Last news in Fakti

23 Януари, 2023 17:09 2 517 20

Бивш командир от "Вагнер" може бъде депортиран от Норвегия в Русия

  • русия-
  • норвегия-
  • депортация-
  • командир-
  • вагнер

Твърди руска правозащитна група

Бивш командир от "Вагнер" може бъде депортиран от Норвегия в Русия - 1
Източник: Shutterstock

Бивш командир от руската частна паравоенна милиция "Вагнер“, който неотдавна избяга в Норвегия, е задържан от полицията, съобщи днес представител на властите. Руска правозащитна група твърди, че на мъжа му е било казано, че ще бъде депортиран в Русия, съобщи Ройтерс.

"Той е задържан... и ние обмисляме дали да поискаме съдебно решение за интерниране", заяви за агенцията Лине Исаксен от правния екип на полицията, като отказа да даде повече подробности.

Според норвежкия адвокат на Андрей Медведев обаче на практика няма шанс клиентът му да бъде депортиран в Русия. "Рискът той да бъде депортиран? Той е нулев", заяви лаконично пред Ройтерс Бринюлф Риснес.

Андрей Медведев е бивш командир в групата "Вагнер“, която се сражава за Русия във войната в Украйна. Той избяга, пресичайки руско-норвежката граница, и заявил, че се страхува за живота си, тъй като е станал свидетел на убийствата и малтретирането на руски затворници, докарани на фронтовата линия в Украйна, за да се бият в редиците на милицията, предаде БТА.

"Гулагу. нет" - руска група, която води кампании за правата на затворниците и е в контакт с Медведев - заяви, че той е бил задържан и окован с белезници в неделя вечерта и му е било казано, че ще бъде отведен в център за задържане и по-късно депортиран.

Норвежките власти не са потвърдили, че ще го депортират, посочи Ройтерс. Полицията не е направила коментар по случая.

Групата за защита на правата заяви, че Медведев ще се изправи пред "брутално убийство и смърт" за това, че е говорил срещу "Вагнер“, ако бъде върнат в Русия.

"Ние не оневиняваме Медведев. Той е направил много лоши неща през живота си", заяви правозащитната организация. "Той обаче е видял светлина, осъзнал е това, той е готов и желае да си сътрудничи със света, с международното разследване и с властите на Норвегия, иска да живее и да свидетелства" срещу "Вагнер" и нейния основател Евгений Пригожин, се казва още в съобщението.

Медведев е сирак, който се присъединява към руската армия и е излежал присъда в затвора преди да се присъедини към "Вагнер" през юли миналата година с четиримесечен договор, който според него след това групата многократно е удължила без негово съгласие.

Той заяви, че е преминал заснежената граница с Норвегия от Русия в района на северния полярен кръг, след като е преодолял заграждения с бодлива тел и е избегнал граничен патрул с кучета.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 13 Отговор
    Доживот в Сибир за този страхливец!

    Коментиран от #19

  • 2 Някой

    37 10 Отговор
    Ми, правилно. Избягал, нарушил правилата, депортиран.
    В Русия ще получи това, което си е заслужил. Същото би било, и ако не американец, избягал от САЩ. И американците нямаше да му простят. Вижте случая със Сноудън. Или с Асандж, който даже не е американец
  • 3 Само това остана

    6 15 Отговор
    Държат мюсулмански бандюги и не ги дават на Реджепа,да ги посади в затвора,а тоя клетник в белезници го държат.Не е имал късмета да се смъкне на юг и от там някъде в ЕС да офейка.
  • 4 КОНТРАТА

    31 6 Отговор
    Няма да бъде депортиран докато е удобен за соросоите с неговите съчинения и клевети по адрес на ЧВК Вагнер. След ксто вс приключи ще го депортират в Русия и там вече руснаците знаят какво да правят с предателите.

    Коментиран от #8, #15

  • 5 Алфонсо Капоне/Ал Къпоун/

    24 5 Отговор
    Най-много мразя предателите.Веднъж нулирах публично двама с бейзбол-стик,разбрах че колегата от Русия го практикувал с осем килограмов чук.Няма нищо по-гнусно на света от предателството и живите предатели..

    Коментиран от #17

  • 6 Рамирес

    25 4 Отговор
    И Лев Бронщайн познат като Троцки си мислеше, че се скрил в Мексико.
  • 7 Да Попитам

    18 4 Отговор
    Някой наистина ли вярва в написаното по- горе?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Софиянеца

    19 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ватник,":

    Май Кирчо го kлатиха виж колко бързо го изгониха от Министерски съвет.
  • 11 и кво

    21 3 Отговор
    тоя сега като герой или страдалец ни го пробутвате?
  • 12 Механик

    23 4 Отговор
    Абе, що ни занимавате с имислени глупости? Как пък не ви омръзва, да му се незнае!?
    Колко пъти да ви обясняваме, че когато подпишеш контракт с наемна армия, то ти ставаш неин до края на срока? какви са тия, "Ама аз не искам", "Ама аз не мога"?! Да не говорим, че преди да ти изтече договора НЕ МОЖЕШ да го прекратиш, освен ако не си паднал убит на бойното поле. Няма да говорим, че договори за по 4 месеца НЯМА в никоя такава армия. За 4 месеца не можеш да се сработиш с коегите си, камо ли да ти се разчита за задачи. Еле, па ако си и КОМАНДИР, както е написано тука.
    Това да не ви в забавачницата, бе? "Моля другарко, аз не искам да си ям супичката"?!????
    Кой го знае тоя какъв е и дали изобщо го има като ЕГН.
    Само дивотии от сутрин до вечер.

    Коментиран от #16

  • 13 Каквото почукало, такова се обадило

    11 2 Отговор
    Утре как ще поискат някой техен престъпник от Русия? Така се разпада цялата система на Интерпол.

    Коментиран от #18

  • 14 Със сигурност

    4 7 Отговор
    Бившият добре обучен военен командир от руската частна паравоенна милиция "Вагнер“, няма да бъде депортиран от Норвегия обратно в Русия, а много по възможно е поради вече проявен интерес да бъде експортиран в САЩ където ще бъде много по добре оценен и защитен ...!!!
  • 15 Хахахаха

    1 11 Отговор

    До коментар #4 от "КОНТРАТА":

    Хахахаха. Съчинения?? Не другар, този е в Норвегия с видеа, които могат да осъдят Пригожин. Има видеа с убийства и военни престъпления! Доказани доказателства!
  • 16 Уж механик,

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    пък специалист по контракти?
  • 17 Гнездо

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Алфонсо Капоне/Ал Къпоун/":

    от руски змии!
  • 18 Кво да търси в Русия?

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Каквото почукало, такова се обадило":

    Техен престъпник кво да прави в Русия.Ибтой кат нашите ходи в ЮАР и Дубай
  • 19 На "този страхливец" скоро

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    адвокатът ще му отключи прангите,а съдията ще му отреди политическия азилиум.После ще тръгне на училище,на работа евентуално и т.н.че се задоми,ако е ерген че,или самотник.Там е така.
  • 20 хммм

    1 0 Отговор
    нОРВЕжците почнаха да скачат с рогата на руснаците.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания