Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Февруари, 2023 11:30 1 368 18

Британското разузнаване: Пригожин вербува по-малко затворници

  • чвк вагнер-
  • войната в украйна-
  • британското разузнаване-
  • затворници на фронта

Набирането на затворници от ЧВК "Вагнер" е спаднало значително от пика си между лятото и есента на 2022 г., от септември до ноември 2022 г. броят на затворниците е намалял с 23 хиляди души

Британското разузнаване: Пригожин вербува по-малко затворници - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ежедневният доклад на британското разузнаване е посветен на набирането на руски затворници в редиците на частната военна компания "Вагнер", съобщава Руската служба на Би Би Си.

Набирането на затворници от ЧВК "Вагнер" е спаднало значително от пика си между лятото и есента на 2022 г.

Още новини от Украйна

По данни на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия (ФСИН), публикувани на 31 януари 2023 г., броят на лишените от свобода в страната е 433 хиляди души - с 6000 по-малко от ноември 2022 г.

Други данни на ФСИН показват, че от септември до ноември 2022 г. броят на затворниците е намалял с 23 хиляди души. Основният фактор за това намаление, според британското разузнаване, е набирането в редиците на Вагнер.

В допълнение, отделни доклади от фронта на украинската армия показват, че Русия е по-малко вероятно да прибягва до тактиката на атаки в масивни "живи вълни", включващи затворници от "Вагнер" в ключови райони.

Сериозното напрежение между "Вагнер" и руското министерство на отбраната се прехвърли в общественото пространство; съперничеството между различни групи от руския елит вероятно е отчасти причината за намаляването на потока от осъдени на фронта.

Припомняме, че много пъти е заявявано от самия Пригожин, че компанията му наема за бойните действия в Украйна затворници, включително с тежки присъди, на които е обещавана амнистия, ако са готови да се бият във войната на Путин. В руското общество това не се приема еднозначно и дори в официалните медии се появяват периодично коментатори, които засягат моралната страна на подобен похват. Преди няколко месеца се появиха коментари на недоволство, когато Путин награди посмъртно затворник с тежка присъда, проявил героизъм в битките в Донбас.

Тази практика обаче има и друга страна. Появиха се съобщения, че именно такива вербувани затворници понякога се предават лесно на украинските военни и използват войната, за да напуснат затвора. Един такъв военнопленник, разменен при един от многото обмени на пленници, бе убит по ужасяващ начин от хора на ЧВК "Вагнер" след като бе върнат в Русия. При друг случай затворник избяга от частта си с оръжие и откри стрелба в град Новошахтинск край Ростов-на-Дон, като уби един полицай и рани няколко други, преди да бъде заловен.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 6 Отговор
    Според британското разузнаване армията Вагнер е 20 000 ,а според Зеленият са избили 40 000 вагнеров и.

    Коментиран от #6

  • 2 Българин

    8 10 Отговор
    и в затворите не останаха луди да умират за джуджето
  • 3 Делю Хайдутин

    12 4 Отговор
    ЧВК Моцарт ядоха такъв бой в Бахмут че обявиха че напускат Украйна завинаги.ха ха ха

    Коментиран от #11

  • 4 Българин

    8 8 Отговор
    в затвора по-добре,от колкото в Украйна
  • 5 Урюрвкос

    7 3 Отговор
    Щатите са 301,7млн души и имат 2,2млн затворници а Русия е 145,5млн и имат 464хил затворници

    Коментиран от #9

  • 6 "Втора армия в Света"

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не всички във Вагнер са затворници! Има и много наемници, освен това 20000 ми се струва доста занижена цифра.
  • 7 англичанче,ама мургаво

    8 5 Отговор
    Наглите англета вместо да се бъркат в работатата на мощна Русия по-добре да кажат какво става със стачките на медиците!Реакцията на Сунак беше,че ще ограничава правото на стачки на медиците!
  • 8 Нормално е

    7 4 Отговор
    Те като цяло намаляха значително, а останалите видяха какво им се случва !
  • 9 Хахахаха

    6 8 Отговор

    До коментар #5 от "Урюрвкос":

    Правораздавателната система на САЩ е една, на Русия друга! Едните вкарват престъпници по панделите, другите политически противници. Виж на кое място е Русия по свобода на словото и корупция и си отговори на някои въпроси.

    Коментиран от #13

  • 10 "Втора армия в Света"

    8 6 Отговор
    Орки... Нали знаете на кого е кръстена групировката Вагнер? На любимия композитор на Хитлер... Така се получава че фашисти се борят против фашизма...😂😂😂 🤡🤡🤡🤡
  • 11 стоян георгиев

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Моцарт....ххахахаха и биолаболаториите ги затвориха след руското нападение.бойните комари дето ги създадоха там обаче продължават да ви хапят.та Русия използва пандизчии като елитни части.тва е жалко и срамно.хубавото е че ги изтребиха като хлебарки и за четири месеца ги редуцираха от 50000 на 10000.

    Коментиран от #12, #17

  • 12 И къде

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Ги изтребиха? В Соледар ли? Ха ха ха

    Коментиран от #14

  • 13 Тоест

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хахахаха":

    САЩ са престъпници... Разбрахме.
  • 14 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "И къде":

    И в соледар.има няколко канала в телеграм на убийци на Вагнер всеки канал има по поне 1000 убийства снимани с камери.напиши мадяр и гледай.освен това поради липса на хора Вагнер бе сменен на повечето места от редовна руска армия.останаха вагнеровци само северни от бахмут.
  • 15 пешо

    4 2 Отговор
    стигате с тия глупости , британското разузнаване на вас ще подават информация
  • 16 И затворниците

    1 3 Отговор
    са им на свършване!
  • 17 Проззз

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Да министрите в ЕС се накъсаха да подписват укази за пандизчии който искат да се включат в редиците на Укрофашистите. С обещание че след завършване на войната ще бъдат помилвани.

    Коментиран от #18

  • 18 Проззз

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Проззз":

    Поправка Президентите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания