Last news in Fakti

30 Януари, 2023 08:20 1 881 20

САЩ допускат израелско участие в атаката в Иран

  • сащ-
  • израел-
  • иран-
  • военен завод

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър каза, че никакви военни сили на САЩ не са участвали в удари в Иран

САЩ допускат израелско участие в атаката в Иран  - 1
Снимка: Shutterstock

Израел изглежда стои зад нападение с дрон през нощта срещу военна фабрика в Иран. Това допусна в изявление в неделя американски официален представител, цитиран от "Ройтерс".

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър каза, че никакви военни сили на САЩ не са участвали в удари в Иран, но отказа да коментира повече.

За първи път Wall Street Journal съобщи, че американски власти допускат израелско участие. Изданието цитира няколко анонимни източника.

Няколко други американски служители отказаха коментар, освен че Вашингтон не играе никаква роля.

Говорител на израелската армия отказа коментар. Израел отдавна заяви, че е готов да удари ирански цели, ако дипломацията не успее да ограничи ядрените или ракетните програми на Техеран, но има политика да въздържа коментари по конкретни инциденти.

Иран твърди, че е прихванал дронове, които са ударили цел на военната индустрия близо до централния град Исфахан, и каза, че няма жертви или сериозни щети.

Размерът на щетите не може да бъде независимо установен. Иранските държавни медии разпространиха снимки и видеа, показващи светкавица в небето и коли на спешна помощ на мястото.

Техеран официално не обвини никого за атаката. Но държавната телевизия излъчи коментари на депутат Хосеин Мирзайе, който каза, че има "силни спекулации", че Израел стои зад това.

Иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан каза, че "страхливата" атака с дрон срещу военен обект в централен Иран в събота вечерта в никакъв случай не може да попречи на напредъка на страната.

Това заяви той в неделя, след срещата в Техеран на първия ирански дипломат и неговият катарски колега Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим Ал Тани. Двамата проведоха съвместна пресконференция в Министерството на външните работи на Иран.

Атаката дойде на фона на напрежението между Иран и Запада относно ядрената дейност на Техеран и доставките му на оръжия - включително "дронове самоубийци" с голям обсег - за войната на Русия в Украйна, както и месеци на антиправителствени демонстрации в Иран.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОСТ

    21 2 Отговор
    РАБОТА НА НЕТАНЯХУ. 100%.
    .
  • 2 Мишо Подолния

    4 6 Отговор
    Лъжат! Аз ги наказах.
  • 3 ...

    5 15 Отговор
    Ако беле Израел нямяше да е дрон, а Ф16.
    С дронове се бият само страхливците.
  • 4 Хахаха

    32 8 Отговор
    Санкции срещу Израел ще има ли???
    Или само когато Русия започне война е лошо, за еврвите няма проблем?

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Много добре

    9 19 Отговор
    Наште Русофили нали все говорят за 3 СВ . Скоро ще имат удоволствието да бъдат свидетели , а защо и не преки участници в преки бойни действия.
    Гответе се да защитавате Матюшка Расия .

    Коментиран от #12, #19

  • 6 Боруна Лом

    18 2 Отговор
    МАЙ, БЯГАМЕ УСИЛЕНО КЪМ КРАЯ НА СВЕТА?
  • 7 Жена

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Вчера, този въпрос го зададох и аз, когато писах за това.
  • 8 Жена

    6 3 Отговор
    Не вярвам в предсказания, но и аз съм чела, че" голямата война" ще започне от близкият изток.

    Коментиран от #11

  • 9 слава на Израел и Украйна!

    9 20 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Израел са борци срещу тероризма!
  • 10 Краварска медия

    7 2 Отговор
    А дали допускат те да са им казали
  • 11 Аз пък още чакам Норвежците...

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Жена":

    Да отмъкнат дебилния балкански ген на север
  • 12 Русофила е страхлив...

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Много добре":

    Той чака да го спасят, освободят и по възможност безнаказано да обере мандра, като награда за крепостничеството !
  • 13 Бате Ваньо

    3 1 Отговор
    Не са израелците, украинците са!
  • 14 Урюрвкос

    2 3 Отговор
    Украйна започна производство на "ирански дронове" дори са по мощни, оригинала носи 50 кг тротил а копието 75кг. Иранския дрон се състои от 53 части и повече от половината са произведени от САЩ, Япония, Китай, Швеция, Австрия.......и един чарк от Украйна. Украинското разузнаване търси пътеките как тази част е доставена в Иран.
  • 15 Оги

    3 1 Отговор
    Зеленски е.
  • 16 Дякон Унуфрий Араллампиев

    8 1 Отговор
    Опипват почвата С режисирани протести не стана сега опитват да всяват смут Никой няма да посмее да нападне Иран Само Ормузкия проток да минират край на световната икономика
  • 17 Хайли Лайкли

    4 0 Отговор
    Къде ти ще е Израел - британското разузнаване вече потвърди, че виновникът за нападенията е Папуа Нова Гвинея - изконен враг на персите...
    Абе какво стана със семейство Скрипал от Солсбъри? Живи ли са тия хора или още ги спасяват незнайно къде и как от смъртоносния новичок?
  • 18 Гошо мексиканеца

    4 0 Отговор
    Вероятно извънземни са катастрофирали там!
  • 19 Да дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Много добре":

    Те искат а вие палите-Синбиоза
  • 20 От страни

    1 0 Отговор
    Я виж как ще спретнат още една война краварите - мани ми ще натопят Израел срещу Иран та ще се сбъднат предсказанията за унищожаването на Израел а Украйна, която беше намислена като нова територия за евреите още не е очистена. И ква ми ти Хава Нагила след това ?