Last news in Fakti

27 Януари, 2023 07:40 1 251 5

Две френски гражданки бяха осъдени на осем години затвор в Никарагуа

  • никарагуа-
  • френски гражданки-
  • съд-
  • затвор

Осъдените са Жанин Орвильор и дъщеря ѝ Ана Алварес, които са съответно съпруга и дъщеря на опозиционен лидер в изгнание

Две френски гражданки бяха осъдени на осем години затвор в Никарагуа - 1
Снимка: Shutterstock

Съдия в никарагуанската столица Манагуа осъди две френски гражданки на осем години затвор по обвинения в заговор, съобщи правозащитна организация, цитирана от Ройтерс.

Осъдените са Жанин Орвильор и дъщеря ѝ Ана Алварес, които са съответно съпруга и дъщеря на опозиционен лидер в изгнание. Те бяха арестувани през септември миналата година и обвинени в заговор и подриване на единството на нацията - обвинения, които правителството на президента Даниел Ортега често използва срещу свои опоненти.

"Отхвърляме тези действия на режима и на съдебната власт. Настояваме за незабавното освобождаване (на двете жени), защото те са невинни", заяви Никарагуанският център за човешки права.

Понастоящем правителството на Никарагуа не е откликнало на молбата на Ройтерс за коментар по въпроса.

Правозащитната организация съобщи още, че властите са конфискували лични притежания на двете френски гражданки и на един никарагуански гражданин като автомобили и мобилни телефони.

Миналия октомври френското правителство заяви, че е "дълбоко обезпокоено" от ареста на двете жени, припомня Ройтерс.

Базираният в Коста Рика Хавиер Алварес, който е съпруг на Жанин Орвильор и баща на Ана Алварес, заяви пред Ройтерс, че действията на никарагуанското правителство срещу близките му са проява на политическо отмъщение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХАХАХА

    9 2 Отговор
    А защо "смелият"опозиционен "лидер не е в Никарагуа? Или той е отстъпил борбата вътре в страната на жените ,за да не ги дискриминира?

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Механик

    6 0 Отговор
    С голяма благодарност ви благодари за поиредната информационно-информативна статия която така информационно ни информира за състоянието на обичаните от цялото българско човечество по в всички земни кълбета - Жанин Орвильор ѝ Ана Алварес.
    Предлагам да направим митинг в тяхна подкрепа и да съберем по една, не, по две заплати.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.