3 Февруари, 2023 12:00 1 191 10

РСМ се подготвя за утрешното честване на Гоце Делчев

  • северна македония-
  • гоце делчев-
  • честване-
  • годишнина-
  • рождение-
  • българия-
  • рсм

"За да няма провокации или инциденти, утре се очаква полицията да посрещне на македонско-българската граница колоната от автомобили от българи"

Затваряне на улиците в близост до църквата Свети Спас в Скопие и засилено полицейско присъствие се очакват в събота по време на честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, пише македонското издание "Слободен печат“. Местните органи на реда очакват появата на 150 души от България, както и присъствието на ултрасите на "Вардар“ – "Комити“, които ще опънат транспарант "Стани Македонче, потребна е акција, за даскалот кој ја обедини целата нација“.

Полицията контролира изкъсо района около "Свети Спас" и от вчера следобед затвори за движение близките улици. В събота ще бъдат напълно затворени улиците "Самойлова" и "Лазар Личеноски", които опасват скопското Кале. Целта е, както заяви вчера министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, да се осигури мирно и достойно празнуване. Той е категоричен, че на никого няма да бъде позволено да обижда Северна Македония и македонския народ.

Правителството организира държавна церемония, на която ще присъства цялото държавно ръководство, начело с президента Стево Пендаровски и министър-председателя Димитър Ковачевски. Спасовски е категоричен, че няма да се допуснат нощни стражи на гражданите, а от опозицията съобщават, че техни членове и активисти тези дни са викани в полицейските управления за разпити.

За да няма провокации или инциденти, утре се очаква полицията да посрещне на македонско-българската граница колоната от автомобили от българи, които обявиха, че ще пристигнат, за да почетат Делчев, и ще ги ескортира по време на престоя им в съседната държава.

Вчера министър Спасовски повтори, че днес, на самата граница, ще решат дали ще забранят на някого да влезе в Македония.

"Ключово за нас ще бъде дали някакви структури, които искат да се организират, имат намерение да създават проблеми, да изразяват неуважение към гражданите, към държавата и на базата на това ще се вземат решения. Всички опции са отворени. В крайна сметка има и законови основания за това. Вариантите ще зависят от анализа, който правим всички в щаба и в крайна сметка решението трябва да е функция на едно мирно и достойно празнуване, с което да покажем на света, че знаем как да пазим стабилността“, заяви Спасовски.

Той добави, че няма нужда български полицаи да се притичат на помощ, както предложиха вчера от българското МВР, защото "нашето МВР има достатъчно капацитет да гарантира стабилност и сигурност".

"Полицията е в пълна готовност не само за това, но и за всяко събитие и повод, за да запази спокойствието и стабилността на държавата и нейните граждани. Това е основен приоритет. Няма индивид, група или партия, които да са по-силни от държавата и това трябва да ни е ясно на всички. Второ, има екип, който се грижи за организацията. Обявяват се всички делегации, които искат да поднесат цветя, ще се въведе ред по план на македонската полиция и няма да имаме проблем“, добави министърът.

Александър Пандов от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ, който обяви героичен караул на гроба на Делчев на 4 февруари, казва в последното си изявление пред медиите, че партията ще направи всичко, за да отпразнува рождения ден почтено и достойно. По думите му всеки, който гледа с пиетет на Делчев, може да дойде на гроба, но не е позволено да има обиди, както беше на 13 януари при почитането на Мара Бунева, когато сред тях е имало редица от "неуместни квалификации за Македония и македонците“.

"Не трябва да позволяваме на никого да клевети революционерите. Гробът на Делчев е свято място. Убеден съм, че много ще дойдат в събота, вече никой не се страхува от Оливер Спасовски. Отиваме да празнуваме деня, а не да правим проблеми“, заяви Пандов, като посочи, че очаква МВР да свърши работата както трябва.

"Комити" обявиха с транспарант, че ще присъстват на честването на рождения ден на Гоце Делчев и призоваха гражданите "към действие". По време на хандбалния мач Вардар - Партизан те извадиха голям транспарант с текст "Стани Македонче, потребна е акција, за даскалот кој ја обедини целата нација“.

Със 184 гласа "за" и един въздържал се вчера, в последния си ден, българското Народно събрание прие декларация, с която осъжда "насилието срещу македонските българи в РСМ, както и омаловажаването на проблема за правата и сигурността на сънародниците в РСМ". София също осъжда "речта на омразата и настоява за изпълнение на Договора за приятелство, който властите в Скопие не спазват".

Декларацията, приета от българския парламент, съдържа девет точки, които категорично осъждат проявите и призивите за насилие срещу българите, техните организации и клубове и особено нападението срещу българина Християн Пендиков". Осъжда се и "речта на омразата срещу местните българи и България“, както и появата ѝ в политическата, социалната и медийната сфера. В декларацията се изразява загриженост, че ескалацията на антибългарската кампания в Македония може да повлияе негативно на процеса на вписване на българите в конституцията, както и противопоставянето на промените в Закона за сдруженията и фондациите.

С декларацията депутатите отхвърлиха "фалшивите и манипулативни твърдения за българското минало в социално-политическата среда на РСМ" и заявиха, че смятат подобни твърдения за насаждане на омраза към България и българите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малей

    7 1 Отговор
    Голям страх ги тресе от има няма 150 души!Ами ако на границата пристигнат няколко хиляди?
  • 2 Перо

    10 2 Отговор
    Защо македонисткия министър на МВР говори само за противопоставяне на обиди към РСМ и “македонците”, а допуска македонистки транспаранти на чугунените глави! Защо е допуснато тяхната полиция да ескортира и обискира българите от границата, като престъпници! Къде са официалните български лица и защо не пътуват с българските поклонници! Дава се възможност само за македонистка пропаганда!
  • 3 дали све сещат. че

    9 5 Отговор
    Гоце Делчев би изпозастрелял с голям кеф всичките "македонстващи" българофоби.
  • 4 не народ , а мърша

    3 2 Отговор
    Новите ни Ф16 блок орален ще пазят тълпата около района в Скопие.
    Соломон Грънчаров и грозното Наде ще осигурят реда и спокойствието за церемонията, като водят дружинка от
    гкейфор, базирана в Косово.
  • 5 Пламен

    3 3 Отговор
    Бутафорията личи още от паметника.
    Делчев никога не се е качвал на кон, иначе, бил си е сепаратист
  • 6 Руснаков

    3 3 Отговор
    Не трябва да има граница между БГ и РСМ...та това си е една Държава...Делчев е... и на македонците...и на шопите...и на добруджанците и на тракийците...ТОЙ СИ Е БЪЛГАРСКИ...
  • 7 !!!?

    7 0 Отговор
    КОНФРОНТАЦИЯ: Троянски кон срещу Македонски кон !!!?

  • 8 Нее

    1 4 Отговор
    Само агитките да пратим и ще напълнят гащите братята ...хаахахха
  • 9 човек от народа

    1 0 Отговор
    ще има яка пукница и чевермета. "....ама, нали сме си българи..."
  • 10 РОКЕН РОЛ

    0 0 Отговор
    РСМ СЕ ГОТВИ ЗА ЕРОТИКА И АМЕРИКАНСКИ ПАЙ И ПОЛУЧАВА АЛБАНСКИ КРАВАЙЙЙЙ ????
Новини по държави: