24 Януари, 2023 12:55 975 12

Финландия намекна за присъединяване към НАТО без Швеция

  • финландия-
  • швеция-
  • нато-
  • присъединяване-
  • членство

"Все още трябва да преценим ситуацията, ако се окаже, че кандидатурата на Швеция се бави дълго време"

Финландия намекна за присъединяване към НАТО без Швеция - 1
Източник: БГНЕС

Най-високопоставеният дипломат на Финландия днес намекна, че на страната може да ѝ се наложи да се присъедини към НАТО без Швеция, след като президентът на Турция постави под въпрос разширяването на военния алианс, съобщи Асошиейтед прес.

"Все още трябва да преценим ситуацията, ако се окаже, че кандидатурата на Швеция се бави дълго време", заяви финландският външен министър Пека Хависто пред финландската телевизия ЮЛЕ.

Коментарът му дойде ден след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Швеция да не очаква подкрепа от страна на Турция за кандидатурата си за членство в НАТО след протестите през уикенда в Стокхолм, организирани от антиислямски активист и прокюрдски групи.

Историческата кандидатура на Швеция и Финландия за присъединяване към алианса се нуждае от одобрението на всички членове на НАТО, включително Турция, която досега блокираше разширяването, заявявайки, че Швеция по-специално трябва да се справи с кюрдските бойци в изгнание и с техните симпатизанти.

Досега Швеция и Финландия се ангажираха да се присъединят към алианса заедно, но коментарът на Хависто изглежда подсказва, че Финландия обмисля да продължи без северната си съседка.

„В контакт сме с Финландия, за да разберем какво наистина се има предвид", заяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом в изявление за АП. „Швеция уважава споразумението между Швеция, Финландия и Турция относно членството ни в НАТО. Правили сме го досега и ще продължим да го правим", допълни той.

В меморандума за разбирателство, подписан от трите държави на срещата на върха на НАТО миналата година, Швеция и Финландия се ангажираха да не подкрепят кюрдски групировки и да вдигнат оръжейното ембарго върху Турция, наложено след нахлуването ѝ в Северна Сирия през 2019 г.

Прокюрдските и антитурските демонстрации в Стокхолм усложниха процеса на одобряване на кандидатурата на Швеция. В събота крайнодесен активист от Дания организира протест пред турското посолство в Стокхолм, където изгори Корана - свещената книга на исляма. По-късно в събота в шведската столица се проведе отделна прокюрдска демонстрация. Шведското правителство се опита да се дистанцира от тези акции, като същевременно настоява, че подобни протести показват, че в страната има свобода на словото.

Турция реагира гневно на протестите през уикенда, като отмени планирано посещение на шведския министър на отбраната в Анкара. Протести се проведоха пред шведските дипломатически мисии в Анкара и Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна шведските власти, че са разрешили акцията за изгаряне на Корана.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 12 Отговор
    Май още финландски територии ще минат към Русия.Само Лапландия ще им оставят.
  • 2 Бай Иван

    9 9 Отговор
    Според мене, Чалмите нямат работа във НАТО.

    Коментиран от #5, #6, #11

  • 3 Гост

    6 3 Отговор
    Не е нормално Финландия да чака...Да се приеме а Швеция да почака докато уври главата на Султана....или да се променят условията за приемане с мнозинство....
  • 4 светльо

    8 0 Отговор
    Северна съсвдка на Финландия е Норвегия, Швеция и е западна съседка!!!
  • 5 Бай Ламби

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Иван":

    Ти под чалми Шведите ли визираш, щот то май у Холандия и у Швецията има повече фесове от колкото у Туркията.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 сноу

    3 0 Отговор
    Дистанционно пощипвани мижитурки и нищожества се правят на високопоставени ...
  • 8 Псевдоним

    6 0 Отговор
    Ердоган отряза квитанциите на шведите и сега финландците изоставиха прецаканото другарче.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Абе

    5 2 Отговор
    Те пък тия финландци къде се бутат и те между шамарите, не разбраха ли че натото и краварника са бита карта.........който има акъл в кратуната гледа да се отдели навреме от тия паразити, а продажните фински мекерета на които нагло саксите са обещали да забогатеят и да бъдат едва ли не вечни ако им играят по свирката бързат да си набутат уредената държава и народа в месомелачката!
  • 11 копейката

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Иван":

    И аз затова искам да изкарам България от НАТО , нямаме място там
  • 12 Голямо цепене и дърпане на чергата...

    1 0 Отговор
    В обединена Европа!Ще има големи емоции....Турците ще я сложат в партер за да им изпълнява желанията от Корана...Така е като стадо лизбияни,меки китки и джендъри е начело на съюза...
Новини по държави: