Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Февруари, 2023 07:28 829 19

110 000 тона зърно са изпратени по инициативата "Зърно от Украйна"

  • коридор-
  • зърнен-
  • зърно-
  • инициатива-
  • кораби-
  • етиопия-
  • сомалия

Тази програма беше инициирана от президента на Украйна

110 000 тона зърно са изпратени по инициативата "Зърно от Украйна" - 1
Източник: БГНЕС

В рамките на хуманитарната инициатива "Зърно от Украйна" вече са изпратени 110 000 тона зърно.

"Четири кораба, превозващи общо 110 000 тона зърно, вече напуснаха украинските пристанища в рамките на инициативата "Зърно от Украйна", каза министърът на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски по време на съвместно заседание на правителството на Украйна и Европейската комисия (ЕК), съобщи кореспондентът на "Укринформ".

Солски добави, че зърното е било изпратено в Етиопия и Сомалия.

Той отбеляза, че кораб, който ще бъде натоварен със зърно за Кения, е на път за Украйна. Като част от инициативата са планирани доставки на зърно за Йемен, Судан и други страни.

Министърът подчерта, че реализацията на инициативата пряко зависи от стабилната работа на зърнения коридор. Според Солски, руската страна възпрепятства работата на коридора, като умишлено забавя проверките на корабите, причинявайки значителни опашки в Босфора.

Припомняме, че програмата "Зърно от Украйна" беше инициирана от президента на Украйна Володимир Зеленски.

Тя предвижда закупуване на украинско зърно от страните партньори и доставката му в страни, страдащи от хуманитарна криза.

Програмата се изпълнява в партньорство със Световната програма по храните на ООН.

Над 19 млн. тона храни вече са изнесени от украинските пристанища, стана ясно ден по-рано.

На 17 ноември, в Истанбул, Украйна, ООН и Турция се договориха да удължат инициативата за безопасно транспортиране на селскостопански продукти през Черно море с още 120 дни.

Инициативата започна работа на 22 юли, а първият кораб с украински храни в рамките ѝ напусна пристанището на Одеса на 1 август, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 свидетел

    17 3 Отговор
    радиоактивната им пшеница убива българските производители , а и потребителите !

    Коментиран от #9

  • 3 Другарят

    13 2 Отговор
    Не е за бедните страни, а за джендърите в Европа!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    Корабът , които УКРИТЕ ползваха като УКРИТИЕ и жив щит вече е във Варна , на ремонтен док ❗❗❗
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    По тази програма ПЪРВИЯТ кораб "изчезна в мъглата" , а един се отправи към пристанището на страна , която НЯМА водна граница ❗❗❗
  • 7 Кака Мара

    7 1 Отговор
    Нашите престъпници изнасяли нашето зърно за италианските макарони за повече пари , а нас ни хранят с украинското отровено от бомби зърно. Това никой не го коментира. Облаци отрови падат върху земята под форма на дъжд и въздушните течения ги носят и в райони без военни действия. Дори тук нашите една сутрин мъцнаха по тивито, че вкарват украински отровни стоки за България , през Полша, без проверки.

    Коментиран от #10

  • 8 Кака Мара

    4 0 Отговор
    Купувам си пакет брашно или олио . На опаковката никъде не пише откъде е добитата суровина. Пише само къде е пакетирано. Яж народе отровно евтино от Украйна . Безстопнствена територия. А нашите боклуци тук усвояват субсидии и изнасят нашите суровини за още пари. Нямате наяждане. Сигурно с нашата чиста продукция храним германците да не се затрият а ние плюскаме на Украйна отровите.
  • 9 Мотокаров

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "свидетел":

    ….а българската , с радиоактивните си цени ,се самоубива българският производител.Но пък зърнените ни босова са мултимилионери и все точат субсидии
  • 10 оня с коня

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Кака Мара":

    Казано е че Навикът е Втора природа на човека.45Г вземахме Акъл от "Братска Русия",що да не продължим и сега?А какво прави русия ли?Ами читавото си Зърно го изнася,а храни Народа си със Милионите тонове ЗАГРАБЕНО Укр. Зърно!

    Коментиран от #11

  • 11 Кака Мара

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Не ме интересува Русия, а ме интересува мен с какво ме хранят тука! Царевица мога да си отгледам сама ама брашно и олио няма как да стане.Това е много, много важен въпрос!!!!!!!! Някой тества ли зърното на Украйна и продуктите от него за метали и химични елементи нетипични за тази продукция? Радиацията е допълнителен въпрос! Когато бомбиха сърбите с уран, у дома овощните дървета бяха като изгорени , а съм поне на 500 километра от бомбената територия.

    Коментиран от #12

  • 12 оня с коня

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Кака Мара":

    Бе яж си спокойно,че не се знае откакво ще напълнее човек.А Дръвчетата ти са изсъхнали не от Амер. Бомби в Сърбия,а щото те те мързи да Пръскаш и да ги окопаеш!:)

    Коментиран от #13

  • 13 Кака Мара

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Ама то и ти го ядеш това умнико! :))))))) Ти знаеш ли , че Франция не внасяше продукция от държави, където е разрешено ползването на Би-58 ? Дори да не е използвано, само защото е разрешено в дадена държава, Франция не внасяше продукция от там! На мен ще ми говориш какво съм копала и сяла , някакъв офис писаруш дето въобще си нямаш понятие от живия живот.

    Коментиран от #18

  • 14 Кака Мара

    1 0 Отговор
    Само заради наличието на биолаборатории на американците на територията на Украйна, България не трябва нищо да внася от там! Толкова сте тъпи и алчни, едвам ви озаптих да не се набодете. Едно мерси не получих.
  • 15 Перо

    2 0 Отговор
    Зърното не отива в бедните страни, каквото беше искането на ООН, а циониста го продава безразборно, според цената!
  • 16 МАЙ

    0 0 Отговор
    А после голодомор , като дойде, ...каква декларация ще гласуваме или ние ще се сетим за глупостите пак след 90 години..
  • 17 гост

    0 0 Отговор
    От Украйна са изнесени 19 000 000 /милиона/ тона зърно. 110 000 тона са за гладните бедстващи в Етиопия и Еритрея. Останалите 18 890 000 тона /18 милиона 890 хиляди/ тона за "бедстващите ГЛАДНИ" В АНГЛИЯ, САЩ И ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕС. Важното е да върви търговията с "богатите" африкански страни.
  • 18 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кака Мара":

    О.К,О.К.- оттеглям се благоразумно,щото Мама ми е казала да не споря с "Неразположени" жени:)
  • 19 Конник

    0 0 Отговор
    Симона спри да замъгляваш! 80% от зърното отиде в развитите страни а остатъка в бедните дето гладуват!
    Напълно излишна фалш-реклама статия!
Новини по държави: