Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Януари, 2023 17:40 3 585 55

Възможно ли е настъпление в Украйна и кой ще го започне пръв

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • крим-
  • донбас-
  • нато

Фронтът замръзна в очакване на началото на нов етап от войната в Украйна, когато и двете страни ще се опитат да проведат широкомащабни комбинирани бойни действия срещу добре обучен противник

Възможно ли е настъпление в Украйна и кой ще го започне пръв - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С настъпването на зимата военните действия в Украйна не стихнаха. Русия очевидно е решила да настъва, макар и с ограничени цели, опитвайки се да обкръжи Бахмут, като пое контрол над град Соледар и сега се опитва да атакува в посока Запорожие. Обстановката на фронта далеч не е спокойна, но в пресата и социалните мрежи много се дискутира възможността за започване на нови, още по-мащабни настъпления и от двете страни, обобщава Руската служба на Би Би Си.

Фронтът замръзна в очакване на началото на нов етап от войната в Украйна, когато и двете страни ще се опитат да проведат широкомащабни комбинирани бойни действия срещу добре обучен противник.

Увереността, с която се обсъждат бъдещи офанзиви на Русия и Украйна, вече е толкова голяма, че разговорът не е за възможността за подобни операции, а за времето, когато те ще започнат и посоката на ударите.

Например в събота Ройтерс публикува статия, цитираща високопоставен американски служител, който каза на малка група журналисти, че Вашингтон съветва Киев да отложи нова голяма офанзива, докато Украйна получи и овладее всички оръжия от последния пакет американска военна помощ.

Според този служител американците искат украинските военни да овладеят правилно цялото оборудване и оръжия, които са получили и ще получат в близко бъдеще.

На пресконференция след срещата в Рамщайн, Германия, където се събраха 54 страни партньори на Украйна в доставката на оръжие, за бъдещата офанзива на въоръжените сили на Украйна говориха открито говорена висши военни от САЩ, сред които беше началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на американските въоръжени сили, генерал Марк Мили.

Мили каза със сдържан оптимизъм, че въпреки че за Украйна ще бъде много трудно да освободи напълно окупираните територии през 2023 г., тя може да проведе успешно операцията, ако получи съответните средства през следващите месеци.

Много наблюдатели също говорят за възможността от голямо настъпление на руските войски като нещо неизбежно, за което трябва да се подготвят украинците.

На 20 януари украинската служба на Би Би Си публикува интервю с бившия командир на сухопътните сили на полската армия Валдемар Скрипчак, който е командвал и многонационална дивизия в Ирак, в която също са служили украински военни.

Според генерала Русия натрупва войски в района на Брянск, Курск и Воронеж и настъплението може да започне от тези посоки. Той нарича вероятността за офанзива висока: според военните тя може да започне през следващите два до три месеца.

Истинските намерения на генералните щабове на двете страни, разбира се, не се разкриват, но е възможно да се определят намеренията по косвени признаци. Има много такива признаци - това са и публично декларирани намерения от политици, и доставка на оръжия, подходящи за конкретни операции, както и обучение на военни кадри.

Но военните операции и техният успех зависят не само от намеренията на политиците и военните лидери - често реалността ги принуждава да коригират плановете си.

Руската служба на Би Би Си се опитва да разбере какви са признаците за подготовка на настъплението от двете страни, какво може да се каже за характера на бъдещата кампания и какви са трудностите при нейното провеждане.

Имат ли страните политически цели във войната?

Политическата цел е първият етап от подготовката на всеки конфликт. Тя определя какви военни цели ще бъдат поставени пред Генералния щаб, какви средства ще бъдат отделени за войната, как ще бъде организирана военната индустрия и много други.

Както пише английският военен теоретик Базил Хенри Лидел Харт, "Военната цел трябва да се определя от политическата цел".

"Целта на войната е да се постигне по-добро, макар и само от Ваша гледна точка, състояние на света след войната. Ето защо, когато водите война, е важно постоянно да помните от какъв свят се нуждаете", се казва в книгата му "Стратегия за непряко действие".

Второто, много важно значение на политическата цел е моралът на войските и народа като цяло. За военните, както и за цивилните зад линиите, е важно да разберат кога и къде ще приключи войната.

В този контекст целта трябва да бъде формулирана възможно най-просто - например освобождаване на своя територия (или окупация на територията на противника), разгром на армията, превземане на столицата и т.н. Например политическата цел на СССР във Великата отечествена война - поражението на германската армия и превземането на Берлин - не повдигна никакви въпроси у никого.

Ако в самото начало на руската инвазия руските политически цели не са били ясно формулирани, то в последствие, след провала на първата "мълниеносна атака", руското ръководство обяви, че търси контрол над Донбас и Южна Украйна.

Тези цели все още не изглеждат окончателно определени. Освен Донецка и Луганска област на Украйна, Русия обяви за свои също Херсонска и Запорожка области, а в пропагандните канали се появяват и други цели - включително до завземането на цялата територия на страната.

Това, към което се стреми Русия в Украйна, не е ясно обявено на обществото, а целите се променят многократно заедно с неуспехите на руската армия на фронта. Историкът Тимъти Снайдер от Йейлския университет смята, че войната в Украйна се случва по-скоро поради несигурността на съдбата на самата Русия и в частност на процеса на предаване на властта в нея.

Политическата цел на Украйна е формулирана съвсем ясно - пълното освобождаване на териториите, които Русия присвои от 2014 г. насам. Въпреки това, въпреки че е разбираема, средствата за постигане на тази цел все още не са ясни. Трудно е да се каже дали въоръжените сили на Украйна имат сили да освободят огромния Крим с голяма планинска част, или Донбас, в който войната продължава повече от осем години и който е "нашарен" с окопи и укрепления.

Всъщност същият Лидел-Харт предупреждава в своята книга: "Трябва да се спазва основното условие - да не се поставят неизпълними военни цели".

Независимо от това, дори и при неясни руски или амбициозни украински политически цели, е ясно, че и двете страни искат да продължат войната.

В авторитарна Русия решенията се вземат от Владимир Путин, който е започнал война, чието продължение е силно зависимо от консервативното крило на руската армия, което не е готово да спре до победа, както и да го разбира. Проблемът е, че образът на победата в Русия не е дефиниран и повечето от тези сценарии вече не са постижими.

В Украйна, въпреки много трудната ситуация, населението очевидно не може да се примири със загубата на територии, но основното е, че много украинци загинаха в тази война, не само военни, но и цивилни, цели градове бяха унищожени. Действията на руските военни в окупираните територии, доказателства за които са открити след освобождението, като се започне от Буча, всяка ракетна атака срещу жилищни сгради само засилва желанието за продължаване и победа във войната.

Говорейки конкретно за новата кампания, за новия етап от тази война, политическата цел на този етап за Украйна е по-ясна: териториите, окупирани от Русия, са ясно очертани.

В случая с Русия не е много ясно дали е в състояние да атакува активно в района на Запорожие, още по-малко е ясно как ще успее да направи това в посока Херсон вече не се вписват в декларираните намерения за "освобождаване на нови субекти" и слуховете за атака срещу Киев от Беларус.

Мотивация

Просто формулираната цел на войната води до факта, че за украинския войник на фронта е също толкова лесно да обясни кога ще свърши войната и той ще се върне у дома, дори тази цел да изглежда далеч.

За руснака е по-трудно - той не знае какво може да иска президентът му след условното завземане на Донбас. Ще се прибере ли след това или ще продължи да се бие? Тази несигурност, заедно с липсата на отговор на въпроса защо е необходима тази война, демотивират руската армия.

Този проблем с мотивацията се признава дори от проруските военни блогъри, запознати със ситуацията на фронта.

"От целия комплекс от причини, които много сериозно отслабват боеспособността на Въоръжените сили на РФ (не само в настъплението, но и в отбраната), аз все още считам моралния фактор за основен. Повечето от мобилизираните (и повечето от редовните) военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация нямат мотивация да се жертват във военни действия срещу въоръжените сили на Украйна, тъй като целите на войната не само не бяха обяснени от властите, но дори изобщо не бяха официално определени, " пише Игор Гиркин, известен под псевдонима Стрелков, който беше признат за виновен от международен трибунал за унищожаването на малайзийския Боинг MH17, а също така пое отговорност за началото на войната в Донбас през 2014 г.

В същото време в настоящата война е важно не само колко добре армията разбира своите цели, но и как те, тези цели, се възприемат от цялото население. В руската армия има все повече мобилизирани. Моралът на призованите за война цивилни винаги е по-нисък от този на редовния военен персонал, пише съветският военен теоретик Александър Свечин в книгата си "Стратегия".

"Съзнателните и обучени военни постепенно започват да се разреждат с попълнения, за подготовката на които просто няма достатъчно време или възможност. И затова за да се поддържа висок морал в продължителен конфликт е важно разбирането на целите и задачите на войната от цялото население", се казва в книгата.

За украинските военни, които воюват на своя територия срещу чужда армия, въпросът за мотивацията е по-малко важен, по-лесно е да им се обясни защо се води тази война. Всяка руска ракета, която удари жилищна сграда с хора, мотивира по-добре от всеки лозунг. И това се разбира не само от военните, но и от цивилните - преди всичко заради руската армия, която действа не само на фронтовата линия, нейните ракети летят в градовете в цяла Украйна.

Какъв военно-политически смисъл може да има едно настъпление?

Въоръжените сили на Украйна подходиха към зимната кампания със стратегическа инициатива. Те успяха да наложат военни действия на руската армия в района на Харков и близо до Херсон.

След мобилизацията, обявена в Русия, фронтът беше повече или по-малко стабилизиран, но засега не можеше да се говори за поемане на инициативата от руснаците - руската армия интензивно изгражда отбранителни линии в дълбините на позициите си, подготвяйки се да се защити в най-застрашените, според руските военачалници, направления.

Настъплението в района на Бахмут беше опит да се овладее инициативата, да се принудят въоръжените сили да реагират, да се съберат резерви в тази посока, отклонявайки ги от подготовка за активни действия в други посоки.

В същото време, както отбелязва Американският институт за изследване на войната (ISW), самият Бахмут не е от голямо оперативно или стратегическо значение за руската армия, но за въоръжените сили на Украйна, отбелязва ISW, е важно, че врагът изразходва много сили и средства за неговото нападение.

От военна гледна точка сега всяка страна се стреми да си върне инициативата. Това значително ще улесни по-нататъшните действия и ще принуди врага да похарчи повече усилия за спиране на заплахи, а не за активни действия.

Например, ако едната страна, която няма инициатива, се готви за отбрана, тогава тя трябва да държи големи резерви по цялата фронтова линия в тила, защото не знае къде ще са необходими.

Владеещата инициативата страна подготвя удари, натрупвайки сили в една малка зона, създавайки местно числено превъзходство и принуждавайки противника да прехвърля резерви за противодействие. През времето до спиране на настъплението е възможно да се подготви следващото в ново направление.

Междувременно характерът на военния конфликт, който продължава в Украйна, може да се счита за "война на изтощение" или "умора". В такъв конфликт основната цел е да се лиши врагът от възможността да продължи войната, да се изчерпят неговите ресурси.

Вторичните, междинни цели на такава война могат да бъдат територии, географски точки, градове, формирования на вражески войски и т.н. Основната задача обаче е да накарате врага да загуби способността си да продължи войната.

Следователно, от военна гледна точка, поставянето на амбициозни цели и постигането на решителна победа не е толкова важно за Русия, тъй като очаква Украйна да има по-малко човешки ресурси и подкрепата на Запада да бъде изчерпана.

За Украйна, напротив, е важно да постигне решителни победи - от това, според много експерти, зависи подкрепата на Запада.

Освен това решителните победи са важни от гледна точка на морала, бойния дух на армията. И накрая, въпреки подкрепата на западните страни, ресурсите на украинската държава, включително населението и икономиката, са по-скромни от тези на Русия.

За Русия успехът също е важен, но не толкова от военна гледна точка, колкото от морална и психологическа. Такъв успех би могъл до известна степен да компенсира липсата на ясна политическа цел, разбираема за населението: "Не разбирате защо е тази война? Тя е важна за такива победи".

И накрая, в Русия политическата воля, която в крайна сметка изпрати войски в Украйна, дойде от един човек: Владимир Путин. Въпреки че сега "специалната операция" се ръководи от началника на генералния щаб Валерий Герасимов, той е подчинен на върховния главнокомандващ и в крайна сметка всички военни цели на кампанията ще бъдат напълно съобразени с политическите указания на Путин.

Много руски военни блогъри критикуват ръководството на страната за продължителните атаки на Бахмут, които според тях са насочени само към подобряване на ситуацията на отделен участък от фронта, но в същото време водят до големи жертви. Те смятат, че тази офанзива е важна не защото има сериозна оперативна цел, а защото е продиктувана от политически мотиви.

Въпреки че така наречените решителни цели не изглеждат очевидно необходими за Русия, това наистина може да е политическата воля на ръководството на страната. Именно така през февруари 2022 г. Русия започна война, която, изглежда, не ѝ обещаваше никакви ползи.

Имат ли страните ресурси за атака?

Смята се, че съотношението на атакуващите сили към отбраняващите се за предпочитане трябва да бъде три към едно. Това обаче е доста обща оценка, която в различни ситуации може да се промени нагоре или надолу.

Успехът или неуспехът на настъплението може да зависи от подготовката на войските, наличието на разузнавателна информация и нейната обработка, поддържащи средства, включително авиация, артилерия, инженерни части (това включва разузнаване на състоянието на пътища, мостове, наличие на минни полета, и още много други).

Например настъплението на въоръжените сили на Украйна край Изюм беше предшествано от доставката на машини за разминиране. Трудно е да се открои основното от целия дълъг списък от нужди, тъй като всеки детайл може да играе роля.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни каза по-рано, че "може да победи врага", но за целта му трябват "още 300 танка, 600-700 бойни машини на пехотата, 500 гаубици". Генерал Скшипчак каза пред Би Би Си, че Украйна се нуждае от 350-400 танка.

Що се отнася до числеността на личния състав, след първата вълна на мобилизация в Русия командването успя да попълни фронтовите части с хора, макар и не добре подготвени за настъпления, но напълно достатъчни, така че да няма празнини на фронтовата линия през които въоръжените сили на Украйна биха могли да нанесат дълбоки удари.

Съдейки по съобщенията в открити източници, само част от мобилизираните са стигнали до фронта, останалите или се обучават в лагери и на полигони, или са в резерв. Оценките за броя на тези резервати са много различни - от 150 до 300 хиляди души. Всъщност и от независими източници няма точни данни за общия брой на мобилизираните.

Украйна също има резерви, но те са по-малко от тези на руската армия. Русия има предимство не само в личния състав, но и във военната техника, особено в авиацията, артилерията и бронетехниката.

От друга страна, въоръжените сили на Украйна са много по-добре оборудвани със средства за комуникация, разузнаване на тактическо и оперативно ниво, целеуказване, разполагат с повече прецизни оръжия, модерни противотанкови системи, което в много случаи позволява на украинците ефективна съпротива на руските части на тактическо ниво.

Украинската армия използва западно разузнаване, включително сателити, които на Запад са в пъти повече, отколкото руските, както и информация от различни разузнавателни самолети, които постоянно дежурят във въздуха близо до границите на Украйна.

И накрая, въоръжените сили на Украйна са по-добре организирани от руската армия - системата за командване и контрол, която използва интернет, позволява на командването на различни нива бързо да взема решения, да издава заповеди, докато вертикалната йерархична структура в руските войски забавя време за реакция на заплахи.

Военнослужещ от едно от подразделенията на самопровъзгласилата се ДНР, автор на телеграм канала "Пишат ни от Янина", известен под псевдонима "Бойна котка Мурз", пише за важността на комуникацията в битка. Според него липсата на надеждни защитени комуникационни канали лишава руските войници от възможността да координират действията си с танковете, докато въоръжените сили на Украйна са решили този проблем.

"Една от причините за неуспеха на много от нашите щурмове е неспособността да използваме предимството на технологиите. Често пехотата тръгва на щурм без бронирано прикритие, срещу добре укрепени вражески позиции. Много пъти съм виждал как танкове изстреляха боеприпаси в нищото и просто напуснаха бойното поле. Мястото за презареждане беше много далеч и танковете не се върнаха, за да подкрепят атаката", пише той, обяснявайки тази дискоординация именно с липсата на комуникация.

Украинската армия използва системата за командване и управление на бойното поле от първите месеци на войната. Изграждането на такава мрежа стана възможно, след като компанията SpaceX на Илон Мъск прехвърли стотици терминали за сателитен интернет Starlink в Украйна.

Всички тези фактори позволяват на Украйна повече или по-малко успешно да възпира руските войски - дори офанзивата в района на Бахмут, въпреки превземането на Соледар и по-нататъшното настъпление, е доста бавна.

Въпреки това, дори и с висококачествени комуникации, ако се стигне до голямо настъпление с решителни цели и пробив на фронта на голяма дълбочина, въоръжените сили на Украйна ще се нуждаят от тежка бронирана техника, много артилерия, ПВО и радиоелектроника бойно оборудване и най-важното - много боеприпаси. Изключително много.

Междувременно сега и двете страни изпитват "глад за снаряди", съдейки по интензивността на използването на артилерия, Те може наистина да не достигат, но може би се спестяват боеприпаси за големи операции.

Тактика

Броят на бронираната техника, боеприпасите и личния състав е наистина много важен фактор в една война, особено в офанзива. Качеството обаче е не по-малък фактор. Офанзивите на въоръжените сили на Украйна край Изюм и Херсон бяха успешни до голяма степен поради факта, че руската отбрана в тези райони беше твърде слаба - или поради липса на хора, както в района на Харков, или поради проблеми със снабдяването, както в Херсонска област.

Сега обаче въоръжените сили на Украйна най-вероятно ще трябва да пробият по-мощна отбрана - Русия напоследък активно се занимава с нейната подготовка. Това се отнася не само за укрепленията, чието качество често е под съмнение. Русия се опита да формира резерви в тила, които да бъдат използвани за блокиране на дълбоки пробиви.

Такава гъвкава отбрана, базирана на маневрата на бойните групи, изисква много добра координация, интелигентност, ситуационна осведоменост на командването и високо ниво на командване и контрол. Общоприето е, че всичко това е по-добре развито във въоръжените сили на Украйна, но тук е трудно да се обобщава, тъй като от руска страна в резерв се държат не само мобилизирани, но и кадрови части.

В случай, че Русия започне настъпление, успехите от първия етап на войната също няма да бъдат повторени - украинската армия оттогава е много по-добре въоръжена и подготвена.

Ако прогнозите се сбъднат и една от страните започне настъпление, тогава тя ще има нужда от много повече обучени войски, отколкото за защита. Това включва не само умения за работа с оръжия или оборудване, но и бойна координация на всички нива, от отделение до бригада или дивизия.

И двете страни сега са ангажирани с това - Русия изпрати на фронта само част от мобилизираните, според някои източници половината - останалите се обучават. Украйна също активно обучава войници и офицери на своите полигони и в учебни бази в чужбина.

За Русия е по-трудно да обучава военни - инструкторите трябва да са офицери с боен опит в този военен конфликт, но такива хора са необходими сега и на фронта. Затова качеството на обучение на мобилизираните може да не е най-високо. Въпреки това е много вероятно те да бъдат обучени, за да запълнят окопите в по-малко застрашени райони и да освободят повече боеспособни единици за други места.

Украйна също подготвя резерви и, съдейки по информацията, която попада в открити източници, обучението на военните на Запад е свързано с доставката на бронирани превозни средства.

Украинският посланик в Лондон Вадим Пристайко каза, че Обединеното кралство скоро ще започне да обучава украинските военни на новото оборудване, обещано от Обединеното кралство. "Екипажите на тежките артилерийски системи вече тренират, скоро ще пристигнат и танковете", каза украинският посланик. Пристайко уточни още, че във Великобритания вече са обучени 10 000 пехотинци, а от началото на януари се обучават още 20 000. Курсът на обучение продължава около пет седмици.

Общо, според най-минималните оценки, които се намират в интернет, 50 000 украински военни могат да бъдат обучени в чужбина.

Както каза представител на Министерството на отбраната на САЩ на брифинг на 9 януари, новото оръжие ще позволи на въоръжените сили на Украйна да продължат обучението на подразделения за водене на комбинирани бойни действия. Подготовката, според него, ще бъде извършена от САЩ и техните партньори. Едно е оборудването, друго е използването му, каза той.

Комбинираният бой е военен термин, който означава бойни действия на сушата с използване на бронирани машини, пехота, помощно оборудване, артилерия и въздушна поддръжка. Съвременният комбиниран бой изисква най-високо ниво на взаимодействие между различни единици на бойното поле, командване, контрол, които зависят от разузнаването, комуникациите и много други фактори.

Последният пакет от американска помощ, както и доставката на оборудване от други страни, показва, че украинската армия се обучава да води война срещу добре въоръжен противник именно в рамките на общовойсковите операции.

През последните седмици на Украйна бяха обещани доставки на тежки бойни машини на пехотата - 50 шведски CV90, 40 германски "Мардер", 59 американски Bradley. Тази техника сама по себе си значително ще увеличи боеспособността на украинските части, но ще бъде още по-ефективна, когато Украйна получи и основни бойни танкове.

След дълги дискусии Вашингтон и Берлин обещаха да ги доставят на Киев. По-рано Великобритания обеща да достави танковете.

Заедно с БМП американците ще доставят на Киев командни машини, превозвачи на боеприпаси, бронирани автомобили MRAP и джипове "Хъмви". Други страни обещаха колесни самоходни оръдия и др.

Черешката на американската торта са 90-те тежки осемколесни бронирани машини "Страйкър", които формират гръбнака на средномобилните бригади на американската армия. Има различни версии на тези превозни средства, включително бойни машини на пехотата, бронетранспортьори с картечници, самоходни минохвъргачки, разузнавателни, командни пунктове, линейки и други превозни средства. Една от модификациите е въоръжена със 105 mm танково оръдие.

От една страна тези машини нямат същата защита като танковете или тежките бойни машини на пехотата и са по-уязвими на бойното поле. Но от друга страна, това са колесни превозни средства, които, за разлика от верижните превозни средства, могат да се движат на дълги разстояния, без да прибягват до помощта на коли с платформи.

Заедно с бронираните машини AMX-10 RC, обещани от Франция, те могат да станат основа на части за бързо реагиране, които могат бързо да укрепят групировката в настъпление или да прехвърлят войски в застрашен район за защита.

Освен това Украйна ще получи много самоходни артилерийски установки: Дания ще прехвърли 19 самоходни оръдия "Цезар", Швеция - 12 "Арчър", Чехия - 26-30 Dana-M2, Великобритания - 18 M109А6. Самоходната артилерия представлява тежка мобилна артилерия, която може да придружава войските в настъпление.

Но целият този набор от инструменти изисква много сериозна подготовка. Дори като се вземе предвид фактът, че в случая не става дума за някакви свръхсложни системи, каквито са системите за противовъздушна отбрана, усвояването на новите оръжия трябва да бъде на такова ниво, че екипажът да действа автоматично в бойни условия - все пак , в битката често всичко се решава дори не от секунди, а от части от секундата.

Началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили смята, че за Украйна ще бъде много трудно да се подготви за нова офанзива през следващите месеци - но Мили е уверен, че това може да бъде направено.

"Личният състав трябва да бъде обучен, той трябва да овладее техниката. Времевият прозорец за изпълнение на тези задачи е много малък, много е трудно да се направи", каза генерал Мили на пресконференция след срещата на съюзниците на Украйна в Рамщайн.

А министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин уточни, че става дума за няколко седмици: "Имаме прозорец на възможност до пролетта, когато Украйна започне контранастъплението, и това няма е много".

Кога да се настъпва

Времето е най-важният фактор за успех в една офанзива. Моментът на началото на военните действия е толкова важен, колкото и мястото на удара.

През Втората световна война, преди битката при Курск, историците смятат, че една от грешките на германското командване е, че е решило да изчака няколко седмици, за да натрупа повече сили. Тази пауза обаче помогна на съветската армия, която успя да се подготви още по-добре за отбраната и последвалото контранастъпление.

Който и да реши да атакува - Русия или Украйна - времето за започване на тази офанзива ще бъде продиктувано от много фактори.

На първо място, това е времето. Зима 2022-23 се оказа не най-студеното в онези региони, където се водят военни действия. През последните дни температурата в района на Донецк, Бахмут, Лиман, Запорожие е над нулата. През зимата обаче имаше студове и на места почвата все още замръзнала.

През април в тези райони ще има много кал, което ще усложни терена дори за леки верижни превозни средства. Руската армия вече се сблъска с това в самото начало на нахлуването.

Следователно "метеорологичният прозорец" за настъплението намалява с всеки ден. В същото време никоя от страните очевидно все още не е готова за настъпление.

Вторият фактор е готовността на новите войски. Сега и двете страни се опитват да балансират между желанието да се подготвят по-добре за настъплението и страха, че врагът прави същото.

За Украйна това е на първо място усвояването на новото чуждестранно оборудване, което включва не само способността да управлявате танк, да стреляте от самоходно оръжие или да сканирате небето с радар.

Техниката в съвременния бой се използва в тясна връзка с действията на пехотата, артилерията, инженерните части, тактическата авиация, разузнаването и много други. В идеалния случай всички тези части трябва да бъдат хармонизирани.

Въпреки това, дори всички тези мерки са само инструмент в ръцете на щабните офицери, които подготвят настъплението. Печелят не танковете и войниците, а преди всичко щабовете. И също така им трябва много време, за да тестват всичките си планове - да ги отработят на компютри и реални упражнения.

Третият фактор е наличието на големи запаси от боеприпаси. Намаляването на артилерийската активност през последните седмици от двете страни на фронта може да означава както недостиг на боеприпаси, така и желание те да се натрупат преди решителен удар. Но въпросът не е само в общите запаси от снаряди и ракети. Въпросът е в логистиката, която също отнема много време за подготовка.

Всяка голяма офанзива е огромна задача за тиловата служба. Необходимо е да се организират складове със запаси от гориво, боеприпаси, храна, да се организира схема за доставка на товари до настъпващите части, които ще изразходват всичко това с много по-бързи темпове, отколкото по време на отбрана, както и да се извеждат ранените в болници, което също все още трябва да бъдат оборудвани.

И това трябва да се направи възможно най-дискретно. Така че врагът да не разбере нищо. Всичко това изисква не само ресурси, но и време.

Откъде може да започне атаката?

Преди началото на есенното настъпление на въоръжените сили на Украйна външни признаци на подготовката му бяха забележими още в края на август. В поредния пакет от американска помощ се появиха средства, които показваха такова развитие.

Въпреки това беше доста трудно да се отгатне посоката на удара на украинските сили до самото начало - командването на въоръжените сили на Украйна успя повече или по-малко скрито да разгърне ударната сила и когато настъплението на войските в Харковска област започна на 6 септември, това беше изненада за руските войски.

Тайната на разполагане е една от основните военни техники на съветската армия, която е използвана повече от веднъж през Втората световна война - в битките при Курск и Сталинград. В операция "Багратион" беше използван целият арсенал от камуфлаж до радиомълчание, движение само през нощта, създаване на фалшиви позиции, макети на оборудване, провеждане на окопни работи за отвличане на вниманието.

Както украинската, така и руската армия са наследници на съветската и най-вероятно ще се опитат да използват напълно този опит и следователно подготовката на такова настъпление може да стане известна едва в последния момент.

Вярно е, че въоръжените сили на Украйна използват много по-модерни средства за разузнаване и руската армия в много случаи ще трябва да се подготви за настъпление в окупираната територия, където действат украински агенти, и следователно предимството в секретността е на страната на Украйна.

Като цяло войната вече разкри няколко от най-важните области, в които могат да се водят настъпления.

Херсонска област

Сложността на тази бойна зона е, че за да се извърши настъпление е необходимо да се пресече голямата река Днепър. Това значително усложнява задачата както за въоръжените сили на Украйна, така и за въоръжените сили на Руската федерация.

Самото форсиране вече е много трудна операция, но след това е необходимо да се организира снабдяването на настъпващите части през установените преходи, които най-вероятно врагът ще се опита да унищожи с всички сили, въпреки загубите.

За Украйна обаче това е най-краткият път до Крим. Ако Днепър в този случай е пречка, тогава в противен случай теренът до провлака, напротив, помага да се напредне - това е степна равнина, на която няма много селища.

За руската армия Херсон също може да бъде желана цел - напускането на този град беше сериозен военен и политически удар за Русия и връщането на града би било изкушение, да не говорим за факта, че това би отворило пътя към Николаев и Одеса.

Запорожка област

За Русия Запорожката област (както и Херсонска) е важна, тъй като лично Владимир Путин обяви тези украински региони за нови субекти на Русия. Политически е съвсем логично да се започне настъпление в тази посока, още повече, че за разлика от Херсон не е необходимо да се форсира Днепър.

Ако успеят, руските войски ще изтласкат фронтовата линия, което ще направи сухопътния коридор от Крим по-безопасен, по-специално железопътната линия, която е обстрелвана от украински прецизно управляеми ракети.

За засилената активност на руската армия в запорожското направление беше съобщено още в средата на януари, но през последните дни руската армия се активизира още повече.

За Украйна удар на това място също е логичен. Това би позволило да се стигне до бреговете на Азовско море и да се прекъсне снабдяването на руските войски в района на Херсон - след експлозията на Кримския мост снабдяването през полуострова стана проблематично.

Въпреки това, опасността от украинско настъпление в този район е осъзната в Москва доста отдавна и в дълбините на отбраната има резерви, готови да спрат настъплението.

Донецка област

Това е най-сложното място за атака, както за въоръжените сили на Украйна, така и, очевидно, за руската армия, която се придвижва към град Бахмут от началото на инвазията през февруари 2022 г. Руските войски продължават бавно да напредват в тази посока, изразходвайки големи усилия и понасяйки големи загуби.

Това се улеснява предварително, още преди началото на войната, от отбраната, подготвена от Въоръжените сили на Украйна.

За Украйна офанзива в този район би намалила опасността, която може да застраши украинската армия, ако Русия успее да пробие към Краматорск и Славянск. Украинците обаче ще трябва да пробият и защитата, която разчита на подготвени позиции. Освен това Донбас е индустриален регион с много градове, което значително усложнява всякакви военни операции.

Луганска област

Южната част на Луганска област също е доста плътно застроена и настъплението на въоръжените сили на Украйна, за което се говореше доста през есента - към Кременная и по-нататък към Лисичанск и Северодонецк - ще бъде свързано с необходимостта от да щурмуват тези селища.

Друга възможна посока - в района на Сватово - изглежда по-привлекателна от тази гледна точка. В северната част на Луганска област има по-малко градове и села.

Но в тази посока след украинската есенна офанзива бяха разположени руски резерви.

Русия също може да предприеме нова офанзива в района, още повече, че вече го направи в началото на войната.

Беларус

През последните няколко седмици се говори доста за възможността за нов удар по посока на Киев или по посока на западните райони на Украйна. Русия може да иска да постигне две цели тук - превземането на Киев и прекратяването на комуникациите между централните и източните райони на Украйна и Полша, през които вървят доставките за въоръжените сили на Украйна.

В началото на януари Министерството на отбраната на Беларус заяви, че числеността на руската групировка в страната е само около девет хиляди души, около 170 танка, до 200 бронирани машини и до 100 оръдия и минохвъргачки с калибър над 100 mm .

Там обаче е и беларуската армия, чиято сила е приблизително 50 хиляди души, но влизането на Минск във войната ще доведе до силна ескалация и много експерти се съмняват в това.

Този брой войски очевидно не е достатъчен, за да се щурмува огромния град Киев, който се подготвяше за защита още преди началото на войната и издържа един опит за нападение.

Освен това северната част на Украйна, от Киев и на запад до полската граница, е гъсто покрита с гори, в които е трудно да се атакува и лесно да се защитава. Настъпващите сили ще бъдат принудени да останат в близост до няколко главни пътища, които мобилни групи, въоръжени с противотанкови оръжия, могат да овладеят с огън.

Русия вече беше изпитала сложността на голяма офанзива в самото начало на нахлуването - тогава, след като не успя да превземе Киев, руската военна колона се проточи по една магистрала и, тъй като беше уязвима, беше принудена да отстъпи.

От Курск към Полтава

И накрая, има още една посока, за която каза полският генерал Валдемар Скшипчак. Според него руските войски се намират в района на Брянск, Курск и Воронеж, където се възстановяват, подготвят мобилизираните и попълват запасите от октомври.

"Те извършват голяма мобилизация. И въпреки че го правят доста хаотично, те имат резерв от 1,2 милиона души. От тях 300 000 вече са мобилизирани и преминават подходящо обучение. Повечето от тези сили сега са съсредоточени именно в района на Воронеж, Курск и Брянск", каза бившият командир на сухопътните сили на полската армия.

"Вярвам, че Русия може да удари Украйна от тази посока и оттам да се придвижи на юг, западно от Харков, по река Ворскла, която се влива в Днепър. Според този сценарий Полтава и (град) Днипро ще бъдат атакувани", каза той.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    60 18 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ не е ЧОВЕК а е психопат
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русофил

    16 62 Отговор
    Въпросът е кога украинците ще почнат да думкат руснаците.

    Коментиран от #6, #8, #21, #23, #27, #29, #34, #35

  • 4 Ттттт

    63 12 Отговор
    Пак тинтири минтири-на фона че руснаците мачкат в последните седмици и напредват по целият фронт-този ферман е безсмислен
  • 5 Русия

    14 44 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    мачка с вдигната пола до кръста.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    41 9 Отговор
    Замръзнаха укрите иначе руската армия върви напред.
  • 8 Ха ха ха ха ха

    42 9 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ами то нема украинци в Украйна брв:))) Кой да думка руснаците? Натовските наемници ли? Нали знаеш че срещу руснак може да воюва само руснак......англета,американета и вся осталная сволч.... нямат шанс..

    Коментиран от #18

  • 9 Бегали били руснаците кът откачени,

    50 7 Отговор
    а скоро украинците щяли да завладеят Крим, а? Свършиха оръжията и войниците и настъпи денят за разплата! Жалко за украинчетата умряли, за честта на един наркоман, прикриващ далаверите и зверствата на синчето на господаря пам перс.
  • 10 ъъъ

    39 8 Отговор
    ква Украйна,бе...
    то кучето умрело вече...

    да се готви Европата

    Коментиран от #12

  • 11 Ксаниба

    40 7 Отговор
    Някой дали си дава зор, да чете километри пропагенда!?! Алоу, на символ ли ви плащат, джурналие!?!?! 100 леопарда и още 2-30 к бандеровци при бандера - това ще им настъпа на зомбитата!!
  • 12 Пешо

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "ъъъ":

    Ейййй ,толкова точно!!!
  • 13 Раданч Татлъту

    27 6 Отговор
    Разбира се,че 200 хиляди подземни Гирои на Окраина ще започнат атаката!Бог да ги прости.✝✝✝😁😁😁
  • 14 Брюкселската зелка

    33 5 Отговор
    Мобилизацията в Украйна върви с пълна пара. Младежи се ловят от улицата и сиректно на обучение за храна на леопарди, чалънджъру и ейбрамси. Клипове в телеграм каналите колко щеш. Битки и войни се печелят с хора-мотивирани и обучени. Украинците плащат за да емигрират или насила ги дават курбан ба колективният запад

    Коментиран от #16

  • 15 Матей преображенски

    34 4 Отговор
    Американците яко ги впрегнаха,днес тъй,утре повече и накрая ще има дебюргеризация,франсета и ивгилизи също могат да загазят.Американците хитро ги вкарват поотделно в пъклото,за да не ги ангажират по линия на нато.Събрали се заговорниците,разбийш ,в американската база Рамщайн и направили цяла военна коалиция,сговор как да воюват срещу нея.Това е непредизвикана агресивност и съюз за мащабиране на войната срещу РФ ,ПО ПРИНЦИП НИТО ЕДНА ОТ ТЕЗИ СТРАНИ НЯМА НИКАКЪВ АНГАЖИМЕНТ КЪМ Украйна,така че не могат да се оправдаят с някакви договорни задължения.Значи това е планирана империалистическа агресия.
  • 16 Раданч Татлъту

    20 4 Отговор

    До коментар #14 от "Брюкселската зелка":

    Важното е да воюват гироиски за нашите евро атлантически преатели!🐂😁🥳🤡👍
  • 17 Замръзнаха

    34 4 Отговор
    украинците оставени гладни и на тъмно и студено! Стотици хиляди човешки жертви дадени курбан за здравето на деменцията и хипербогаташите от военната индустрия на САЩ! Вместо да съдействат за мирно уреждане на комфликта цивилизованите западняци ги насъскват все едно са бойни кучета да се бият до смърт! Това ли са демократичните ценности за които широко пропагандират лидерите на САЩ и ЕС? Ако ДА да си ги прилагат само в тяхните си държави.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Жорето

    27 4 Отговор
    Щом и Арестович каза, че нямат шанс Укрите....и в Германия се замислят, кой ще плати Зоопарка ,който трябва да се изпрати?! Поляците ревът вече за парите ,които и те трябва да получат за оръжие....И На Края някой ще е пил студена вода. Зелко прибра много кинти , а неговите хора гепат , като го гледат и неможе да цака индивидуално на Шолц и други ортаци от ЕС. Едни от прибалтийските , крещят дайте, дайте ама те не дават. Настана затишие по раздаването.
  • 20 Един литър желязо

    29 3 Отговор
    Каква е тази мазна статия, в опит за анализ? Руснаците държат една линия и избиват украйнската армия заедно с наемниците,доброволците и инструкторите. Същевременно увеличават броя на обучения персонал във военни действия. Западните военни анализатори в частични изявления за свой корп. клиенти констатираха невъзможността на Украйна и Съюзниците да спечелят тази война, но изявиха надежда, че РФ ще е достатъчно отслабена за последващ конфликт извън територията на УКР! Тук трябва да се вземе в предвид предварително заложения голям брой жертви! Друг е въпроса за глобалния план за преструкториране на световната популация, но той се движи в предвидените рамки. Така, че всякакви опити за маниполация са безмислени, защото единствените губещи са населението без значение дали се намира в Ню-орлеанс,Катаня,Москва,Киев или София!...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сирене

    29 4 Отговор
    Какви са тия дълги статии, в стил проза.. Без грам данни относно актуалната ситуация.. Някъв келеш застанал и ти твори новини. Абсурд.
    Остават 150 000 украински войници, Русия ще напада. Ако нещата се случат, давам на Украйна седмица.
  • 23 Пффф

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    В твоя свят не знам (и не ме интересува) какво става но в реалния още чакаме да започнат.
  • 24 Сатана Z

    29 4 Отговор
    Русия за никъде не бърза.Окопала се е добре и чака на гюме за унищожаване на Натовските войски.
    Вече е ясно ,че Укровермахта е на привършване,след като в България вече се говори за мобилизация за фронта.

    Z

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Нещастници

    23 2 Отговор
    Ще, ще, ще, ама друг път. Не зная защо изобщо се исползва наименованието Украйна и украинци - те нямат нищо, абсолютно нищо и с чужда пита помен правят. Нямат никакво човешко достойнство и от сутрин до вечер само врещят за още и още помощи. Не говорете, че се бият украински войски и се обучават украинци-няма такива, кажете си, че там се бие НАТО с Русия. Уау колко почтенно и демократично 30 държави се бият срещу една, без да броим и държави които не са в НАТО, и смятат че са безумно велики и силни. Жалка, жалка организация, жалък ЕС!!!!!!!

    Коментиран от #55

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мим33

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    На туткин ден..
  • 30 Проскубания Мечок сам си влезе в капана

    4 21 Отговор
    Путин ще загуби тази война...! .Още по лошото е че за да не признае поражението си и че губи "специалната военна операция", Путин ще е готов да подпали Света и сам да запали фитила на 3-та СВ с което ще сложи окончателен край на Русия..!!!
  • 31 Ей слепец

    18 2 Отговор

    До коментар #25 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Леопард е над 60 тона а Армата под 60 тона, Леопард е и с по малка максимална скорост, с по малък пробег и повече екипаж. 14 бройки пращат срещу Русия и то след 3 месеца. Върви си просто

    Коментиран от #32, #39

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Отговора е:

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Никога!Няма да има държава Украйна!Кой разбрал, разбрал!
  • 35 Хи хи хи

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    На 30 февруари веднага почват. Годината няма значение6
  • 36 Реалист

    4 14 Отговор
    Така или иначе РФ ще се разпадне и Украйна ще си върне териториите.

    Коментиран от #44

  • 37 харакири

    0 0 Отговор
    Дръвцето е готово
  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 4 Отговор
    Името леопард....Скорост най висока може да се движи със 115км в час.Махна ми 2поста....ще се видим след войната на твой терен шизооо!Още говори ,обиждай а аз те гледам....
  • 39 Всичко в Русия е лъжа и измама

    4 8 Отговор

    До коментар #31 от "Ей слепец":

    Не е коректна сметката.
    Трябва да се прибави и теглото на мега-трактора, който ще бута Армата за да се придвижва .
    А къде е всъщност тази Армата ?!
  • 40 Аз съм

    8 4 Отговор
    прост кравар но знам, че когато пусна Вагнер на кравите те се успокояват и млеконадоят се увеличава.
  • 41 Ха ха ха

    4 5 Отговор
    Много интересно, как активират ватнишките тролове под точно опредени новини......
  • 42 Санкт Петербург Z 🇷🇺

    2 3 Отговор
    Думата "ренесанс" буквално означава ново раждане. Ново раждане на античния дух, на интереса към човека. Като епоха от развитието на европейската култура обхваща периода от 14-ти до 17-ти век. В същото време каzапите се изхитряват да проведат повече от 120 в 0 Й н и. Ако някой ми каже, че каzапите са zи.илиz0вaни, ще му го н.ч..ам в...!
  • 43 Един информиран от първо лице

    8 2 Отговор
    Няма кой да чете този ферман.Защо не го пуснете като фантастичен роман.Украинско настъпление няма да има.Бахмут в момента е ограден и остатъците от украинската армия ще бъдат унищожени до дни.От там ще има марш на скок за Одеска и Запорожка области и до края на Март ВСО ще приключи .Никакви танкове няма да помогнат на Украйна.В момента тече насилствена мобилизация по улиците,но и това няма да ги спаси.Жал ми е за украинците,които ще избият до един в интерес на САЩ.Мъжете вече не смеят да излизат по улиците а някой се преобличат като жени,за да могат да си пазаруват.

    Коментиран от #54

  • 44 ами

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Реалист":

    може би, ако 54-те държави, които воюват срещу русия я победят някой ден
  • 45 Един

    8 2 Отговор
    На руснака вече не му пука и започна да гази.Жал ми е само за насилственото мобилизирани украинци,които ще умрат заради един продажен нааркоман.Гледам в Телеграм,прощални видеа на млади момчета от Украйна,на които телефоните са попаднали в руски ръце,след тяхната смърт и са публикувани в Телеграм.Вчера имаше видео молба до Зеленски и ВСУот цял баталион украинци,които не искат да ги пращат в Бахмут,защото там ги чака сигурна смърт.Естествено че войната не е концерт по желание,но насила да те карат да се биеш,след като знаят че ще умреш е военно престъпление.

    Коментиран от #53

  • 46 Чичо от село

    5 2 Отговор
    Русия взема страха на Украйна, защото удари първа. Победата ще бъде за Русия.

    Коментиран от #47

  • 47 Има една проста логика

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "Чичо от село":

    Ядрена държава,не може да загуби война от неядрена такава.В Украйна в момента се бият 60 000 миньоора от Донбас,25 000 чеченци,90 000 руски доброволци,50 000вагнеровци и 120 000 запасняци.Руската редовна армия,която е 1 200 000 си стои непокътната в Русия и нея няма да я използват в Украйна,защото не е необходимо.Тя е бойна готовност евентуално, ако някой мало умник от НАТО,направи грешна стъпка.Руснаците вече се готвят за такъв сценарии.Преди 3 дена по канал едно на Русия,показаха анимация,как един "Посейден"атомен дрон ще потопи Великобритания за 20 секунди а вчера водещия на публицистично предаване по канал едно Салавеев каза,че заради даваното оръжие от Франция и Германия,руските танкове ще влезнат и в Париж и в Берлин, но този път ще останат там за винаги.Няма как да се дава оръжие,което убива руснаи и да се поставят ракети на границите на Русия и тя да не реагира.Има една стара българска поговорка "каквото повикало,такова се обадило"

    Коментиран от #51, #52

  • 48 Русия Бог с нами

    2 0 Отговор
    КОЙ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ПРЪВ???? Е МИ ДА НАТО САЩ ТЕ ВЕЧЕ СЕ БИЯТ СРЕЩУ РУСИЯ А ТЯ. СИ Е. НА. СВОЯ ЗЕМЯ 🇷🇺. А СЕГА ЧАКАМЕ ДА ГИ СМАЖЕ 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ не е ЧОВЕК а е психопат
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Твоят любим

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Има една проста логика":

    ссср я загуби. По същата причина русия ще загуби и този път. Надявам се обаче Западът да си свърши работата докрай и да не си прави илюзии, че руснакъ може да се цивилизова.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Не само

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Един информиран от първо лице":

    че ще има Украинско настъпление, но всички български нацисти ще се скриете вдън земя. Няма да има ни вопъл ни стон.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: