Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 14:15 655 4

САЩ и Южна Корея с нови учения въпреки протестите на Севера

  • южна корея-
  • северна корея-
  • учения

Двете страни проведоха съвместно въздушно учение над морето на запад от Корейския полуостров в петък, с участието на военни самолети като F-35A на Южна Корея и F-22 и F-35B на САЩ

САЩ и Южна Корея с нови учения въпреки протестите на Севера - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати и Южна Корея организираха учения за втори път за седмица в петък с някои от най-новите си бойни самолети, въпреки оплакванията на Северна Корея, че ученията увеличават напрежението на полуострова, предава Ройтерс.

Двете страни проведоха съвместно въздушно учение над морето на запад от Корейския полуостров в петък, с участието на военни самолети като F-35A на Южна Корея и F-22 и F-35B на САЩ, се казва в изявление на южнокорейската армия .

Военновъздушните сили на двете страни "ще продължат да укрепват съвместните учения, за да имат силни способности за реагиране и готовност срещу ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея", се казва в изявление.

Миналата година Северна Корея проведе рекорден брой изпитания на балистични ракети, които са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Освен това беше наблюдавано повторно отваряне на затворения полигон за тестване на ядрени оръжия, което повиши очакванията за ядрен тест за първи път от 2017 г.

В четвъртък министерството на външните работи на Северна Корея заяви, че ученията на Съединените щати и техните съюзници са достигнали "изключително червена линия" и заплашват да превърнат полуострова в "огромен военен арсенал и по-критична военна зона".

"Пхенян не се интересува от диалог, докато Вашингтон следва враждебна политика", се казва в изявлението, предадено от държавната информационна агенция на Северна Корея.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    6 0 Отговор
    Тъпо
  • 2 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    10 1 Отговор
    Гнусни капиталистически изроди, и вашия ред ще дойде като ви подпукат и Китай и С. Корея!
  • 3 Адам Хилтън

    11 0 Отговор
    САЩ: "Русия разполага и тренира войски на границата с Украйна, много са лоши!"

    Също САЩ: "Не е лошо когато аз го правя. Северна Корея граничи с мене, и аз се защитавам."
  • 4 пенко

    1 0 Отговор
    СЕВЕРНА КОРЕЯ НЕ СЕ ОПЛАКВА , А СЕ ВЪОРЪЖАВА !!!!!!!!!
Новини по държави: