1 Февруари, 2023 20:20 2 150 3

Нидерландия отбеляза 70-ата годишнина от най-смъртоносното наводнение за 20-ти век

  • нидерландия-
  • наводнение-
  • великобритания -
  • белгия

Повече от 100 000 души остават без дом. Загинали има и във Великобритания и Белгия, като общият броят на жертвите на опустошителната буря бе 2400

Нидерландия отбеляза 70-ата годишнина от най-смъртоносното наводнение за 20-ти век  - 1
Снимка: Shutterstock

Нидерландия отбеляза 70-ата годишнина от най-тежкото природно бедствие за изминалия век в страната - опустошително наводнение, при което загиват 1836 души, предаде ДПА.

През 1953 г. нидерландското крайбрежие на Северно море е връхлетяно от силна буря. Дигите не успяват да издържат на силата на водата и се срутват. Наводнени са големи райони от страната чак до Ротердам, частично засегната е и провинция Зелант.

Повече от 100 000 души остават без дом. Загинали има и във Великобритания и Белгия, като общият броят на жертвите на опустошителната буря е около 2400.

Нидерландският министър на инфраструктурата и управлението на водите Марк Харберс каза, че 1953 г. остава запечатана в колективната памет на нидерландците и допълни, че работата по защита от наводнения продължава в светлината на глобалното затопляне.

"Нидерландия в момента е най-добре защитената делта в света, но защитата на страната от вода никога не е стопроцентова", предупреди Харберс.

На няколко места в опустошения през 1953 г. регион днес беше отдадена почит на жертвите с минута мълчание, музикални изпълнения и поставяне на венци.

Бившата кралица Беатрикс, която вчера навърши 85 г., и представители на местните власти присъстваха на церемонията в най-тежко засегнатия град Ауде-Тонге, в чиято област загиват 305 души.

"Водата беше безмилостна", каза кметът на града по време на възпоменателната церемония днес.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🪵🪵🪵🪵🪵

    2 1 Отговор
    Наистина трагедия.Във вековете,
    ниската земя също е имала проблем.
    Чест им прави на нидерландците,
    че се опитват сами да си увеличат
    територията и да се пазят от водните
    стихии.Може би,половината Татри,
    ще трябва да откупят,за да си решат
    проблема.Т.е.,низината стана хълм.
  • 2 123

    2 0 Отговор
    Пак ще бъдат наказани дрогираните малоумници. Всеки 6ти е кафяв, тъмнозелен, или черен.
  • 3 Пък тука

    2 0 Отговор
    жертви на кумонизма.
Новини по държави: