Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 14:47 2 805 39

Бившият външен министър на РСМ: С право сме обидени на България!

  • българия-
  • рсм-
  • северна македония-
  • език-
  • идентичност-
  • ес

"В България има консенсус по отношение на отричането на македонската идентичност, на македонския език и ние с право сме обидени."

Бившият външен министър на РСМ: С право сме обидени на България! - 1
Източник: БГНЕС

В България има консенсус за отричането на македонския език и култура, а правителството на СДСМ в Скопие се отнася "много меко“ към ситуацията, като си налага автоцензура и внимава какво говори и какви стъпки предприема. Това подчерта бившият министър на външните работи на югозападната ни съседка Никола Димитров в гостуване за предаването "Темата на деня“ на скопската телевизия "Сител“.

"В България има консенсус по отношение на отричането на македонската идентичност, на македонския език и ние с право сме обидени. Но това не беше достатъчно, та дори се появиха и български клубове със спорни имена в Битоля и Охрид. А ние си налагаме автоцензура и внимаваме какво говорим и какви стъпка предприемаме“, коментира Димитров.

По думите му промените в Конституцията на Северна Македония трябва да бъдат обвързани с членството на страната в Европейския съюз, ако "се държим като държава, а не като нечия провинция“. Бившият първи дипломат на РСМ допълни, че е недопустимо страна-членка на ЕС да обяви македонския език за диалект на българския.

"Още тогава казах, за съжаление времето напълно потвърди, че това, което ще се случи, ще бъде натиск върху македонската страна. Ние ще бъдем обвинявани, защото правителството обяви и обеща нещо, което не може да изпълни, няма мнозинство от две трети. При това го направи, без да прави определени консултации“, подчерта още Димитров.

"Ако действаме като държава, а не като нечия провинция, влизането в сила на тези промени в Конституцията ще бъде обвързано с членството в ЕС, така че българската страна да има някакъв интерес наистина да станем член на Общността. Второ, ако историческата комисия се преплита с европейските процеси и ако двустранният въпрос стане европейска тема, то и формата трябва да стане европейска. И накрая, трето, тази обида от страна-членка, че нашият език е изкуствен и диалект на техния език, нека по-големите страни-членки и всички останали да излязат и да кажат, че македонският език е част от богатството на европейските езици ​​и че очакват с нетърпение деня, в който той ще стане един от официалните езици на ЕС след присъединяването ни“, призова още Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    57 2 Отговор
    То няма македонски език и няма живи македонци!!!
  • 2 115

    46 0 Отговор
    Луно, луно, земя Македонска!
  • 3 Руснаков

    49 1 Отговор
    ...Хора...само прочетете...бившият външен министър на РСМ.....НИКОЛА ДИМИТРОВ.....нищо...ама нищо Българско няма в него...
  • 4 Ха ха ха ха ха

    39 5 Отговор
    Нашите украинчета...
  • 5 ТаУмВзе

    20 5 Отговор
    Пациентите на краварите маке, също ни Гаврят. Реакцията е лазия! Утре ще почне да коли и беси Българи макето, докато тая продажна сган ще му ръкопляска дори.
  • 6 Гост

    29 1 Отговор
    ....Провинция...не....Западна област...
  • 7 МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА ПРОВИНЦИЯ

    35 2 Отговор
    НЕЩО КАТО РОДОПИТЕ МЕСТНОСТ.
  • 8 Закривай

    32 1 Отговор
    Я! Мистър Бийн бил македонец!
  • 9 София

    35 1 Отговор
    Късно е либе за китка! Баща ти беше голяма работа, ама ти си забравил рода си...
  • 10 ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО ИМА

    20 7 Отговор
    КОМУНИСТИ КАТО ГЕОГИ ДИМИТРОВ РУСКИ БОКЛУЦИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ СЕГА МАКЕТАТА ВИЯТ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ.
  • 11 4634

    26 4 Отговор
    На практика наглостта им се толерира от ЕС. България КЛЕКНА по начало с непоследователната си политика към РСМ и още повече с безпринципното съгласие с предложението на Макрон. ТАКА ЩЕ БЪДЕ и занапред! И по-зле ще става, особено, когато все пак макетата влязат в залязващия ЕС. Ще ни тъпчат. Ето и сега - пребили наш сънародник, а но те противоположно на това имат претенции, че наши политици ходили там и ги дразнели. ТОЕСТ и сега не застават в подобаващо виновна поза.
  • 12 МАКЕДОНИЯ Е ТРОЯНСКИЯ КОН

    12 7 Отговор
    НА РУСИЯ. ЧЕСТИТО ЧЕРВЕНИ ДРУГАРИ
  • 13 СТАЛИН КАТО ПИТАЛ

    15 2 Отговор
    ГЕОГИ ДИМИТРОВ КАКВИ СА МАКЕТАТА БЪЛГАРИ ЛИ СА, ТОЙ КАЗАЛ ЧЕ НЕ СА, ТОГАВА ХАЙДЕ КЪМ ЮГОСЛАВИЯ ДА СА, ЕТО ТОВА СА КОМОНОИДИТЕ НИ ПРОСТИ.
  • 14 4634

    25 0 Отговор
    Така ще бъде винаги. Президентът Желев навремето не изчака и половин час да им признае независимостта - ПЪРВИ, за да помогне на братята. После има изпращахме 100 танка и доста топове. ВСЕ ЕДНО че нищо не им е дадено - дали не ги продадоха?
    Всеки ден има опашка пред МП от макета за български паспорти. Представяте си колко вече от тях са с ваши паспорти. Трябва да ни защитават, а не само използват заради ЕС.

    Ако и когато влязат в ЕС, тези наглички хора ке бъдат надменни и злобни към нас. Това е рефлекс на по-слабия и задължения към по-силния му родител.

    Коментиран от #18

  • 15 Така е

    29 1 Отговор
    Трябва и ние да почнем да бием, за да не се обиждат повече.
  • 16 ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ 1

    5 4 Отговор
    В началото на февруари 1948 Сталин привиква в Москва ръководствата на комунистическите партии, завзели властта в Белград и София. Делегацията на НРБ е представена от Георги Димитров, Васил Коларов и Трайчо Костов. Под предлог, че е болен, Тито изпраща заместниците си Едвард Кардел и Милован Джилас, към когото Кремъл изпитва остра неприязън заради изказванията му срещу масовите изнасилвания и грабежи, извършени от Червената армия в Югославия по време на наскоро приключилата война с Германия.

    Коментиран от #31

  • 17 ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ 2

    9 2 Отговор
    Бледската спогодба

    Но една от тези идеи все пак върви към осъществяване: през август 1947 година Югославия и България сключват в Блед спогодба, която предвижда сливането на двете „братски“ държави. Димитров се съгласява да предаде Пиринския край на югорепубликата Македония, като в замяна новата югорепублика България ще си върне седем пъти по-малките като територия Западни покрайнини.
  • 18 Аз...

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "4634":

    Не. Не ги продадоха нарязаха ги
  • 19 ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ 3

    14 2 Отговор
    Още преди мастилото в Блед да е засъхнало, в Пиринския край пристигат 90 нови емисари на Скопие, които трябва да участват в продължаващата две години насилствена мекедонизация на българската област, разкрасена вече с портретите на Тито и скопския му наместник Лазар Колишевски. Осем месеца по-късно обаче, на тайно заседание в Белград, Тито заявява, че сделката е „троянски кон“, с който Сталин се опитва да прикачи Югославия към колесницата на Съветската империя. В ролята на "данайски дар" се явява доскоро окупираната от Червената армия България, от чието марионетно правителство се очаква след сливането с Югославия да удържа непредсказуемия Тито и неговата миниимперия.
  • 20 ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ 4

    7 2 Отговор
    Впрочем, Сталин не за първи път използва Димитров за примамка. Добре документирано е, че през ноември 1937 по искане на Сталин тогавашният шеф на Коминтерна трябва да примами в Москва емигриралия във Франция германски комунистически лидер Вили Мюнценберг, който публично критикува сталинизма. Целта е Мюнценберг да бъде арестуван и ликвидиран от НКВД.
  • 21 ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ 5

    7 2 Отговор
    След замразяването на идеята за българо-югославска федерация отношенията между Москва и Белград бързо се влошават. Четири месеца след злополучната февруарска среща в Москва, югославската компартия е заклеймена от Сталин и изключена от Коминформбюро. В Белград започват да се готвят за съпротива срещу подготвяното съветско нашествие през границите на България, Румъния и Унгария. През 1951 година Югославия е принудена да помоли Шести американски флот да влезе в пристанищата ѝ, а Тито е първият комунистически лидер, който гостува на борда на американски самолетоносач.
  • 22 ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ 6

    9 2 Отговор
    „Всъщност, между режимите на Димитров и Тито няма особена разлика. И в двете страни опозицията е унищожена, а оцелелите ѝ представители са изпратени в концлагери", казва Михаил Груев и добавя: "Вероятно особеното в югославския случай е, че след скъсването със СССР там се изгражда специален концлагер за привържениците на Москва - зловещата душегубка „Голи оток“."
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Иван Дочев

    15 3 Отговор
    В България има консенсус за отричането на македонския език и култура..........
    ==============
    Още в първите пет думи - ЛЪЖА. България е признала македонския език като езикова наорма, записана в Конституцията на С Македония още през 1999 г. със специална декларация.
    Също така никой в България не отрича културните особености на днешните северномакедонци - да псуват на майка, да лъжат и да крадат.
  • 25 ФАКТ

    22 1 Отговор
    Александър Македонски е бил гърк ! Тия като са "македонци",защо говорят на развален български ?Имали език ! Езика им служи за лизане на задните части на сърбите !
  • 26 РУСИЯ ВРАЖЕСКА ДЪРЖАВА

    5 1 Отговор
    Покерът между Сталин и Тито

    Историкът от Белоруския държавен университет Анатолий Салков смята, че за Съветска Русия единственият механизъм за влияние върху Балканите до края на 1944 г. са били само структурите на Коминтерна. В труда си за проблемите в българо-югославските отношения, ученият цитира редица непознати за българската публика документи и факти, посветени на една от най-срамните страници в българската история – подготовката за доброволното предаване на Пиринския край на Югославия от марионетното правителство на Г. Димитров. Салков подробно се спира на гнусния покер, разигран между Сталин и Тито непосредствено след 9 септември 1944 г. Залогът в него е съдбата на изконния български Пирински край, а и на цяла България.
  • 27 окупацията на България

    5 1 Отговор
    Г, Димитров и неговото обкръжение приемат безусловно и с обичайното въодушевление наставленията на Сталин. Покерът му за удържането на Титова Югославия в съветския лагер започва буквално в първите дни на окупацията на България от Червената армия. Идеята за поглъщането на Пиринския край от обявената през август 1944 г. нелегална Македонска народна република се харесва и на Тито. Диктаторът обаче е наясно с истинските намерения на колегата си в Кремъл – директната анексия на Пиринския край и поглъщането на остатъка от България като седмата югославска автономна република цели впрягането на Югославия в колесницата на Сталин.
  • 28 А вие толкова

    9 0 Отговор
    ОПРОТИВЯХТЕ, 21 век с югославски комунизъм и лъжи, лъжи, лъжи. Отворете УДБА, АСНОМ
  • 29 $$$$$$

    6 0 Отговор
    Този кой е, че да му тиражираме мнението!? Ако е политик, показва несъстоятелността на македонските политици. Лъжи и манипулации с цел създаване на дразги. Някой много се страхува да не се помирят двете страни на границата. Нашите политици пък са лапнишарани и им се хващат. Престанете да им обръщате внимание.
  • 30 Айде пак старата песен!

    6 0 Отговор
    Каква "Македонска идентичност",каква "Македонска култура" Бре Аланкоолу!Вие сте само едни КРАДЦИ НА ИСТОРИЯ,КРАДЦИ НА ИДЕНТИЧНОСТ!И ако трябва да сте обидени на някого - сърдете се на Сърбия и Русия,че ви промиха мозъците!Но най-вече се сърдете на САМИТЕ СЕБЕ СИ,защото това нямаше да стане без вашето дейно участие!
  • 31 Гошо мексиканеца

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ 1":

    Тито е би л извън Югославия 4 години. Като се е върнал е говорил сърбо-хърватски много лошо и е предпочитал да говори на английски. Вероятно(99%) е двойник. За Сталин също има доста убедителни теории, че е имал двойник. Това индикира люти задкулисни битки след втората световна война, за новия световен ред. В резултат на това, тамошни юнаци ме мразят мен. ( Нито аз, нито някой мой роднина не са били окупатори!) Това се нарича патологична омраза!!!
  • 32 Сирене

    4 0 Отговор
    Еми вето.. ЕС през крив макарон. Реално, жалко че нямаме армия..
  • 33 един

    3 0 Отговор
    Младото поколение е с изцяло промити мозъци. Те предадоха народа си, предадоха дедите си. Нека да попитат старците за дедите им, за прадядовците. В старото поколение все още е останал спомен, който се опитват да изличат със страх от репресии. Те вече не са от нас, те вече нямат род и история. За чужди интереси станаха предатели.
  • 34 Хан Драган

    2 0 Отговор
    Що този "МАКЕдонец" носи чисто българско име. Да пита родителите на кого са го кръстили. Казах.
  • 35 Диамантената ръка

    3 0 Отговор
    Щом македонците разбират български и българите македонски, явно хората в двете държави масово са посещавали езикови курсове по български и македонски. А дано ама надали... Значи или няма македонски език, а е диалект на българския, или последното откритие на макетата ще е, че българския е развален македонски, а всички знаем, че Кирил и Методий са създали македонската азбука и език, ако не вярвате питайте Путин.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 КАНАС ЮВИГИ

    2 0 Отговор
    КАТО СЕ ЛЕГАЛЕЗИРАТЕ ЗА НАША СМЕТКА ??? С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ТАЯ ПРИКАЗКА Е ОТ БЪЛГАРИЯ НАЛИ ??? А ИНАЧЕ СМЕ ЦИГАНИ ТАТАРИ ТУРЦИ И И И !! ТАКА Е ТАМ ПРЕЗИДЕНТИ МИНИСТРИ ПОЛИТИЦИ НЯМАТ ПОЛИТИЧЕСКА КУЛТУРА ?? А ИСКАТ В ЕВРОПА Е КАК ??? ОБИДЕНИ ???? НА СЕБЕ СИ !!! РАЗБЕРЕТЕ ПЪРВО ПОДХОДА
  • 38 КАНАС ЮВИГИ

    4 0 Отговор
    А ГОСПОДАТА ОТ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ В СКОПИЕ ДА ПРОЧЕТАТ МАЛКО ИСТОРИЯ А ТЕЗИ ФАКТИ НЕ СА ТОЛКОВА СТАРИ ОТ 1945 Г ТА ДОСЕГА !! И СЪБИТИЯТА И БЕЗЧИНСТВАТА ОТГОВАРЯТ ЛИ НА ЕДНО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО ??? ИМА ЛИ НАПРЕДЪК ?? ДА КАТО ПРЕБИХА ПЕНДИКОВ ?? СЪЩО ИМА ДОКЛАДИ ОТ ЦЕРЕУ ПО ТЕМАТА АДИ ДА НЕ ЗАТВАРЯМИ ОЧИ !! ИЛИ ТАРАЛЕЖА Е ЗА ЕВРОПА АМЕРИКА Е ДААЛЕЧЕЕЕЕ БЪЛГАРИТЕ ПАК ЗА ХАЙВЕРА ???
  • 39 КАНАС ЮВИГИ

    1 0 Отговор
    А МИ НА ЛИ СМЕ ФАШИСТИ И НАЦИСТИ А ПЪК ПЛАЩАТЕ НА ДОИЧЕ ВЕЛЕ И РАЗНИ НЕОЦЕНЕНИ ЖУРНАЛИСТИ И УЧЕНИ ОТ ГЕРМАНИЯ ДА ПИШАТ ЛЪЖИ ЗА НАС И ДА НИ ПЛЮЯТ ? ПРОВЕРЕТЕ КОЛКО ОТДЕЛЯ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РСМ ЗА ПРОПАГАНДА ДОСТЪПНО Е НЕ Е КАТО ДОКУМЕНТИТЕ НА УТБА ???
Новини по държави: