • 5 провинциалист

    37 6 Отговор

    До коментар #3 от "ДДРОнег":

    "Ако имахме държавници на власт, " да сме станали една Швейцария на балканите и да сме се разграничили от конфликта.

    Коментиран от #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Санкт Петербург Z 🇷🇺

    25 14 Отговор
    Депутатът от Бундестага Петр Бистрон за доставките на танкове за Украйна: Уважаеми колеги, тук обсъждате интересни неща. Изпратете немски танкове на война срещу Русия в Украйна - вашите дядовци вече са се опитали да го направят. И до какво доведе тогава? Неописуемо страдание, милиони загинали от двете страни и накрая руски танкове в Берлин. Външната политика не е пращане на танкове, а дипломация. Това е търсене на общо решение, разбиране, компромис.

    Петер Бистрон припомни, че политиката на германския канцлер може да доведе до факта, че руски танкове отново ще се окажат в Германия.
    „Руснаците имат над 10 000 танка, могат да мобилизират 2 милиона души. Двеста наши танка са без значение. Този конфликт не може да бъде спечелен с военни средства“, подчерта той.

    Коментиран от #34, #35

  • 8 Санкт Петербург Z 🇷🇺

    28 10 Отговор
    Шест месеца украинските майки и съпруги на военнослужещи не знаят за съдбата на мъжете си и излизат на митинги.
    Киевският режим обяви за изчезнали само 60 хиляди свои граждани в зоната на СВО. Реалният брой на военнослужещите, чиято съдба се крие от Киев, е 400 хиляди. Президентът Зеленски крие броя на убитите от въоръжените сили, за да не плаща по 15 милиона гривни на всяко семейство. Докато елита в Киев пълни банковите си сметки през офшорни сметки на запад.
    Икономиката на киевския режим е разрушена, в страната няма пари, а Украйна е на ръба на бунт!

    Коментиран от #11, #14, #27

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор
    РЕШЕНИЕТО е ДИПЛОМАЦИЯ ПРЕГОВОРИ МИР

    Коментиран от #12, #16, #18, #29

  • 10 Пешо

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "ДДРОнег":

    Трябва да развиваме родния отбранителен комплекс, а не да купуваме ....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Псевдоним

    14 1 Отговор
    Добре че нямаме от тях че отдавна да са дадени срещу тлъста комисионна.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аксиома

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    Няма страна, която да е независима и неутрална !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 стоян георгиев

    5 29 Отговор
    Ако Украина събере 100 леопарда ще може да образува ударна групировка с достатъчна мощ да превземе Запорожие което ще е решаващо за руското поражение.при подобна ситуация е възможно и сащ да дадат от легендарните абрамси които са практически неуязвими за основните руски противотанкови средства.при идването на абрамс ситуацията бинсе променила кардинално.

    Коментиран от #40

  • 21 Лъжата не е "другата гледна точка"!

    5 23 Отговор

    До коментар #15 от "Заблуден и САЩисан":

    Е как да го знае като това го има само в съветските букварчета и тяхната "гледна точка".
    Тази съветска история за "освободителката" не върви ! Никога и никого не е освобождавала московската орда. Завладявала е, поробвала и ограбвал. Това е щяло да стане и с България (3-тата поред )след войната с Османската империя ако не са били нашите деди!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сибирският бръснар

    21 4 Отговор
    Руският депутат генерал Грулев преди няколко дни каза: "Ако влезе и един "Леопард" в Украйна, следва "Ставай страна огромная!"
  • 24 123123

    1 9 Отговор
    Тук въпроса е. Колко леопарда се произвеждат в момента на месец. И с колко може да се произвеждат в повече от това. Тази война ще е дълга. И ако мислят наистина да помагат на Украйна. Трябва да е много дългосрочна стратегия. Поляците ако не се лъжа ще започнат производство на някакви кореиски танкове. Но до тогава си има време.Голямо коичество танкове са нужни за контраофанзивни деиствия. Всичко друго дето е нужно за отбрана. Предполагам вече се произвежда в пъти повече. Това са разни противовъздушни оръжия. Боеприспаси за разни модерни артилерииски системи и тн. Путин леко полеко завлича светът в трета светован. За сега без ядрени оръжия. Някаква баба каза че Путин си мисли че може да произвежда повече от тях. Та предполагам и тия са на ясно че сега трябва да се произвежда оръжие ЯКО
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 КОНТРАТА

    23 4 Отговор
    Той е дълъг 10 метра и тромав като слон със своите 60 тона и е набор на динозаврите. Руската армия с БМПТ,, Терминатор " денацифицира на 6000 окраински ТЕ72 които са доста по маневрени от тромави,, Леопард" който се движи с 50 км. h по шосе и с 30 през пресечен терен.

    Коментиран от #36

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Некой си

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Абе ,":

    Нема страшно. Зеките ша бутат и да не запали..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Окраин4ев

    22 4 Отговор
    Тези Леопард са баш за разкаляната Окрайна кaто залепнe в чернозема няма мърдане
  • 31 щото съм много богат

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "ДДРОнег":

    Тоя иска да подарявам. За да купувам.

    Коментиран от #76

  • 32 банки и танкове

    7 2 Отговор
    Пропуснали сте една ключова държава, която има повече модерни немски танкове от самата Германия! Това е Швейцария! Тя е най-милитаризираната страна в Европа....
  • 33 Само да питам

    19 2 Отговор
    Кой че ги ремонтира тези антики Леопард 2 или че спонсорирате Русия отново с метал?
  • 34 мдааа

    3 12 Отговор

    До коментар #7 от "Санкт Петербург Z 🇷🇺":

    Виж колко са полезни тия събития. Виж как се осветяват всички руски агенти
  • 35 Простя Копейкин

    3 12 Отговор

    До коментар #7 от "Санкт Петербург Z 🇷🇺":

    Депутата е от фашистката Алтернатива ... , това е същото като проZZтото, фашизоидно коце да ти обяснява история .
  • 36 старо желязо

    17 1 Отговор

    До коментар #26 от "КОНТРАТА":

    Американските "Абрамс" са още по-тежки и тромави. Поляците се чудеха как да ги придвижат до базата си, защото мостове над реките им не ги издържат!

    Коментиран от #39

  • 37 Фронт

    16 3 Отговор
    Пъргавите ТЕ90 ще се покатерят върху Леопардитеи ще обстрелват от високо тила на нацистите.

    Коментиран от #38, #42, #82

  • 38 РУСКИ КОСМОС

    2 6 Отговор

    До коментар #37 от "Фронт":

    А от дълбините на космоса. Новите без аналогови су11111 ще снаиперират с лазери. Нациските жени и деца.
  • 39 КОНТРАТА

    12 2 Отговор

    До коментар #36 от "старо желязо":

    А говедарите с техните 65тонни слонове Абрамс А1M1 бяха разбити в Ирак с базовите ТЕ72 и се налага да вдигат щурмовакаA10 Фейърчайелд-Тъндърболт на помощ, че срама щеше да е огромен.

    Коментиран от #44, #85

  • 40 Бацо Гацов

    5 17 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Те и Чаланджърите са не по-малко добри. В Пустинна буря направо разкатаха 72иките. За цялата операция има ударен само един Чалънджър от 8 попадения с РПГ....прибрал се е на собствен ход. А Т-72 са ги попиляли особенно през ноща. Ха включи някоя консерва топловизора, ха стана на скраб. Чалънджъра има страхотни системи за нощен бой. Това му е силата...За това и орките вият като карпатски вълци щом разбраха за доставката им на Украйна..Разбраха, че тоягата е обърната откъм дебелия край!!!

    Коментиран от #49, #54, #70

  • 41 Добре де

    2 1 Отговор
    Защо турчина има най много танкове,защо им продават толкова много

    Коментиран от #71

  • 42 ха ха хааа

    2 8 Отговор

    До коментар #37 от "Фронт":

    Видехме ги ... 🤭 "пъргавелките" Джавелина много ги люби ..
  • 43 Тъщата

    8 0 Отговор
    Само да светна журналята, че съгласно Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), всяка държава обявява какво въоръжение има и къде точно се намира. Това става веднъж годишно. И е некласифицирана информация. Да си бяха направили труда, а не да пишат с догатки или глупости от типа, че било тайна. Беше тайна преди 1990 г.
  • 44 хахахахахаха

    4 8 Отговор

    До коментар #39 от "КОНТРАТА":

    Ако руския т72 имаше шанс срещу тия американски танкове. Руснаците нямаше да се налага да произвеждат други.

    Коментиран от #51

  • 45 Лети ли рапторчето?

    9 1 Отговор
    Като мине Су24 отгоре той много ги обича танковете
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 оня с коня

    5 13 Отговор
    Явно на Руснака му предстои да научи че срещу Ръжен не се рита по трудния начин.Всъщност лошо няма,щото той по рождение е Мазохист.
  • 49 Бай ти Ганьо

    12 3 Отговор

    До коментар #40 от "Бацо Гацов":

    Няма по-добро от руско оръжие в ръцете на руснаци!

    Коментиран от #58

  • 50 2351121525

    2 9 Отговор
    Сърбите може би са единствените дето произвеждат съветски танкове. Точно заради това Русия иска да ги вкара пак във косовски конфликт.
  • 51 МЕХАНИК ВОДАЧ

    8 0 Отговор

    До коментар #44 от "хахахахахаха":

    Че то всичко е на базата на ТЕ 64 като се почне ТЕ 72, ТЕ80, ТЕ 90 всичко е на окачването на ТЕ64 с различни брони, електроника и двигатели и еднакво оръдие 125 мм. ТЕ 64 най добрия танк за газене и катерене 45 тона и 1200 к.с.

    Коментиран от #60, #64, #88

  • 52 Наистина

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Заблуден и САЩисан":

    много си заблуден....
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 СССРБарета

    14 3 Отговор

    До коментар #40 от "Бацо Гацов":

    Бе той ако беше Путин вкарал руската армия в Ирак в помощ на Садам Хюсеин..... пустинната буря щеше да се превърне в "пустинна катастрофа", или "сибирски ураган"! Версиите на руските оръжия които са експортират по света нямат нищо общо с тези които са оставени за руската армия ФАКТ! Затова и великата американска армия абсолютно изключва директен сблъсък с Русия! Защото руснаците ще им избият зъбите!

    Коментиран от #61, #65, #86

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Зелените

    9 1 Отговор
    в Германистан:
    Първо ще преоборудваме леопардите на електрически и чак тогава ще ги дадем на усръинсите. Те в момента имат ток в излишък.
  • 57 !!!?

    11 3 Отговор
    Враг у ворот !!!?

  • 58 Бацо Гацов

    6 4 Отговор

    До коментар #49 от "Бай ти Ганьо":

    Да бе...питай козарите в Афганистан. Те знаят по-добре от тебе..

    Коментиран от #66

  • 59 СССРБарета

    8 4 Отговор
    Тия танкове издържат ли на термоядрено попадение?

    Коментиран от #74

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "Заблуден и САЩисан":

    Не лъжи толкова бря,помогна с офицери.И когато обявихме Съединението през 1885г и им развалихме разделената на губернии Държава си изтеглиха офицерите и насъскаха верното си куче Сърбия срещу нас.Ние очаквахме да ни нападне Турция те насъскаха Сърбия.Знаете историческия преход на армията и разбиването на сърбите.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 13513е1231

    5 7 Отговор

    До коментар #51 от "МЕХАНИК ВОДАЧ":

    Още от вторат световна война. Руснака е разбрал,че му е по добре да направи поне 3 евтини картонени танка. Пълни с безплатни ушанковци. На цента на една средна по убост машина. И е калкулирал,че четвъртия от тези три ще унищожи вражеския танк. За това още е пълно с тия таталясници. А разни там по модерни версии. Се правят за показуха и за крадене на пари.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Бай ти Ганьо

    8 2 Отговор

    До коментар #58 от "Бацо Гацов":

    Ще ги питам ама са заети да разчистват изоставената американска техника! Гонеха първата армия с колове и пръчки хахахахааа
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 стоян георгиев

    2 10 Отговор

    До коментар #40 от "Бацо Гацов":

    Добри са но са недостатъчно.само 14 броя уви.вдяко западно оръжие е по добро от руското.най малкото западните са с нови технологии,а в руските новите технологии са западни.обаче за да се преодолее огромната разлика в количествата и да се избегнат украинските жертви трябва да се подберат оръжия с много висока ефективност,а и организация.та именно това ще е ключовия въпрос в рамщаин колко и какво да се изпрати на залужни.
  • 71 Кадиров

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Добре де":

    Доста джавленки отнесохме в Русия подарък от НАТО чисто нови в сандъка

    Коментиран от #72, #78

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 хахахха

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "СССРБарета":

    Да издържат на термоядрено попадение тия танкове. А това гъ издържа ли.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ДДРОнег

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "щото съм много богат":

    Ами то щото сте такива про сте и такива бедни !!!
    Писнало ми е от такива като вас, нищо не могат, дори и не искат, по-зле сте от много инвалиди, само чакате някой да ви даее, без да си мръднете нито пръст, нито да се замсилите малко !!!

    Коментиран от #80

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Тушаев

    3 3 Отговор

    До коментар #71 от "Кадиров":

    Чакаме те и теб скоро, Дон.Пазим ти място за теб и Пухлер в ложите ,Дон.и Кабзон каза, че ще се радва да те види сред феновете..Дон!
  • 79 Изпаднал руснак

    5 4 Отговор
    Връща се Альоша, ухилен до ушите от работа и казва на жена си :
    - Уволниха ме от работа .
    Жена му бясна му отговаря:
    - И защо си толкова ухилен, как ще живем сега?
    Мъжът ухилено :
    - Ти да видиш, другите направо ги мобилизираха!
  • 80 хахах

    3 0 Отговор

    До коментар #76 от "ДДРОнег":

    Тия дето ги е продухала руската пропаганда. По нищо не се различават от тия дето ги е продухала западната. И едните и другите си мислят,че всички хора са като тях. Но точно там е грешката им. И точно в това се състои цялата им глупост.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Путинче

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Фронт":

    "Пъргавите" Т90 които са няколко тона по леки от Леопарда... са по-бавни от него 😂😂😂Леопарда Макс скорост 72 км/ч а "пъргавия" Т90 с 65 км/ч. На всички е ясно че руснаците винаги са залага ли при танковете на количество срещу качество. Екипажите на прехваления Т34 са били инструктира и при среща с танкове Тигър да не влизат в бой ако не са в съотношение поне 3:1.Реално Армата е първия който не следва тази логика.
  • 83 Иван

    0 0 Отговор
    И Палестина няма танкове Леопард.
  • 84 Иван

    0 1 Отговор
    От няколко месеца.........мерзавци, лъжци соросоидни, преди малко бяхте написали, че еврейската Хунта ги е поискала заради взривения жилищен блок преди няколко дни.
  • 85 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "КОНТРАТА":

    До 39 ком - тая информация от руската телевизия ли я попиваш - като видиш американски танк - виждаш ли той да е окичен с консерви като руския - американската броня е непробиваема и не им трябват консерви като на руската скраб
  • 86 небрежнев

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "СССРБарета":

    Той и крайслерът Москва сигурно е бил правен за износ, та затова потъна. Така е било и с вечната подводница Курск, и с Арматата на Червения площад, и с половината танкове от 60 километровата колона към Киев, които останаха там, и с високоточните им ракети, които по-малка цел от град не уцелват... Явно с техниката руснаците са се справили "превъзходно", но с пушачите само не успяват.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Груьо

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "МЕХАНИК ВОДАЧ":

    САМО ДА ПОПИТАМ. КАТО СИ ТОЛКОВА ГОЛЯМ СПЕЦ,САМО МИ КАЖИ ,КОГА И КЪДЕ СИ ВИЖДАЛ В БЪЛГАРИЯ Т-64,ЧЕ НЕЩО НЕ МОГА ДА СЕ СЕТЯ.