Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 21:05 707 1

В Италия започна делото срещу Роберто Савиано, заведено от Матео Салвини

  • италия-
  • делото -
  • роберто савиано-
  • матео салвини-
  • съд

По-конкретно Савиано обвини Салвини, че се е възползвал от гласовете на избирателите в Калабрия, за да бъде избран за сенатор

В Италия започна делото срещу Роберто Савиано, заведено от Матео Салвини - 1
Снимка: Shutterstock

В италианската столица днес започна процес срещу италианския писател и разследващ журналист Роберто Савиано, обвинен в клевета от италианския вицепремиер и министър на инфраструктурата на Матео Салвини, предаде Франс прес.

В съдебната зала днес Савиано каза, че е "очевадна жертва на сплашване чрез съдебно преследване и че е съден заради това, че открито е изразил своите позиции".

Случаят, по който се води делото, датира от 2018 г., когато Савиано, известен с международния си бестселър "Гомор", описа Салвини като "министър на измамниците и обирджиите".

Савиано живее под полицейска охрана, откакто разкри в "Гомор" тайните на неаполитанската мафия Камора през 2006 г.. Но през юни 2018 г. Салвини, който по онова време беше министър на вътрешните работи, намекна, че може да лиши Савиано от този полицейски ескорт. Тогава писателят реагира във Фейсбук, където коментира на какво, според него, е министър Салвини. Салвини визираше понятие, измислено от политика и антифашист Гаетано Салвемини, за да опише една политическа система, експлоатираща избирателите в южните райони на Италия.

По-конкретно Савиано обвини Салвини, че се е възползвал от гласовете на избирателите в Калабрия, за да бъде избран за сенатор, като същевременно е предал местното население, избягвайки да атакува влиятелната там мафия Ндрангета. Според Савиано лидерът на Лига е игнорирал войната между мафиотските кланове в Калабрия и е предпочел да се захване с мигрантите сезонни работници в селскостопанския сектор на областта.

Савиано обвинява правителството на Италия, дошло на власт през октомври миналата година, в което влиза и "Лига, че иска да сплаши критиците си, за да ги накара да замълчат. Писателят и журналист вече е съден по друго дело, заведено срещу него от Джорджа Мелони по времето, когато тя не беше премиер на страната, а само опозиционен лидер заради това, че той я нарекъл "копеле", коментирайки за смъртта на шестмесечно бебе, загинало при корабокрушение на лодка с мигранти в Средиземно море.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мошениците ....

    2 0 Отговор
    Мошениците са на власт навсякъде. Събудете се хора!
Новини по държави: