Last news in Fakti

26 Януари, 2023 16:56 975 6

Сърбия: Турция да използва влиянието си върху Прищина

  • сърбия-
  • турция-
  • влияние-
  • прищина-
  • косово

Ппоиска днес в Анкара сръбският външен министър Ивица Дачич

Сърбия: Турция да използва влиянието си върху Прищина - 1
Източник: БГНЕС

Турция да използва своето влияние върху Прищина, поиска днес в Анкара сръбският външен министър Ивица Дачич, съобщи сръбската телевизия РТС. Сърбия би искала Турция да бъде важен фактор на стабилността в региона и молбата на Сърбия е Турция да използва влиянието си върху Прищина по въпроса за прилагането на Брюкселското споразумение в Косово, заяви Ивица Дачич след среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Дачич каза на пресконференция, че е обсъдил с Чавушоглу ситуацията на Балканите.

Ние бихме искали Турция да бъде важен фактор на регионална стабилност в нашия регион и това означава, че нашата молба е Турция да използва влиянието си, когато става въпрос за Прищина, за да има конструктивни отношения с Прищина, когато става въпрос за изпълнението на Брюкселското споразумение и други подписани преди това споразумения, за да можем изобщо да обсъждаме някакви трайни политически решения, заяви сръбският външен министър.

Той каза, че независимо, че може да мислим различно по някои въпроси, трябва да действаме заедно и да развиваме атмосфера на взаимно доверие. Ето защо съм щастлив да потвърдя, че президентът (Александър) Вучич и аз ще участваме тук във всички форуми, които се организират. Очакваме също посещения в нашия регион от министри и президента на Турция. Ще имаме успешно продължение на сътрудничеството и в предстоящия период. Нашите отношения са на много високо ниво и благодаря на всички, които допринесоха за това, и в най-голяма степен на президентите Ердоган и Вучич, каза Дачич.

Програмата на посещението включва още среща с председателя на Великото народно събрание на Република Турция Мустафа Шентоп и разглеждане на мавзолея на Ататюрк, където ще бъдат поднесени венци. Дачич ще завърши посещението си в Турция със среща с президента Реджеп Тайип Ердоган.

По данни на Сръбската търговска камара общият външнотърговски обмен между Сърбия и Турция през първата половина на 2022 г. възлиза на 1,2 милиарда евро, което е ръст от 51,5 процента спрямо същия период на 2021 г. Компаниите, които са мажоритарна собственост на Турция, осигуряват заетост на около 10 хиляди работници в Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Змай

    4 0 Отговор
    месото зацвърчя ☝️
  • 2 ДОСТ

    15 0 Отговор
    МНОГО Е ВАЖНО ДА СЕ РАЗБИРАТ НАРОДИТЕ.
  • 3 Хихи

    3 9 Отговор
    Нормални ли сте? Султанът иска Балканите. И вие ще сте вътре в империята. Дружба на народите под крилото на Султана. Хехе.

    Коментиран от #4

  • 4 Роня

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хихи":

    Като твърдиш, че ги иска, защо от 2002 властва не е направил и половин крачка? Изглежда не познаваш политиката на Ердо.
  • 5 Време е майка Турция

    4 0 Отговор
    Да се погрижи за насила отнетите и деца в региона
  • 6 Ганю

    7 0 Отговор
    Па аз обичам да плюем по турчину,гладен сьм,залепна ми се корему на гърба мъ от глад,ама кво да праим,плюе ми се
Новини по държави: