Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 08:02 31 968 130

Македонски преподавател по история: Дейността на Гоце Делчев няма допирни точки с българската история

  • северна македония-
  • българия-
  • гоце делчев-
  • революционер-
  • дейност-
  • честване

Освен понякога физическото му присъствие в София и в някои по-малки градове в България

„Проучванията ми в архивите, обширната прочетена литература, непубликувани и публикувани източници показват, че революционната дейност на Гоце Делчев няма допирни точки с българската история, освен понякога физическото му присъствие в София и в някои по-малки градове в България. За това отговорът ми за това дали трябва да бъде отбелязван съвместно от България и Република Северна Македония е категорично "не”, казва в интервю за портала „Република" университетският преподавател по история в Северна Македония Никола Жежов, съобщи БТА.

Според него целият живот на Делчев, цялата му революционна дейност е посветена на един от неговите идеали, който е освобождението на Македония от османско владичество и създаването на автономна македонска държава като стъпка към независимостта на Македония.

„Нямам нищо против, ако те (българите) искат и считат, че трябва да го отбелязват, нека го правят в Република България и нека обяснят на обществото си защо Гоце Делчев е важен за българската история. Аз обаче съм дълбоко убеден, че съвместно отбелязване не трябва да има. За съжаление българската политика иска да се възползва от това евентуално почитане и да представи Гоце Делчев като част от т.нар. "обща история", защото третират тази "стара история" като българска история” казва Жежов.

Според преподавателя по история Република Северна Македония е в отбранителна позиция, защото е претърпяла неуспех със сключените договори с България и Гърция.

„Македонският въпрос винаги е бил нещо като гордиев възел на Балканите. Неговото решение, колкото и някой да се опитва да бъде в негова полза, ако той не заеме принципни позиции, тогава пак ще имаме голям брой енигми, които ще продължат и в бъдеще да го засягат и да определят степента и развитието на Република (Северна) Македония и македонския въпрос. Оттам тази битка на нашето поколение, ще се пренесе в бъдещите поколения, в нашите деца и внуци, които със сигурност ще знаят как ще трябва да действат в бъдеще”, казва той.

Жежов смята, че основната причина за инцидента в Охрид, при който бе пребит секретарят на българския клуб „Цар Борис Трети” е това, че в България не е съставено правителство и предстоят предсрочни избори.

„ Затова имаха нужда от такива злощастни събития, инциденти, за които искрено съжалявам и съм против насилието под каквато и да е форма и по какъвто и да е повод. Този инцидент в Охрид обаче ще бъде използван, за да накарат българските политически партии да се надпреварват в предизборната кампания кой ще говори повече за Македония. По същество и през цялата история македонският въпрос винаги е бил основна тема на българските политически партии”.
„Смятам, че ако продължаваме с тези темпове да накърняваме македонските национални интереси, не само няма да се подобрят македоно-българските отношения, но за съжаление ще се влошат още повече. През 2023 г. се навършват кръгли годишнини на много исторически събития. Тази година трябва да честваме 120 години от Илинденското въстание, смятате ли, че няма да има български провокации от определени политически фактори? Сигурен съм, че ще има. Тази година на 4 май се навършват 120 години от убийството на Гоце Делчев, отново е дата, на която могат да ни се случат такива неприятни събития и напрежение, което само още повече да отчужди македонския и българския народ, не по тяхна вина, а по вина на агресивната българска политика към Македония и македонския въпрос”, казва Жежов.

Бившият премиер на страната Никола Груевски, който я напусна тайно и сега живее в Унгария, сподели интервюто на Жежов на "Фейсбук" страницата си, в подкрепа на тезата си, че причините за случващото се напрежение между България и Република Северна Македония се крият в подписания от правителството на СДСМ с премиер Зоран Заев Договор за приятелство и добросъседство с България.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 106 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Освен

    322 13 Отговор
    Че баща му е българин, майка му е българка, измисленото маке иска да ни каже, че Георги "Гоце" Делчев, няма нищо общо с българите....

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    81 8 Отговор

    До коментар #1 от "Освен":

    ТАКА е

    Коментиран от #8, #33

  • 4 Ухаа

    88 8 Отговор
    Хахах марсианците били във битка
    Чудесно..печелите ли??
    Да вкараме един в болницата реципрочно
  • 5 Вашето Мнение

    265 24 Отговор
    Колкото повече гледам македонците, толкова повече разбирам руснаците.

    Коментиран от #18, #19

  • 6 Анонимен

    266 10 Отговор
    В село Баница видни общественици, заедно със сестрите на Гоце – Руша, Велика и Елена, както и техните потомци, поставят бяла мраморна плоча с надпис: „В памет на падналите бойци в с. Баница на 4 май 1903 г. за обединението на Македония към майката родина – България и за вечен спомен на поколенията: Гоце Делчев от гр. Кукуш, апостол и войвода.
  • 7 Джудже

    258 8 Отговор
    Не е лесно да си македонски историчар, трябва да можеш да четеш документите между редовете, че трябва да изпускаш всички думи свързани с България.

    Коментиран от #127

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    54 10 Отговор
    Язди кон с обикновен панталон, като, че ли е тръгнал на бал!!!....смях в залата.
  • 10 Гоце

    147 7 Отговор
    Що да правим като сме си българи и всички страдаме от една обща болест.
  • 11 Някои Факти

    161 2 Отговор
    "Гоце Делчев продължава учението си в българската екзархийска прогимназия в родния си град (трикласна). След като я завършва през учебната 1886/1887....., баща му го изпраща в Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, където постъпва в 4-ти гимназиален клас.........На 11 юли 1891 година постъпва във Военното на Негово Княжеско Височество училище в София, оттогава има запазено пряко сведение, че по църковна принадлежност е православен българин екзархист....От есента на 1896 г. той става учител в Банско, където работи два месеца и успява да изгради широка организационна мрежа от комитети в пограничните райони на РазложкоПрез зимата на 1900 година той пребивава известно време в Бургас. Там основава в двора на Минковия хан фабрика за бомби....През месец март Делчев, придружен от Лазар Маджаров, се отправя на обиколка в Одринска Тракия, завръщайки се в Бургас в средата на април.....На 3 май 1943 г., върху общ гроб в покрайнините на село Баница видни общественици, заедно със сестрите на Гоце – Руша, Велика и Елена, както и техните потомци, поставят бяла мраморна плоча с надпис: „В памет на падналите бойци в с. Баница на 4 май 1903 г. за обединението на Македония към майката родина – България и за вечен спомен на поколенията....От 1944 година България сменя политиката си по македонския въпрос и под натиск на ФНР Югославия и СССР, БРП (к) предава костите на Гоце Делчев на Скопие. Въпреки че първоначално премиерът Лазар Колишевски обявява Гоце

    Коментиран от #31

  • 12 Леле

    158 3 Отговор
    Историята е наука на факти и доказателства. Този не е никакъв историк. През 2023 година в ерата на интернет и подобни глупости.
  • 13 Местния Козар

    160 5 Отговор
    Тоя да мине в сферата на фантастиката, щото за историк не става.
  • 14 ДДРОнег

    139 5 Отговор
    Колко поколения ли ще минат , докато се изличат лъжите на србите и рузнаците за "македонския" произход на Българите в РСМ ?!

    Коментиран от #120

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Краси Марков

    116 4 Отговор
    Северна Македония няма бъдеще, но това няма голямо значение нито за Европа, нито дори за Балканите.
    Опитите Северна македония да бъде представена като пъпа на света, като някакъв "гордиев възел на Балканите" са повече от жалки и няма да спасят Скопие.
    А заплахата с "бъдещите поколения" на "професора" от Северна Македония е нелепа. Вие в Северна Македония НЯМА ДА ИМАТЕ БЪДЕЩИ ПОКОЛЕНИЯ!
    То и за нас не се знае, но вие със сигурност няма да имате такива.

    Коментиран от #21

  • 17 Тото 1 и Тото 2

    172 5 Отговор
    Какъв ли е един народ , чието знаме е ГРЪЦКО , а езика им е БЪЛГАРСКИ ?
  • 18 Плашимир

    128 36 Отговор

    До коментар #5 от "Вашето Мнение":

    На мен пък ми изглеждат като украинците. Присвояване на история ,заличаване на паметници ,насилие над етнически българи! Макенацистко самосъзнание.

    Коментиран от #107, #112

  • 19 Плашимир

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Вашето Мнение":

    Прощавай дочетох.
  • 20 Не им обръщайте

    38 2 Отговор
    Внимание и не коментирайте глупостите.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 45години

    84 15 Отговор
    сръбско влияние не се изкореняват току така!Лошото е че нашата държава не се и опитва да го прави,или го прави по неподходящ начин!Изхода:Или ги игнорираме като държава,никакви отношения,затваряне на границата -на нас не са ни нужни!45 години се оправяхме и без тях!Или украински сценарий!Без шамаросване няма да се оправят!

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    112 4 Отговор
    Гоце Делчев сам е заявявал че е българин...Никола...да ти имам македонското име...и този преподавател,промива хората...
  • 27 А що сте

    32 3 Отговор

    До коментар #23 от "А МОЈОТ":

    Немале држава?

    Коментиран от #34

  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    Днес е ДЕН ПЕТЛЬОВДЕН

    Коментиран от #36

  • 29 Алфа херинга

    54 9 Отговор

    До коментар #24 от "45години":

    Хубаво да ги шамаросаме, ама с какво? Ние им подарихме танковете си. Пък братята американци още не са ни докарали самолетите.
  • 30 Руснаков

    114 5 Отговор

    До коментар #23 от "А МОЈОТ":

    Можеш ли да проумее колко си промит...едва ли...Никога не е имало Македонска Държава...едва след 1945 год.Аз съм тракиец...другият е добруджанец...а ти си македонец ...всички сме българи живеещи в различни географски области...изкъпан...
  • 31 тези факти ги

    28 5 Отговор

    До коментар #11 от "Някои Факти":

    постни в сайта на лайнодиния какво ни ги показваш на нас ние си ги знаем прати ги на ония промитите тук няма смисъл да ги пишеш…

    Коментиран от #130

  • 32 Вола рови

    81 23 Отговор
    Е сега разбирате ли що Путин мачка Украйна Е те заради подобни из....кяри го отнася цял народ

    Коментиран от #73, #122

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ти пък

    17 1 Отговор

    До коментар #27 от "А що сте":

    недей така ще го разплачеш детето бе …
  • 35 един въпрос по темата

    80 2 Отговор
    абе тия построиха ли си вече цъквата от 13-ти век в скопие чух че неможели да се разберат от кой век да бъде

    Коментиран от #38

  • 36 БЕЛ ПЕТЕЛ

    12 6 Отговор

    До коментар #28 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    БАНЯ с МЪЖЕТЕ си вземи и с КИСЕ гербовете изтрийте и НАМАЖИ
  • 37 Юнкер в българско

    84 5 Отговор
    Военно училище, формирал идеите си за свобода на Македония и Одринско, за освобождение на българският етнос, който е бил преобладаващ тогава. Тоя многознайко да покаже статистика за данъци и преоброяване, там македонци НЯМА, има БЪЛГАРИ, плямпач на югоидеологията
  • 38 Копипасте

    54 2 Отговор

    До коментар #35 от "един въпрос по темата":

    Там и римски фонтан от 5ти век трябваше да построят, че и проект имаше ама откраднали парите!
  • 39 Помияри

    68 3 Отговор
    Страшно нахалство. Невероятни дебели има в тази БГ област СМ. Гоце ако може да види и чуе как плюят България. Ще коли и беси там.Проблема в СМ е,че все още тайни служби, повечето медии и повечето политици са .под масивно сръбско влияние А за сърбите ще е ужас ако СМ се върне в пределите на българия.Това ще събуди и българите в Западните покрайнини Дадени на сърбите от русия.

    Коментиран от #42, #102

  • 40 Анонимен

    50 3 Отговор
    Докато "историчари" като тоя се пенят започна и върви газовата връзка Ниш - Нови Искър! От минало забравено време има подготвено отклонение на газовата тръба до Дупница към Македония ама нали са от юнак до юнака по и най скоро няма да стане! А ако ги отрежем от 200 МВтч ток таман ще им дойде посред зима, ама хайде пак от нас да мине!
  • 41 Алююююю

    61 2 Отговор
    Гоце Делчев е живял преди 1990г.,а вие сте държавичка от 1991г.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Алек

    45 2 Отговор
    Тъпо Маке! За пореден път се убеждавам ,че някои индивиди им липсва някоя хромозома! Смешници !
  • 44 В една "менте" държава

    57 3 Отговор
    Е съвсем естествено и историците й да са "менте".Като този "македонец" със звучното Българско име Никола Жежов,!
    Ние те разбираме Жежов - ако не си върл анти-Българист,то няма как да си преподавател по история в Северна Македония и най-вероятно трябваше да се задоволиш с каква да е работа,но все пак Д АСЪХРАНИШ ДОСТОЙНСТВОТО СИ,но явно ти не си достоен за това!Във хора на плюещите се се включи и един напуснал пределите на Северна Македония в багажник на автомобил и подвизаващ се сега в Унгария - Никола Груевски.Самият факт,че е низвергнат и подсъдим за присвояване в особено големи размери в родината си е показателен и всякакъв друг коментар е просто излишен!
  • 45 То и Азбука тогава сте нямали

    58 3 Отговор

    До коментар #23 от "А МОЈОТ":

    Щото всичко писано от тогава е на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! Що така бе?
  • 46 Мале що

    40 2 Отговор

    До коментар #23 от "А МОЈОТ":

    Па що си не е извадил српски документи????
  • 47 доктор

    50 2 Отговор
    Ами да, "няма допирни точки с българската история", защото ако според теб имаше - ти нямаше да си историчар в сърболяшка македония, отгледала и рекултивирала през последните 110 години такива поколения македонски антибългари!

    Коментиран от #49

  • 48 Бисер

    48 5 Отговор
    Защо не се качи снимка на надгробната плоча и надпис от гроба на Гоце, може и билбордове да се направят по Струма. Това е достатъчно да затвори всякакви евроатлантически усти.
  • 49 Перо

    31 3 Отговор

    До коментар #47 от "доктор":

    Еми нели од 44г.вештачки со инжинеринг на коминтерна е создадена македонската нација,многу се 110 г.

    Коментиран от #50

  • 50 доктор

    39 2 Отговор

    До коментар #49 от "Перо":

    Сърболяците стъпват официално във вардарска македония през балканската война (до тогава архивите знаят че те са мижава част само в най-северните и части), след което вече не искат да си тръгват от там и основното им занимание е да правят от македонските българи - сърби. Но след като не им се удава особено успешно, след ВСВ решават, че трябва да правят от македонските българи (или поне от тези които са оцеляли след жесток терор и геноцид и не са могли да избягат, познайте къде- не е трудно да се досетите - не е сърбия, не е и гърция, не е и СССР) само македонци, в които дълбоко да вкоренят съзнание и убеденост, че нямат нищо общо с българското и с България. Но разбира се сърболяците в българоомразата си не спират до там, ами продължават и по нататък, като не им е достатъчно че вече са култивирали македонци, но им е необходимо от тях да продължат да правят македонски антибългари, които задължително трябва да се отвращават и да мразят всичко българско, за да бъдат истински "македонци" на територията на повардарието!
  • 51 БАВНО МИСЛЕШ ПРЕПОДАВАТЕЛ ОТ СКОПСКО

    50 2 Отговор
    САМО ЧЕ МАЙКА МУ И БАЩА МУ СА БЪЛГАРИ А КАКВО МОЖЕ ДА БЪДЕ ТЯХНОТО ДЕТЕ ОСВЕН БЪЛГАРИН !!! И РОДНИНИТЕ МУ КОЙТО СА ЖИВИ И ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ КАЗВАТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ И ЧЕ И ТОЙ СЕ Е СМЯТАЛ ЗА БЪЛГАРИН !!! МАКЕДОНСКА НАЦИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА !! МАКЕДОНИЯ Е ГЕОГРАФСКО ПОНИЯТИЕ !!! ИВАН МИХАЙЛОВ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ И ЗАЩИТНИК НА БЪЛГАРИЯ СТИГА СТЕ ЧЕЛИ ТИТО И УЧЕБНИКА НА КОМИНТЕРНА ! КАТО ГИ ОТХВЪРЛИТЕ ТОГАВА ЩЕ ИМА КОМУНИКАЦИЯ С БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА !!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ХАСАН

    19 4 Отговор
    НЯКОЙ ПАК Е ПРОБВАЛ ОТ ТРЕВАТА НА ЗЕМЕДЕЛЕЦА ЗАЕВ ??? И СЕ ОПИТВА ДА ПИШЕ НЕЩО ПОСЛАДНИКА ОТ САЩ В СКОПИЕ ДА ВИКА ЦРУ И ФБР ОТДЕЛ БОРБА С НАРКОТИЦИТЕ ПРИБИРАЙТЕ ГИ ТИЯ ОМРЪЗНАНИ ОТ ТЯХ ??
  • 55 КАНАС ЮВИГИ

    19 2 Отговор
    ЛУНОМОРСИАНЦИТЕ ДА СИ ИЗВИКАТ ХОДЖА ДА ИМ НАПРАВИ СЮНЕТ И КУРБАН ОТ КОЖИЧКИТЕ И ТОГАВА ДА ГЛЕДАТ ТАТАРКИТЕ ОТ КАЗАН !!!! ОСМАНИ НЯМА ДА ЯДЕ КУРРБАН ТОЙ ВЕЧЕ ГО Е ЯЛ
  • 56 Благовещение

    37 2 Отговор
    Срамно е да имаш такива за преподаватели, особено по история.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Адолф

    41 2 Отговор
    Този измислен историк по - добре да вземе да обясни, защо фамилията е Делчев! Или още не са успели да пренапишат историята и да го преименуват на Делчевски?

    Коментиран от #62

  • 59 Владимир

    21 16 Отговор
    Украинци , нищо различно ! Ако стане Гоце , ще ви разкъса ! Това не е човек , то е маке , пардон урка !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Владимир

    21 8 Отговор
    Сащ и Европа , т.е. - тоя халифат им подържа тарикатлъка !
  • 62 Реалист

    20 2 Отговор

    До коментар #58 от "Адолф":

    Или по-скоро Делчески, без "в", както сега е модерно и се преименуват в РСМ...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Македонец

    20 3 Отговор
    В България живеят много Македонци и ние им викаме макета
  • 65 Абе

    28 1 Отговор
    Тези съвсем са искрейзили. Ами той се е борил за Българска Македония, а не за някаква друга.
  • 66 НАТО-Стандарт

    24 1 Отговор
    Кръвта вода не става.
  • 67 Иван Радоев

    26 1 Отговор
    Спокойно, скоро националния герой, ще е Скендер бег и, ще се чества само в Македония
  • 68 Тот

    27 3 Отговор
    Още един изтрещял северно македонски преподавател..Че то и с Северна Македония няма общо Гоце.Июа общо с Македония а не със Северна Македония.
  • 69 До 1945 г.

    29 1 Отговор
    на триторията Македония са живели само българи, не е сществувало понятието етнически македонец. Активната македонизация започва със сърбизирането на българите в Македония, замяната през май 1945 г. на българската азбука с "македонска".
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Какви м@кефунци

    14 7 Отговор
    калпави усраинци
  • 72 Баш Бойко

    10 0 Отговор
    Сръбски политик
  • 73 БМДТ

    9 14 Отговор

    До коментар #32 от "Вола рови":

    Не знам защо сравняваш Македония с Украйна, но да имат общи неща и те са
    1. Там преобладаващо живеят БЪЛГАРИ по ген, които русите са превърнали в друг народ.
    2. Македония и Украйна са освободени от България, съответно през 1912 и 1918 година, от турско и от руско робство.

    Коментиран от #79

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Проф. Божидар Димитров

    11 2 Отговор
    То и македонското съществуване няма нищо общо с историята и кулинарията, ама мих.лююзи като тази юг.охунза продължават да фантазират и да ядат гом.на.
  • 78 Асен

    10 6 Отговор
    САЩ провокира война м/у България и Македония.
  • 79 Асен

    5 3 Отговор

    До коментар #73 от "БМДТ":

    Напротив, много е прав да я сравнява. Случаите са много идентични.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Болярин

    22 3 Отговор
    Тоя македонски преподавател в Сърбия ли се е дипломирал или ... на пазара за добитък !??
  • 82 Айде бе

    7 3 Отговор
    Войводата намерил къде да избяга. В маджарско. Ония там шовинистични лумпени така ще го обработят, че макя си ке заборави.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 акуд

    3 1 Отговор
    холо коста е опорна точка на евреите.....пък ще кажа ас
  • 85 Троянски кон

    15 1 Отговор
    Много ясно,македонската история е научна фантастика,затова с никоя друга няма допирна точка
  • 86 Българка

    8 3 Отговор
    Та те са "истински европейци"!!! Всички най-добри биват "интегрирани" от тях. Ами...като честват заслугите на българите и ги ценят повече от нас...Пък и девизът им е: "Хвалете ме уста, или..." Ееей, българи, започнете всячески да показвате на света нашите ценности - и на предците ни, и на днешните българи! Изучете историята ни и кои сме, както и кои народи са ни асимилирали и си приписват нашите заслуги! Турците учат, че заедно с тях сме управлявали Османската империя! Спрете това изопачаване на историята!!! Време е вече да забравим скромността си и да започнем да се хвалим, така е по "европейски".
  • 87 Ала бала

    17 1 Отговор
    Прост нагъл селяндур.За времето което пишеш "историко" не е имало такава държава Македония.Тя е създадена доста по късно през 19 ти век.и то не от македонци.Вашата територия винаги е била българска.Но ние всички знаем че неандерталците и извънземните са македонци.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Цецо

    12 1 Отговор
    Европа през крив макарон за Северна Македония от истинските БЪЛГАРИ
  • 100 Панов

    2 17 Отговор
    Статията е една голяма истина.
    Цялата дейност на Делчев е сепаратизъм. Под негово ръководство ВМРО воюва с Върховния македоно одрински комитет. При единственото си посещение в Тракия, Делчев е изгонен за проповядване на сепаратизъм от тракийските революционери.
    Втората истина, темата за Македония се експлоатира предизборно и инцидентите са поръчкови и платени. В побоя в Охрид, единия от биячите е българин.
  • 101 Народа

    6 2 Отговор
    Не знам за другите, ама аз мисля, че трябва да направим и ние една специална операция и веднъж за винаги да приключим

    Коментиран от #108, #111

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 АзБуки

    6 1 Отговор
    РСМ -Република СРЪБСКА Македония
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Просто минавам

    2 0 Отговор
    Изразих мнение без да псувам и обиждам етнически никой а просто написах какво мисля за това добруджанци и тракийци да си направят държави и история и така а господата даже не го поставиха при коментарите
  • 106 Булгар-Булгар

    4 0 Отговор
    луно луно земльо МАКЕДОНСКА
  • 107 И аз да кажа

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Плашимир":

    Украинците имат език и история поне от 300 години и не под диригентството на Коминтерна! Само невежи повтаряте тази измишльотина на руските хибридчици!

    Коментиран от #113, #114

  • 108 Мухаха

    8 1 Отговор

    До коментар #101 от "Народа":

    Със стотици хиляди избити ли искаш да приключиш? Щото в друго не е успяла "специалната операция"
  • 109 Хирурга

    7 1 Отговор
    Аман от сърбомани и платени българомразци!
    След археологически разкопки намерихте шлема на цар Самуил , всеки момент и мотора ще намерите!!!
  • 110 ОставетеГиДаЛудеят

    4 0 Отговор
    "Всяко маке е юнак,а всяко юнак-маке е в(Л)аЙно" -македонска народна мъдрост.
    Защо не ги оставите да лудеят!?
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Роко

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Плашимир":

    Приятелю на мен пък ми изглеждат като рассияните изкуствено създадена нация откраднала чужда история, говореща на малко променен български и неистово мразеща България и всичко българско. Това описание е еднакво валидно както за макета така и за така любимите ти рассияни.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Роко

    4 5 Отговор

    До коментар #107 от "И аз да кажа":

    От 300 години Рассия се опитва да унищожи украинския език (московските владетели били те князе, царе, императори, генералнисекретари или президенти издават укази за унищожаването му исторически факт всеки който има желание все още може да намери въпросните укази) веднага след като рассиянския бутуш стъпва на украинска земя. Иначе езика съществува много по - отдавна. Също така правят много опити за физическото унищожаване на народа говорещ на този език дори в момент извършват един от тях (да припомним основна цел на СВО е деукраинизацията на Украйна)
  • 115 СТРЕЛА

    7 0 Отговор
    В България има град Гоце Делчев много преди РСМакедония да е съществувала като самостоятелна държава!
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Диамантената ръка

    9 1 Отговор
    Гоце се е борил за автономия на Македония като първа крачка с цел обединяване с България както Източна Румелия, а не за отделна държава Македония, по негово време там са живели българи, македонци не е имало като народ, Македония е име на българска област, както Мизия и Тракия, даскале по история. Сигурно у Белград или Москва си я завършил тая история, късай си дипломата, вземай бг лична карта и към Европа да въртиш дюнери...
  • 118 Достоен Наследник

    5 0 Отговор
    Аз съм наследник на комита от ВМОРО и съратник на Гоце Делчев. Той е бил куриер на организацията в Ахъчелебийско(Смолянско) и член на пунктовото ръководство в Чепеларе. Негов начашник е бил Андон Сарафов. Прадядо ми е превел Гоце през турската граница на Рожен през 1902 г.и придружил до Славеино за среща с воеводата Шишманов. Той е загинал в боевете при завоя на р.Черна и е погребан в с.Манастир до Прилеп.
  • 119 Жоро

    6 3 Отговор
    Гоце Делчев е българин..."Македонски" историк е като руския танк...Не става за нищо друго освен за крап и сметището :D :D
  • 120 Бате Иво

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДДРОнег":

    Са ако кажеш че и за това Путин е виновен признавам те
  • 121 Читател

    2 0 Отговор
    Сульо от Македония не е ли наясно, че Македония е измислена държава от една шепа народ и то повече шиптъри, забравиха ли, че бяха в Сърбия и ги изритаха. Стига са фантазирали че им се подиграва цял свят. Тъпи и упорити.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 ОБЕКТИВЕН

    2 0 Отговор
    КАКЪВ МАКЕДОНСКИ ВУПРОС БЕ КЛЕПАРИНО ?
    МАКЕДОНИЯ Е ИЗКУСТВЕНА ДЪРЖАВА СЪЗДАДЕНА ОТ СТАЛИН ПРЕЗ 1947 ГОДИНА ,ОБЛАСТ КОЯТО ПРЕДИ ТОВА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ НИКОГА НЕ Е БИЛА ОБОСОБЕНА ,КАТО ДЪРЖАВА ,А Е БИЛА ТЕРИТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ!
    ЩЕ ЗАВЪРШИТЕ ИЗКУСТВЕНИЯТ СИ ПЪТ КАТО УКРАЙНА ,ПОМНЕТЕ МИ ДУМИТЕ !
    БАЙ ВЕРОЯТНО АЛБАНИЯ ЩЕ ВИ ЗАВЛАДЕЕ!
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Българин

    2 0 Отговор
    Няма лошо да се даде трибуна на един отявлен лъжец. Това още повече подкопава устоите на т. нар. Македонска историография. Само един въпрос! Къде бе "господинчо" чете тези документи и защо не ги представи на обществеността? Явно сега се изфабрикуват някъде из унгарското или руското посолство...... Жалък, жалък, жалък и елементарен.... това си ти "историчарю".
  • 126 истина

    2 0 Отговор
    абе Жежов ли си , какъв историк си , че и университетски преподавател, какви архиви си проучвал, сръбските ли, защото сърбите през 2016г прекръстиха в Белград улица Гоце Делчев, на Маршал Фьодор Толбухин, защото е бил великобългарски националист. Ела в България да прочетеш как сам Георги Делчев е писал че е българин, как баща му се е определил за българин. Кои архиви си проучвал, нямате едно доказателство че сте македонци. Жалки сте, ако искате се наричайте и марсианци, но от 1945 г насам, не смейте да крадете нашата история и българските герои.
  • 127 ето

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Джудже":

    изказване на Пендаровски-президент на РСМ:" - истинската история е заплаха и не трябва да бъде допускана дори и с цената на репресии"
  • 128 !!!

    0 0 Отговор
    Жежов, случая с Християн Пендиков е заради искривяването на българската история, която я крадете и насаждането на омраза сред северномакедонското население към българите и всичко българско. В тази връзка Пендаровски изплю камъчето:" - истинската история е заплаха и не трябва да бъде допускана дори и с цената на репресии"
    Пендаровски изрече още една лъжа, обявявайки правителството в София за профашистко. Доказан исторически факт – в Царство България никога не е бил на власт и не е управлявал нито профашистки, нито националсоциалистически режим.
  • 129 до Жежов

    0 0 Отговор
    Великият писател Мигел Сервантес казва: „ Лъжливите историци трябва да бъдат наказвани, както фалшификаторите на пари“. „Всеки, който се отрича от своето Отчество, от Своята родина, той се отрича от своята съвест.“
    И още: „Да се отричаш от своето изконно минало, от своята историческа култура, от своя език и в крайна сметка – от своите предци, означава само едно – да извършваш мародерство със собствената си памет. Няма нищо по-мило от Отечеството и Родината. „
    Ако беше жив Паисий Хилендарски щеше да зададе на северомакедонците неудобния въпрос:„О, неразумни юроде! Защо се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш, и не говориш на своя език?“
  • 130 Да,аааа

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "тези факти ги":

    Такива исторически факти, около 12 на брой, аз поствах в северомакедонски сайт, но още на минутите, докато качвах последния исторически докумен те изтриха всичко. Това стана пред очите ми в момент на постването, видях как като лавина се срина всичко писано от мен.
Новини по държави: