1 Февруари, 2023 23:40 895 5

Проектозаконът за миграцията беше представен на заседание на френския министерски съвет

  • франция-
  • закон-
  • миграция

Става дума за законопроекта за имиграцията, който среща критики както от десницата, така и от левицата

Проектозаконът за миграцията беше представен на заседание на френския министерски съвет - 1
Снимка: Shutterstock

Френското правителство, което вече се сблъсква със силна мобилизация срещу реформата на пенсионната система, отвори днес ново "горещо" досие, което също може да породи такава вълна от недоволство, предаде Франс прес.

Става дума за законопроекта за имиграцията, който среща критики както от десницата, така и от левицата. Общите линии на законопроекта бяха представени днес на заседание на френското правителство, след като през декември те бяха представени и в парламента. Законопроектът предвижда няколко мерки за улесняване на експулсирането на мигранти, най-вече на чужденци, извършили престъпления, както и реформа на правото за получаване на убежище. В него има и раздел, посветен на интеграцията на мигрантите, по-специално узаконяване на статута на работниците, които са без редовни документи и които са заети в такива отрасли като строителството, ресторантьорство, хотелиерството и др., в които работодателите имат трудности с наемането на работна ръка.

Проектът на нормативен акт, предназначен да спечели одобрението на републиканската десница, която е все по-радикална по миграционния въпрос, и на левицата, която критикува условията за прием на чужденци във Франция, в крайна сметка успя досега да породи критики от всички страни и в крайна сметка може да бъде валидиран по силата на член 49,3 от френската конституция, който позволява приемане на законопроект без парламентарен вот.

Самото управляващо мнозинство изглежда разделено по законопроекта между привърженици на твърдия подход, които настояват за още по-голямо затягане на разпоредбите на нормативния акт, и онези, които смята, че по миграционния въпрос има червени линии, които не трябва да се прекрачват.

След заседанието на министерския съвет днес, френският вътрешен министър Жералд Дарманен заяви, че е сигурен, че правителството ще постигне компромис, без да променя естеството на текста, като изслуша очевидно мнението на неговите противници и по-специално на опозицията от дясно.

Нормативният акт бе представен на фона на увеличаване с 31 процента на молбите за предоставяне на убежище във Франция през 2022 г. и на 15 процента увеличение на експулсиранията на мигранти.

Основният раздел на законопроекта цели да улесни експулсиранията, на първо място на чужденците, които са осъдени за престъпления, наказвани с 10 години или повече затвор.

Освен това законопроекта изисква ускоряване на процедурите по обработка на молбите за предоставяне на убежище, както и владеене на минимално ниво на френски за получаване на карта за пребиваване в страната с валидност от няколко години.

Правителството иска също така да позволи на работниците, които са без редовни документи във Франция от три години, да получат статут на работещи в отрасли под напрежение, тоест, в които има недостиг на работна ръка, като този статут ще е за една година.

Дебатирането по същество на текста в двете камари на парламента ще е съответно през март в Сената и през юни в Националното събрание.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кавал

    7 1 Отговор
    Българска тарамбука пише как френска тарамбука ще прекара местните за да им вземе хляба,къщата и държавата.
    Марш в арабското гето

    Коментиран от #5

  • 2 ЕСССР

    10 0 Отговор
    Съсипаха я тази Европа и продължават!
  • 3 12343211

    9 0 Отговор
    Бомба със закъснител.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кавал":

    Лицемери. Няма принципна позиция за миграцията, а да решат проблема с лиоса на работна ръка. Икономически закон в полза на богаташите..... глобалистки закон. Същия като законите в САЩ след гражданската война. Не решават проблемите на робството а проблемите на богаташите. Същите тези, които не създават условия за повече работна ръка, а си внасят роби..... не физически, а икономически!!!!!!
Новини по държави: