23 Август, 2013 11:15 2 089 0

Стачка в обсерваторията АЛМА в Чили

  • алма-
  • телескоп

Служителите работят на 12-часови смени в продължение на 8 дни

Служителите на най-голямата и мощна обсерватория в света за космически изследвания излязоха в стачка с искания за по-високи заплати и по-добри условия на работа, предаде АП.

Радиотелескопът, известен като АЛМА - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, е разположен на отдалечено плато на около 5000 метра надморска височина близо до село Сан Педро де Атакама в Чили. Работещите в станцията са изложени на силни ветрове, разреден въздух и значителни температурни колебания.

Астрономи от АЛМА успяха да уловят стихийното раждане на нова звезда, намираща се на 1400 светлинни години от Земята. Тя е от съзвездието Вела.

На изумителните снимки, заснети с едни от най-чувствителните телескопи, се вижда мощен енергиен взрив на нагорещен газ, който е изхвърлен в Космоса със скорост от около един милион километра в час и се сблъсква с космически прах и боклук, образувайки ядрото на новата звезда.

Близо 200 работещи в станцията на АЛМА в пустинята Атакама в Чили настояват за увеличение от 15% на заплатите и премии за работата на голяма надморска височина в изолиран район.

Служителите работят на 12-часови смени в продължение на 8 дни, следвани от 6 дни почивка. Тази система е смятана за изтощителна заради липсата на време за адаптация в промените в надморската височина и температурата на околната среда.

Мястото в Атакама не е случайно избрано. То е отлично за космически наблюдения заради липсата на валежи и слабото смущение от други радиосигнали.

Обсерваторията е рожба на съвместните усилия на ЕС, САЩ, Канада, Тайван и Япония. Проектът на стойност 1 млрд евро.

Нейните 66 радиотелескопа изследват Галактиката в търсене на информация за създаването на Вселената.

Направените снимки се обработват от Корелатора - един от най-мощните компютри в света. Той е специално изработен за този проект и може да извършва до 17 квадрилиона операции в секунда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА