Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Януари, 2023 07:17 1 616 49

ISW: Забавянето на западното оръжие попречи на Украйна във войната

  • русия-
  • украйна-
  • война

Вземането на украински политически решения също допринесоха за забавянето на контранастъплението

ISW: Забавянето на западното оръжие попречи на Украйна във войната - 1
Русия, Украйна, война

Закъсненията в предоставянето на Украйна на западни системи за далечно обстрелване, усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана и танкове ограничиха способността на Украйна да се възползва от възможностите за по-големи контранастъпателни операции, представени от недостатъци и неуспехи в руските военни операции. Но бавното разрешаване и пристигане на помощ не са единствените фактори, ограничаващи способността на Украйна да започне продължителни широкомащабни контраофанзивни операции.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW).

И други фактори за украинската армия и вземането на украински политически решения също допринесоха за забавянето на контранастъплението. ISW не може да прецени, че всички украински военни решения са били оптимални. Но Украйна няма значителна местна военна индустрия, която да се обръщат към при липса на западна подкрепа. Колебанието на Запада да доставя оръжия по време на война не отчита достатъчно предсказуемото изискване Украйна да премине от съветските към западните системи веднага щом Западът се ангажира да помогне на Украйна да се пребори с инвазията на Русия през 2022 г.

Военната помощ, предоставена от ръководената от САЩ западна коалиция, е от съществено значение за оцеляването на Украйна и критиките в този доклад илюстрират значението на тази помощ, както и нейните ограничения. Западните военни съвети преди инвазията на 24 февруари помогнаха на украинската армия да устои на първоначалната руска инвазия. Западните оръжейни системи, като противотанковата ракета Javelin, помогнаха на Украйна да победи тази атака и да върне руската атака срещу Киев обратно към началните ѝ точки. Предоставянето на основни оръжейни системи и боеприпаси от съветската епоха от членовете на западната коалиция поддържа украинската армия да действа през цялата война. Доставката на по-модерни западни системи като произведената в САЩ 155 мм артилерия през април и след това HIMARS през юни улесни украинската контраофанзива, която освободи по-голямата част от област Харков и след това западната област Херсон. Пристигането на западните системи за противовъздушна отбрана NASAMS през ноември помогна за притъпяване на кампанията с руски дронове и ракети, атакуващи украинска гражданска инфраструктура.

Войната се е развила досега в три големи периода. Руснаците имаха инициативата и бяха в настъпление от 24 февруари до 3 юли 2022 г., след което атаките им кулминираха. Украинците иззеха инициативата и започнаха широкомащабни контраофанзиви през август, които продължиха до освобождаването на западната част на Херсонска област на 11 ноември. Оттогава Украйна не успя да започне нова голяма контраофанзива, позволявайки на конфликта да премине в позиционна война и позволявайки на руснаците възможността да си върнат инициативата, ако решат и да вдигнат летвата за бъдещи украински контраофанзиви, дори и да не го направят. Моделът на доставка на западна помощ силно оформи модела на този конфликт.

Нежеланието на Запада да започне да снабдява Украйна със западни оръжейни системи от по-висок клас, по-специално танкове, системи за удар с голям обсег и системи за противовъздушна отбрана, ограничи способността на Украйна да започне и продължи широкомащабни контраофанзивни операции.

Индикатори, че руските офанзиви ще достигнат кулминация и че западните оръжия ще са необходими в мащаб, се появиха ясно в края на май и юни. ISW отбеляза на 28 май, че "Украйна може да има шанс да започне значителни контраофанзиви с добри изгледи за успех". Западът изпращаше на Украйна оборудване и боеприпаси от съветската ера за снабдяване и замяна на съветските системи на Украйна, но ръководителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Вадим Скибицки предупреди на 10 юни, че украинските сили са на изчерпване на съветските доставки. Западните служители започнаха публично предупреждение, че на 24 юни запасите от съветско оборудване са на изчерпване. Съединените щати разрешиха доставката на 155 мм гаубици на 21 април и тези системи започнаха да пристигат в Украйна на 29 април. Съединените щати разрешиха HIMARS в края на май, което започна пристигане на 23 юни. Западната коалиция не се подготви да предостави на Украйна бронирани превозни средства през този период.

Ако целта на Запада е била да съкрати войната чрез ускоряване на освобождаването от Украйна на окупираната територия, оценката, че запасите от оръжия от съветската епоха, държани от приятелски държави, са на изчерпване, трябваше да предизвика фундаментална промяна в предоставянето на западна помощ, започваща през юни 2022 г. , Западната коалиция няма капацитет да произвежда руски оръжия или боеприпаси в мащаб, така че изчерпването на остатъците от Студената война на тези системи ясно показва, че Западът ще трябва да прехвърли Украйна към пълно разчитане на западните системи, за да може Украйна да има някакви военни изобщо в бъдеще, да не говорим за подкрепа на способността на Украйна да продължи да води продължителна война срещу Русия. Следователно Западът трябваше да започне да поставя условия за преминаване на Украйна към използването на западни оръжейни платформи, включително танкове, артилерия и самолети, до началото на лятото на 2022 г. и преди прогнозираната кулминация на руските настъпателни операции.

Тази контраофанзива беше зашеметяващ успех, възвръщайки над 12 000 квадратни километра територия в шестдневно светкавично настъпление, което превзе и унищожи някои от най-елитните механизирани части в руската армия.

Украинците последваха контраофанзивата в Харков с контранастъпление в Херсонска област. Те започнаха да определят условия за операции в Херсон още на 23 юли, като ескалираха през септември и октомври и завършиха с руското изтегляне от западната Херсонска област на 11 ноември 2022 г.

Тази контраофанзива продължи много по-бавно и предпазливо от контранастъплението в Харков, отчасти защото украинците искаха да избегнат сраженията в (и по този начин да унищожат) град Херсон, но до голяма степен защото до този момент те се страхуваха, че до този момент се страхуваха да изчерпят възможностите си за контраофанзива. Западът все още отказваше да доставя бронирани превозни средства и все по-често предупреждаваше за недостиг на доставки дори на артилерийските системи и боеприпаси, които доставяше.

Забавянето на Запада в предоставянето на Украйна на материалите, необходими за контранастъпателни операции, вместо това има ефект на снежна топка върху способността на Украйна да провежда и поддържа контранастъпление. След като не успя да започне да поставя условия за изпращане на бронирани превозни средства на Украйна през май и юни, когато необходимостта ставаше очевидна, Западът все още не се подготви да го направи, когато започна украинската контраофанзива. По този начин украинците нямаха никаква увереност, че ще получат замени за оръжейни системи, загубени или повредени при нова контраофанзива и следователно вероятно станаха по-предпазливи при вземането на решение да започнат и продължат контраофанзивите след освобождаването на западна Херсонска област.

Неспазването на ангажимента за предоставяне на контранастъпателни средства в мащаб след приключването на Херсонската контранастъпление допринесе за забавяне на започването на всякакви следващи контранастъпления. Ефектите от този провал и от предпазливостта, която той вероятно е предизвикал у украинските лидери, може да помогне да се обясни фактът, че украински официални лица рутинно посочваха, че възнамеряват да продължат контраофанзивите през зимата на 2022 и 2023 г., докато някои западни служители казаха вместо това, че очакват затишие се борят през зимата и следователно не виждат спешност в предоставянето на допълнителни материали. Във всеки случай украинските сили не са започнали нова широкомащабна контраофанзива след руското изтегляне от западния бряг на Херсонска област в средата на ноември.

Руснаците се възползваха от тези забавяния и неуспехи и подновиха офанзивата си срещу Бахмут в края на юли, въпреки че тя набра скорост едва когато силите на Вагнер започнаха да се насочват към нея (макар и без да правят значителни териториални придобивки) през октомври-ноември.

Офанзивата в Бахмут съвпадна с драматичната въздушна кампания срещу украинската цивилна инфраструктура, която започна на 10 октомври и използва останалите руски запаси от прецизни ракети, както и безпилотни самолети, които Москва закупи от Иран.

Както офанзивата в Бахмут, така и кампанията с ракетни дронове оказаха натиск върху Украйна, което отвлече вниманието от усилията за подготовка за по-нататъшни контраофанзиви - офанзивата в Бахмут, като привлече украински подкрепления към защитата на града, и атаките по инфраструктурата, като отклониха вниманието на украинското командване от бойно поле. Калният сезон през октомври и ноември също забави операциите, но не ги спря.

Първоначалното разполагане на мобилизирани руски резервисти беше до голяма степен катастрофално за Русия и не представляваше сериозна пречка за продължаването на контранастъпателните операции на Украйна.

С течение на месеците и се проточиха до 2023 г. обаче, руснаците преразположиха конвенционални части, вероятно попълнени с мобилизирани резервисти, за да втвърдят сектора на фронта (Луганск), към който изглежда се насочи и запълни следващата украинска контраофанзива изведете тези части с мобилизиран персонал по по-ефективен начин.

Руските сили също изразходваха значителни ресурси през есента на 2022 г., за да създадат дълга линия от поддържащи полеви укрепления в Луганска област за защита срещу украинския напредък.

Масовата мобилизация на руски затворници от групата "Вагнер" бързо генерира десетки хиляди войници, които бяха използвани в човешки вълнови атаки, които генерираха ужасни жертви от руската страна, но оказаха голям натиск върху украинските защитници през ноември, декември и януари.

Неспособността на Украйна да организира последваща контраофанзива през ноември след руското изтегляне от западната Херсонска област даде на Русия време и пространство да стабилизира своите линии и да окаже натиск върху Украйна, на което Киев трябваше да отговори.

Много фактори без съмнение допринесоха за неуспеха на Украйна да продължи контранастъпателните операции след Херсон, но провалът на Запада да осигури необходимите материали със сигурност беше ключов. По този начин този провал позволи на руснаците частично да възвърнат инициативата във войната, започнала през ноември, и да установят отбранителни позиции, представляващи много по-голямо предизвикателство за следващото контранастъпление, отколкото руснаците биха могли да поставят през ноември-декември.

Включването на западни оръжейни системи като танкове и самолети отнема много време. Много украински войници трябва да бъдат обучени да ги използват. Трябва да се изградят логистични системи, които да ги доставят. Трябва да се монтират резервни части и да се оборудват депа за ремонта им. Неизбежното забавяне между обещанието за изпращане на такива системи и способността на украинците да ги използват означава, че западните лидери трябва да ги ангажират, когато се появят най-ранните индикатори, че ще бъдат необходими, а не когато ситуацията стане ужасна. Ако западните лидери започнаха да поставят условия на Украйна да използва западни танкове през юни 2022 г., когато се появиха първите ясни индикатори, че ще са необходими западни танкове, украинските сили щяха да могат да започнат да ги използват през ноември или декември.

Украйна все пак може да започне отдавна планирана контранастъпление тази зима, което би смекчило донякъде последствията от забавянето на Запада в предоставянето на необходимата помощ. Забавянето в започването на контранастъплението досега обаче позволи на руснаците да поставят условия, за да я направят по-трудна и по-скъпа. Забавянето също така позволи на Русия да постави условия за собствена офанзива, което значително усложни дизайна на украинската кампания.

Може да се наложи Украйна да изчака до края на пролетта или началото на лятото, преди да поднови широкомащабните си усилия за освобождаване на стратегически жизненоважен терен. Продължаващите руски настъпления може да донесат повече печалби преди това.

Западът ще трябва да избягва да прави погрешното заключение, че бъдещите украински контраофанзиви са невъзможни въз основа на график, наложен от собствените си забавяния в осигуряването на необходимите материални и метеорологични условия. Настоящите и планирани руски офанзиви много вероятно ще кулминират без постигане на оперативно решителни печалби и по начини, които биха могли да създадат много благоприятни условия за украинските контраофанзиви, особено след като Украйна погълне идващите западни танкове.

ISW продължава да счита, че Украйна може да освободи критични терени с настоящите и обещани нива на западна подкрепа и че е въпрос от жизненоважен национален интерес за Съединените щати и техните западни партньори Украйна да направи това.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България

    32 6 Отговор
    Ще получат малко и след доста време. На правителствата не им се занимава с Украйна само на определени българофоби по-долу жадни за война и пълни с агресия искат
  • 2 ХАХАХА

    33 6 Отговор
    Ама още ли сънуват марионетките контранастъпление?
  • 3 Ами

    32 4 Отговор
    Чудесно, и от къдя на къдя някой е длъжен да им дава оръжие
  • 4 Ами НЕ

    40 3 Отговор
    На кривата ракета....Те укрите от 8 години крещяха по улици и площади че ще сринат Русия и че ще бесят всички москали--значи са били готови и са имали и оръжие и политическа воля...
  • 5 КОТарАК

    4 45 Отговор
    Русия загуби тази война/ жалко че и аз имах надежди някакви преди джуджето да се побърка тотално

    Коментиран от #24

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 5 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ е психопат СЪЩИЯ не мисли ИСКРЕНО за УКРАЙНСКИЯ НАРОДАА а ЗЕЛЕНСКИ Е СЛУГА на САЩ

    Коментиран от #13, #14, #15, #29

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Опа

    37 4 Отговор
    Значи на фронта нещата са много зле за урките-щом излизат вече такива оправдания....-денацификацията и демилитаризацията вървят с пълна сила.
  • 9 Ксаниба

    31 3 Отговор
    Т.е. не сме за спиранетот на войната!! И Меркелицата и жабаро се признаха, че мирните спорозусения са били кьор фишек, за да имат време, да въоръжат бандерите. Чр защо тохава Рудия е агресор!??!? Аа, за да скрием извечната агресия на запада!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Киро

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "Кърсердарят":

    Ставай и заминавай на фронта.
  • 12 Тити

    5 26 Отговор
    Ако бяха им го предоставили половин година назад войната може би щеше да е приключила е полза на Украйна

    Коментиран от #16, #30

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да бе

    23 3 Отговор

    До коментар #12 от "Тити":

    Това с оръжието не е като баницата, режи и яж. Като им пратят самолети и танкове, някой трябва да знае да работи с тях и да ги управлява.

    Коментиран от #28, #31, #38

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Светът не се нуждае от Сащ

    21 2 Отговор
    Носят само войни!

    Мислещите не могат да бъдат манипулирани от пропагандистите!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Развеселен":

    Ми прав е - то тия лудите се познават и се виждат един друг отдалече та затова пише така.
  • 23 Дякон Унуфрий Араллампиев

    19 3 Отговор
    Цялата работа е че сметките на Щатите излязоха криви Мислеха си че ще приложат познатия сценарий от Корейската война и ще разположат ракети в Украйна
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ццц

    19 1 Отговор
    Изводите от статията са следните: 1. В Украйна е имало западни оръжия преди първите официално обявени помощи. С тях се твърди, че е спряна атаката срещу Киев, която беше някалко дни след 24.02. Западно оръжие в Украйна оправдава нападението. Преди някой да ми почне опорките за суверенна държава, да прочете статията от тази сутрин какво готвят САЩ на Иран. 2. Войната да е приключила за 1 седмица ако не беше коалицията от над 30 държави, изцяло подчинени на САЩ, която помпа оръжия. САЩ са отговорни за 400 000 украински жертви и за поддръжката на престъпен наркомански режим.

    Коментиран от #36

  • 26 ами

    13 3 Отговор
    украинците да се стегнат и да защитават по сърцато жизнено важния стратегически интерес на сащ в украина

    Коментиран от #34

  • 27 Коя съвременна държава

    4 11 Отговор
    Ще иска Русия за съсед,осем някоя подчинена бг.
  • 28 Ццц

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Да бе":

    Предполагам ще започнат да валят новини за загинали чуждестранни "доброволци", когато танковете започнат да горят. Бъдещето на света е оставен на едно дърто куку без бъдеще и на изключително нагла и безкрупулна администрация, назначена от алчни частни корпорации. Горящи натовски войници в горящи натовски танкове може да запали света. Дъртото чучало или по-скоро назначилите го стигнаха твърде далеч
  • 29 Украйна

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    До сега беше слуга на пут....файда кога, взе да се развива главоломно и завидя че е надминава по всички параграфи!
  • 30 Слепок

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "Тити":

    Тя войната за Покрайна вече приключи. Още февруари миналата година. Сега остава хо.хо.лите да проумеят че измислената им държавица вече я няма.
  • 31 И другото...!

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Да бе":

    А подръжката,ремонта,зареждането с гориво и всичко това в движение...под ударите на руска артилерия и авиация...!

    Коментиран от #32, #49

  • 32 Вчера щатите обявиха...

    8 2 Отговор

    До коментар #31 от "И другото...!":

    ...Реалното време на доставка на ,,Абрамс"...- краят на 2023,началото на 2024г...!До тогава...-,,Я камилата,я камиларя..."...!Но важното е,че САЩ отново си изиграха подлите карти...!Така излъгаха Германия,предварително да даде ,,Леопардите"...!Защото Шолц каза-,,Даваме танкове,ако САЩ даде ,,Абрамс"...!"...

    Коментиран от #33

  • 33 Ами това е...!

    9 3 Отговор

    До коментар #32 от "Вчера щатите обявиха...":

    Краварска му работа!Не са коректни,дори и с партньорите си,като Германия...!
  • 34 САЩ много искат...!

    13 4 Отговор

    До коментар #26 от "ами":

    В Ирак САЩ искаха да се докопат до нефта им...!С тази война пък искат да се докопат до титана на Украйна...!Защото вече загубиха достъп до този стратегически метал,лишени от най-големите залежи в Китай и Русия...!А горките укри си въобразяват,че чичко Сам се е загрижил за тях ...!
  • 35 Който е превел

    9 2 Отговор
    тази купчина от глупости, е велик!!! Само не разбирам с каква цел?
  • 36 112

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ццц":

    Правилно - в Украйна има неофашистка диктатура с всички атрибути на германския фашизъм от 30-те години на миналия век!
  • 37 Мимч

    9 2 Отговор
    Войната отдавна щеше да е приключила и зеления усмирен някъде в Сибир или при св.Петър,ако Русия не се биеше срещу нато.Това е очевидно.Украйнците не са в нато,но все едно ,че са и те ги снабдяват..и подстрекават..
  • 38 Знайко

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Да бе":

    Обясни им ве колега.....не от всеки квартален бек става мерач или навигатор или радист! Първо трябва някой КОМПЕТЕНТЕН ЧИЧКО С 35 ГОДИНИ СТАЖ ДА ТИ ОБЯСНИ в продължение на няколко месеца и с помощта на няколко ареста и карцера!!! И военна академия където този чичко е учил 5 години неща, от други чичковци , които са ги учили от чичковци, завършили чуждестранни академии на изток и на запад!!! И си вярвате , че ще пратите оръжия и нещо ще се промени! Щели да съберат глупаците от цялата планета, да им платат за да пострелят и да победят , хората които защитават родината си ! Успех! Оръжието не воюва-хората воюват и го правят най-добре когато защитават дома си! Аре бягайте пак на другия край на света да обяснявате на хората как да живеят ПРАВИЛНО! Сега ще им дадат 25 пакета помощи които ще плащат 500 години и ще станат цивилизовани осраинци!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 бидон

    3 2 Отговор
    Но Украйна няма значителна местна военна индустрия, която да се обръщат към при липса на западна подкрепа. Ми защо не седна да преговаря? Когато на всички е ясно ,че не може да спечели войната. Съсипаха си държавата глупаците жалко за невинните хора
  • 41 еее, хааа

    2 1 Отговор
    Забавянето на западното оръжие попречи на Украйна във войната - демек ядем здрав пердах ама не си признаваме..па-лячовци
  • 42 Иван

    3 1 Отговор
    Британските военни са загрижени, че след като завземат тази бронирана бойна машина, Русия ще може да разбере тайния състав на композитната броня Dorchester и да разбере как да я пробие. Източникът на изданието подчертава, че в цялата история само един Challenger 2 в Ирак е бил унищожен в битка. Затова военното ръководство разработва план за възстановяване на танковете в случай на повреда, а също така обсъжда с украинското ръководство процедурата за евакуация на техника от бойното поле в критични ситуации. Освен това танковете не трябва да се използват в тези сблъсъци, където е възможно да се предвиди поражение.
  • 43 Иван

    4 1 Отговор
    Представители на големия руски бизнес назначиха награда за всеки нокаутиран американски танк Abrams. Руският актьор Иван Охлобистин говори за това в своя блог в Zen.

    „Те назначават бонус от 10 милиона рубли за всеки свален Абрамс. Гойда! – каза художникът.
  • 44 Иван

    4 1 Отговор
    Нещо повече, този пример изглежда е вдъхновил и други руски бизнесмени. Те вдигнаха залога и обещаха награда от 10 милиона долара за всеки свален Ейбрамс. Информация за това сподели Иван Охлобистин.
  • 45 Иван

    4 1 Отговор
    Актьорът и режисьор Иван Охлобистин обяви в блога си награда от 10 милиона рубли за всеки свален Ейбрамс.
  • 46 Иван

    2 1 Отговор
    сега бурятите ще ходят на лов. 10 милиона са достатъчни за цял живот. купете три апартамента, два под наем, в първия ще живеете. чакай burryat!
  • 47 Иван

    1 0 Отговор
    Българи всички на фронта. Резервоарите може да не са достатъчни. за всеки резервоар по 10 милиона.
  • 48 Вирус

    4 1 Отговор
    От целия този бълвоч се разбира че запада го е страх хахаха
  • 49 От страни

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "И другото...!":

    Особено горивото - дали е верно за 600 литра чист авиационен керосин на 100 километра пр Ейбрамсите?
Новини по държави: