Last news in Fakti

24 Януари, 2023 11:24 1 232 18

Бразилия и Аржентина искат да въведат обща валута

  • бразилия-
  • аржентина-
  • валута-
  • обща-
  • търговия-
  • зависимост-
  • долар

С която по-лесно да търгуват помежду си

Бразилия и Аржентина искат да въведат обща валута - 1
Източник: БГНЕС

Бразилия и Аржентина планират да въведат нова, обща валута, с която по-лесно да търгуват помежду си. Целта не е да се заменят сега съществуващите пари, а да се намали зависимостта от американския долар.

Идеята за новата валута беше обсъдена от президентите на двете държави. Бразилският държавен глава - Лула да Силва, избра за първата си задгранична визита именно Буенос Айрес.

Американският долар е наложен като световна валута след края на Втората световна война. В последно време Китай въведе редица двустранни договори, в които плащанията да се извършват в юани и във валутата на ответната страна, предаде Нова ТВ.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Объркано Атлантиче

    12 3 Отговор
    Операция Sandman вече е активирана, като саудитският министър на финансите Мохамед Ал-Джадан каза на Bloomberg TV (по време на интервю за WEF в Давос), че саудитците с радост биха приели всяка валута за уреждане на петролни транзакции.

    Крайъгълният камък на господството на световната валута на САЩ и способността й да изнася инфлация в света се основава на това, което е известно като статут на петродолар, при който САЩ се съгласиха да защитят саудитско кралство в замяна на това, че саудитците изискват долари за всички уреждане на петролни сделки. Това споразумение съществува от конференцията в Бретън Уудс през 1944 г. до днес.
    Много малко американци имат представа какво означава това за тяхното богатство и бъдеще.

    Освен това много малко хора знаят, че над 100 нации са готови да се откажат от петродолара като доминираща валута за петролни сетълменти. Вместо това много нации ще преминат към използване на юана (от Китай) или цифровия юан, или новата резервна валута BRICS+, обезпечена със суровини, която скоро ще бъде пусната от Китай, Русия, Индия и други участващи нации.

    Доминото се задвижи. И ако това се случи, това означава, че доларите ще се върнат обратно към Съединените щати, тъй като нациите по света се откажат от зелената фиатна валута, от която вече не се нуждаят. Въпреки че това ще отнеме време, за да бъде напълно осъзнато, това също означава, че онези, които все още държат долари, ще бъдат финансово съсипани, тъй като покупателната спос

    Коментиран от #3

  • 2 честен ционист

    2 0 Отговор
    Златната дигитална Рубла. И Ганчо ще я въведе, нема де да шава.
  • 3 Объркано Атлантиче

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Объркано Атлантиче":

    .., тъй като покупателната способност на долара се изпари.

    Отговорът на правителството на всичко това почти сигурно ще включва нова вълна от безсмислено печатане на пари, добавяйки още повече долари към потопа от долари, изхвърляни от нациите по света.

    Ендшпилът, разбира се, е хиперинфлацията, тъй като доларът не само губи 2% от покупателната си способност на месец, но може да загуби до 10%, 20% или дори повече на месец (във последната фаза на избухване).
  • 4 Абе

    0 10 Отговор
    Тея луди ли са, знаят ли как ще им скочат цените? Не виждат ли какво става в Хърватия? Да направят референдум първо!
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    Еврото се срива, доларът е пред колапс, японската йена и швейц. франк са в паника!
    Тази нова валута ще има оспех, стига да е твърдо с рублата и йоана.

    Коментиран от #6, #14

  • 6 СЕЛО КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Колега, кажи британският паунд как е, че не стана ясно?
  • 7 Ама

    7 0 Отговор
    Защо светът не иска долара бре? Някой "умен" атлантик може ли да обясни тук:-)

    Коментиран от #8

  • 8 "Умен" антлантик

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ама":

    Долара никой не го иска, защото рублата го размаза!!!!

    Коментиран от #18

  • 9 SDEЧЕВ

    6 0 Отговор
    НОВАТА ВАЛУТА Е kwh, ВСЕКИ ДА СИ ГО ЧЕТЕ КАКТО МУ Е УДОБНО.
  • 10 КОБЕ

    9 1 Отговор
    Осетиха се да изхвърлят и те парцаливите хартийки за разплащане на страната демон.Скоро долореса ще става само за ТХ,а с нея ще търгуват само лицемерите.
  • 11 Сандо

    9 2 Отговор
    Един малък латиноамерикански шут по долара.
  • 12 Ще ти обяснят

    7 2 Отговор
    "Защо светът не иска долара бре? Някой "умен" атлантик може ли да обясни тук:-) "

    Ще ти обяснят, когато им спуснат инструкциите.
  • 13 гост

    0 4 Отговор
    Божее , колко мъка русолюбска има в тоя сайт , не е истина , хахахаххах !! Да внесем малко цифри във тежкия русофилски делириум !! Бразилия е икономика за 1,6 трилиона , Аржентина за 480 милиарда , двете накуп нямат икономика колкото ГРАДА Ню Йорк !!!! ЦЯЛА Латинска Америка НАКУП е ПО-МАЛКА икономика от Германия !!! Ама много по-малка , с над 30 % !!!! ЦЯЛАТА , със все "великата" Венецуела , Перу , Боливия . Еквадор , Парагвай , Уругвай , все икономики по-малки от България !! Във половината от тях долара има статут на официална валута , а съвсем скоро ще стане така и в останалите !! И с кого точно ще "търгуват" тия велики икономики с тая "нова валута" ???? Между себе си ??? Дето имат стокооборот има няма 50-60 милиарда ??? Че те не могат си плати само банковите разходи за печатане и поддръжка !! И Бразилия и Аржентина имат НАД 30-40% дял на търговията със САЩ и ЕС !!! И тях ли ще накарат да плащат със "новата валута" ??? Хахахаххах !!! Гръмки фишеци на още по-гръмки безмозъчни популисти за радост на още по-безмозъчни русолюбци !! Чакайте и се надявайте , като нямате грам нищо в междуушията !!

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    човече....научи се да пишеш...че не си гледал в дъската а през прозореца ми е ясно но....вземи се в ръце! Преди да дадеш ентър, прочети и поправи за да не се излагаш.
  • 15 Знайко

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Аре не се напъвай с толкова въпроси! Хората се решили да бачкат по нов начин-правят го. На теб къв ти е проблема и кви интереси имаш в южна америка? Що не си вече в Ню Йорк-знайш ко е убаво!!!! Българите щели да казват как аржентинците да си цъкат с бразилците! Нормален ли си? Ако има един посейдон за Ню Йорк колко ще порастне икономиката му? Аре вземи да сметнеш! Нали си много отворен! Стискам палци на Аржентина и Бразилия- ако успеят може би много други ще последват примера им! Аааа....ето ти и един минус!

    Коментиран от #16

  • 16 ТИРбушон

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Знайко":

    По твоята логика да се върнем в средновековието с натурално стокова размяна!!!
  • 17 ТИРбушон

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Забрави Колумбия в цялата схема..... 100млрд годишно от кокаин(по занижени оценки) , отделно от работещата икономика.
  • 18 ТИРбушон

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от ""Умен" антлантик":

    Умничкия на мама😆😆😆😆Освен смях друго не създаде с безумния си коментар!
Новини по държави: