Last news in Fakti

28 Януари, 2023 05:51 1 598 9

Западни държави към гражданите си в Турция: Бъдете бдителни

  • турция-
  • коран-
  • изгаряне-
  • предупреждение

Повод за предупреждението е рискът от нападения след изгарянето на Корана на антитурски демонстрации в Швеция и Дания

Западни държави към гражданите си в Турция: Бъдете бдителни - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко западни държави призоваха своите граждани в Турция към бдителност поради риск от нападения след изгарянето на Корана на антитурски демонстрации в Швеция и Дания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В светлината на неотдавнашните инциденти с изгаряния на Корана в Европа, американското правителство предупреждава гражданите (на САЩ) за възможни терористични атентати на места за молитва в Турция като отмъщение", каза американското посолство в Анкара. То добави, че рискът от неочаквани нападения е особено висок в храмове, където се молят граждани на западни страни.

В заключение, американците са съветвани да бъдат "бдителни, да избягват тълпите и да не привличат внимание".

Посолството на Франция в Анкара излезе с подобно предупреждение. То призова французите, живеещи или преминаващи през Турция, към "максимална бдителност".

Германия и Италия също призоваха своите граждани да бъдат внимателни.

Екземпляри от Корана бяха изгорени на няколко демонстрации в Швеция и Дания от крайнодесния политик Расмус Палудан, отбелязва АФП. С датско и шведско гражданство, Палудан каза, че така протестира срещу турското вето, спиращо Швеция и съседна Финландия по пътя им към НАТО.

Анкара блокира от май миналата година разширяването на алианса, като настоява Стокхолм да ѝ предаде кюрдски бежанци, които смята за терористи.

Инцидентите с изгарянето на Корана бяха осъдени от Швеция, Дания, Съединените щати и други западни държави. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче предупреди, че Швеция не може повече да разчита на подкрепата на страната му за присъединяването си към НАТО, и преговорите официално бяха замразени, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако беше

    17 4 Отговор
    Във Франция, вече да са му резнали крайнодясната глава.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    31 6 Отговор
    Досега чули ли сме някой мюсюлманин в Турция или откъдето и да е било да е горил библия тора евангелие, няма и да чуете защо ли? Въпрос за размисъл
  • 6 Българските турци

    25 2 Отговор
    Виждате как всичко се плете бримка по бримка !...Намират един "луд" който подстрекава!... После идват уж съжаления и осъждане на постъпката му !... Сега сериозна разтревоженост и грижа за невинни граждани и свои сънародници на територията на набелязаната страна мишена !?... На ред са "бесните" които чакат сигнал за да натиснат бутоните и да настъпи Адът на терора за да започне пощурялото Сатанизиране на уж извършителите и вярващите наивни фанатизирани и заблудени !!!?...Много пошло !... Много банално !... Но страхотно ефикасно и мигновенно въздействащо !!!
  • 7 Ехаааа

    14 2 Отговор
    Вместо да спрат един луд,сега карат стотици хиляди да се тревожат за собствения си живот.
  • 8 НЯКОЙ

    7 0 Отговор
    Лудост или добре премислен план за разделяне и противопоставяне в света ! Трудно ще се разбере кой стои на дъното на тази истерия, защото в основата е присъединяването на нови държави към НАТО ! Май не е толкова трудно да се разбере КОЙ ???
  • 9 ДРАКОН

    0 2 Отговор
    Идеята за тази безумна провокация е на шведският десен екстремист Флик, женен за рускиня...
    Тука са плащани пари от Русия само и само да се спре присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Каква е ползата от това спиране от страна Турция не е много ясно. Ако се стигне до преки военни действия и двете държави ще се бия на 100% на страната на НАТО. В общи линии много шум за нищо.