Last news in Fakti

25 Януари, 2023 15:20 738 2

Ще бъде ли прието новото европейско предложение за решаване на спора между Белград и Прищина?

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • албин курти

Сръбският президент Александър Вучич в понеделник даде знак, че е склонен да приеме последното предложение, направено от Германия и Франция, за нормализиране на отношенията с Косово

Ще бъде ли прието новото европейско предложение за решаване на спора между Белград и Прищина? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парламентът на Сърбия в близките дни ще обсъди новото предложение на международните посредници за решаване на спора между Белград и Прищина, обяви председателят на сръбската скупщина Владимир Орлич. Очаква се това да се случи в рамките на десет дни, съобщава БТА.

Сръбският президент Александър Вучич в понеделник даде знак, че е склонен да приеме последното предложение, направено от Германия и Франция, за нормализиране на отношенията с Косово.

В петък представители на ЕС, САЩ, Франция, Германия и Италия представиха на сръбския президент Александър Вучич нов вариант на френско-германското предложение за решаване на проблема с Косово, като според Вучич са поставили ултиматум на Сърбия за приемането му. Вучич заяви, че му е било казано, че ако Сърбия не приеме това предложение, ще бъде изправена пред "прекъсване на процеса на европейска интеграция, спиране и изтегляне на инвестициите и всеобхватни мерки в политически и икономически смисъл, които ще навредят на Сърбия".

На пресконференция в началото на седмицата Вучич изтъкна, че западните преговарящи са дали избор между две възможности: да приеме плана или да се изправи пред последствията, които варират от прекъсване на присъединителните преговори с ЕС до оттегляне на чуждестранните инвестиции.

При този избор Вучич каза, че предпочита "пътя на компромиса, колкото и да е спорен".

Ако изборът е да има изолация и санкции, а няма по-лоши санкции от изтеглянето на инвестициите, което ми бе казано три пъти... аз съм за пътя на компромиса, каза Вучич.

Предложението на Германия и Франция предвижда, че Сърбия и Косово няма да се признаят формално помежду си, но взаимно ще приемат съществуването на държавността си в настоящите граници. По-конкретно Сърбия ще спре да блокира кандидатурите на Косово за членство в международни организации, което тя досега правеше с активна руска подкрепа.

"И дума не може да става да одобряваме влизането на Косово в ООН, но ние де факто ще приемем членството му", каза Вучич. Той обаче отбеляза, че нищо не е решено все още и в сръбският парламент и "може би народът" ще трябва да вземат решение.

Наблюдатели в Белград отбелязват, че международната общност, преди всичко Вашингтон и Брюксел, където следващата година ще има избори, бързат да затворят откритите въпроси на Западните Балкани, преди всичко косовския, пише вестник "Новости".

Бившият сръбски дипломат Зоран Миливоевич отбелязва, че това бързане на Запада е довело до промяна на неговия подход към преговорите на Сърбия за членство в ЕС. "Петорката посредници ясно даде да се разбере, че преговорната позиция на ЕС, когато става въпрос за присъединяването на Сърбия, се променя и решаването на косовския въпрос получава приоритет, както и нашето отношение към Русия и войната в Украйна. А всички онези въпроси, които преди бяха на първи план, като реформите например, отиват на втори план. Новото е и пълният консенсус на членките на ЕС във връзка с плана за Косово, който бе приет и от петте държави членки, които не признават независимостта на Косово", отбеляза Зоран Миливоевич.

Директорът на Белградския център за политика по сигурността Игор Бандович оцени, че обръщението на президента Александър Вучич в понеделник представлява сигнал за промяна на политиката по отношение на Косово. За агенция Бета той каза, че промяната върви в посока приемане на новата преговорна рамка, която предлага френско-германското предложение. "Това е огромна промяна по отношение на всички предишни изявления и дейности във връзка с Косово и вероятно е последица от решимостта на международните посредници да заплашат със сериозни санкции, ако сръбската и косовската страна не приемат това предложение за преговори", заяви Бандович. Той оцени, че все още не е ясно дали тази политика на президента на Сърбия няма да се отрази и на промени в друга ключова тема на външната политика, т.е. на въпроса за санкциите срещу Русия.

Същевременно десницата в сръбския парламент даде ясно да се разбере, че не приема новото предложение за Косово. Парламентарните групи НАДА, Сръбска партия Заветници и Двери-Патриотичен блок изтъкнаха в обща декларация, че предложеният план представлява "открит ултиматум и продължение на бруталния политически натиск върху Сърбия с цел страната трайно да се отрече от Косово и приеме за легално незаконното отцепване на южната сръбска област".

Смятаме, че в този момент е необходимо да се проведе най-широка възможна дискусия в институциите и Народната скупщина, като висш представителен орган на гражданите, да вземе ясно становище, че е неприемливо да бъдат подписвани каквито и да било споразумения, които като крайна последица имат признаването на така наречената Република Косово и нейното членство в международни организации. Този въпрос е в изключителните правомощия на Съвета за сигурност на ООН, без чието решение не е възможно да се премахне рамката за преговорите, която е определена в резолюция 1244, заявиха тези три парламентарни групи, пише в. "Новости".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    1 2 Отговор
    Не и не
  • 2 След като

    4 1 Отговор
    плановете за Велика Албания отидат на онзи свят! А те са послушковци на краварите.
Новини по държави: