1 Февруари, 2023 22:50 1 121 6

Словенски пенсионери протестират пред парламента с искане за по-високи пенсии

  • словения-
  • словенски пенсионери-
  • протести-
  • парламент

Протестът е организиран в рамките на инициативата „Гласът на пенсионерите на Словения“, а демонстрантите настояват за вдигане с 20 процента на пенсиите

Словенски пенсионери протестират пред парламента с искане за по-високи пенсии - 1
Снимка: Shutterstock

Голяма група от пенсионери протестира днес пред парламента в Любляна с искане за повишаване на пенсиите, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло.

Протестът е организиран в рамките на инициативата „Гласът на пенсионерите на Словения“, а демонстрантите настояват за вдигане с 20 процента на пенсиите, които в момента възлизат на под 1000 евро месечно, и с 15 процента на пенсиите, които понастоящем са между 1000 и 1500 евро месечно.

Към момента минималната пенсия за възраст в Словения е 294 евро, а средната – 722 евро.

Исканията на пенсионерите са минималната пенсия да бъде 750 евро, а средната пенсия да възлиза на 75 процента от средната заплата в Словения, която към момента е приблизително 1270 евро. „Гласът на пенсионерите на Словения“ предлага в конституцията да се впише и правото на пенсионерите на тринадесета пенсия, както и на годишни добавки на стойността на една пенсия.

Плащането на допълнителното здравно осигуряване за пенсионерите, получаващи под 1000 евро месечно, трябва да се поеме от държавата, според инициативата "Гласът на пенсионерите на Словения".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    13 0 Отговор
    СТРАДАТ КАТО НАС ОТ КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ!ИМА ПАРИ ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ ИМА НО НЕ И ЗА НАРОДА!!
  • 2 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    9 2 Отговор
    Българските пенсионери през тия 33 години на див грабеж и геноцид никога не са излезнали на протест за по-високи пенсии. А тия къде ще се пенсионират не излизат да протестират за вдигането на възрастта за пенсиониране!

    Коментиран от #5

  • 3 Мда

    12 1 Отговор
    Нормално, в България никой не протестира, откакто герб бяха на власт и сега. Проф организациите са в герб структурите. Например една бивша стюардеса е лидер на герб-жени. Май беше в кнсб или в подкрепа, няма значение...
  • 4 Гост

    3 4 Отговор
    Хайде на еврото !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Исторически парк

    3 0 Отговор
    А нашите спят
Новини по държави: