Тема: Украйна

7 Февруари, 2023 14:20 908 20

Украйна удължи военното положение

  • украйна-
  • война-
  • върховна рада-
  • указ-
  • мобилизация-
  • военно положение

Украйна въведе военно положение на 24 февруари 2022 г., като досега то беше удължавано няколко пъти.

Украйна удължи военното положение - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна удължи военното положение и общонационалната мобилизационна кампания с още 90 дни, съобщава ТАСС.

"Парламентът одобри закони 8419 относно указите на президента, удължаващи продължителността на военното положение, с 348 гласа "за". Военното положение ще бъде удължено с още 90 дни, считано от 19 февруари 2023 г. Парламентът също така одобри закони 8420 относно указите на президента за удължаване на продължителността на кампанията за обща мобилизация с 344 гласа "за". Тя също ще бъде удължена с 90 дни отново, считано от 19 февруари 2023 г.", написа в "Телеграм" членът на Върховната рада Ярослав Железняк.

Украйна въведе военно положение на 24 февруари 2022 г., като досега то беше удължавано няколко пъти.

На 25 февруари миналата година украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за обща мобилизация. Оттогава неговата продължителност също беше многократно удължавана от Върховната рада, като при последната подобна мярка се предвиждаше тя да приключи на 19 февруари 2023 г.

Източник: ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 2 Отговор
    Ама защо?

    Коментиран от #18

  • 2 Делю Хайдутин

    12 2 Отговор
    Заприлича на Ковида тия положения.
  • 3 Петьо Петров

    34 2 Отговор
    Съжалявам за жертвите от войната в Украйна. Хората искаха просто мир между Донбас и да кажем примерно Галиция. Зеленски им го обеща и бе избран условно да го наречем "демократично". Но той изпълни ли си обещанието или продължи пътя на сребърниците по следите на предшественика си Порошенко? Президента назначен след кървав преврат и съвсем не по демократичен начин. Това няма знаение за истината или троловете. Те казват Путин се събуди на 24.02 22 г. и докато се бръснеше реши да денацифицира Украйна. Ей така, изведнъж му хрумна. А че от 2007 говори, че няма да стане завладяването на територии на НАТО на изток, никой не го слушаше. Декември 21 г. Когато предупреди, че влизането на Украйна в НАТО е заплаха за Русия, му се подсмихваха и той само повдигна ранеме и каза:-Те просто не желаят да ме чуят. Гадният, лош диктатор! Той заслужава да бъде мразен от всички, че иска да защити държавата си. А на кой му пука, ако утре докато се бръсне не реши да си направи база в северно Мексико? Нали ще е същото, няма да има разлика? Или няма да е демократично, а ще е лицемерно? Къде е лицемерието всъщност? При делението на бежанците, при забраните на руски произведения на изкуството, на спортните им прояви или просто заради омразата ни към тях, понеже не можем без техните ресурси. За културата им няма да пиша, малцина ще разберат за какво иде реч, камо ли думата култура.

    Коментиран от #9, #19

  • 4 Петър

    9 2 Отговор
    Дали Зеленски ще го изберат да бъде втори мандат президент на Украйна?

    Коментиран от #5

  • 5 Рожко

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    Той го избира само един гласоподавател , Хънтър бай дън.
  • 6 банда фашисти и евреи

    11 1 Отговор
    разни, унищожиха съдбите на десетки миони хора

    Коментиран от #14

  • 7 Окраин4е

    12 0 Отговор
    Фашиска Окрайна е свършена

    Коментиран от #11

  • 8 Я да каже ес

    10 0 Отговор
    на зеленски за новите изключения на ембаргото на петрол и петролни продукти.
    Не се прилага, ако петрола е смесен с друг неруски петрол, както и за петролните продукти т.е. няма ембарго само прах в очите на слепеца
  • 9 Баро

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Петьо Петров":

    А цар киро иска столипиново факултето и абисиния че има планове за едни народни републики

    Коментиран от #13

  • 10 Мим

    11 0 Отговор
    Накрая ще трябва да се мобилизира и зеления,щото вече няма кого да мобилизират...
  • 11 Рашистче

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Окраин4е":

    Рашистан тоже
  • 12 възрожденски Москвич

    9 1 Отговор
    Окраина загуби войната!

    НАТО слабаци
  • 13 Петьо Петров

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Баро":

    Не бих ти отговорил, но ще го направя само да ти докажа колко си неук. Така нареченият цар Киро е покойник и неговите щения са в небитието. Бъди здрав и повече чети и по-малко пиши...за да не се излагаш, но слободията на словото ти дава право на изява да показваш интелекта си:)

    Коментиран от #16

  • 14 Баро

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "банда фашисти и евреи":

    Искаш ка кажеш банда кремъликти
  • 15 историк

    0 0 Отговор
    всеки месец,ще е така до попопопо-бедата.
  • 16 Баро

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Петьо Петров":

    То и сталин е покойник ама виж от време на време даже пише всезнайко
  • 17 Бай Мрън

    7 0 Отговор
    Ловът на пушечно месо по улиците е удължен. До кога?
  • 18 БАЙДЪН

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    САМО ТАКА ГНОЙНИЯТ ЗЕЛЕН ЦИРЕЙ ЩЕ ОСТАНЕ НА СИГУРНО
  • 19 Бай Канур

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Петьо Петров":

    Не става дума за ресурси, става дума за световно господство. По същата причина е дразненето на аятоласите и размириците в близкият изток, за да може саудитците да търгуват в долари и ай са решили друго ай рекетьорът им е насъскал всички пустинни псета, по същата причита си замина КАдафи, неговият грях беше, че реши да продава петрол за злати и търговията в Африка да е в злато, така си замина и САдам. Еврото, когато набра сила бяха организирани бунтовете в Гърция с лщбезното съдействие на кредитните агенции...... Да печаташ хартийки, приемани по цял свят и не струващи и хартията на която са напечатани, но да можеш срещу тях да получаваш реални стоки и ресурси е колосална сила, магическа. И всеки дръзнал да застраши хегемонията плаща с живота си под претекст демокрация. Първата армия в света е колкото следващите 9 в класацията и на тяхна територия никога не се е водила война. ТА така

    Коментиран от #20

  • 20 Петьо Петров

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Канур":

    Дадох ресурсите само като пример. Иначе разбира се съм абсолютно съгласен с теб. Хегемонията вече е в миналото. Взе своите жертви,(посочени от теб и още много други). Историята има уникалното свойство да се повтаря. Цезар и Римската република, разделянето на Рим и Константинопол (СССР и САЩ) Империята срещу републиката...И интересното е, че винаги побеждава държавността пред народовластието. Поне така казва историята, изключая последните 2-3 века, когато капитала играе основна роля на политическата сцена. Може би защото народа предпочита държавници, а не политически държанки, знам ли?:)
Новини по държави: