Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 13:23 2 550 22

Японски учен: Земетресение като това в Кахраманмараш се случва веднъж на 1000 години

  • турция-
  • земетресение-
  • кахраманмараш-
  • японски-
  • учен

Епицентърът на турските трусове е бил много близо до земната повърхност, което е и причината за огромните разрушения

Японски учен: Земетресение като това в Кахраманмараш се случва веднъж на 1000 години - 1
Източник: БГНЕС

Земетресение с мощта на това в Кахраманмараш, Южна Турция, се случва веднъж на хиляда години, заяви японски учен пред турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Проф. Тода Шинджи от университета в японския град Тохоку определи трусовете в Турция като пример за едно от най-мощните земетресения, които сe случват на сушата. По думите му освободената от тях енергия е 15 пъти по-силна от катастрофалното земетресение в Кобе, Япония, през 1995 г.

Ученият обясни, че епицентърът на турските трусове е бил много близо до земната повърхност, което е и причината за огромните разрушения.

"Това е земетресение, което се случва веднъж на хиляда години. В земната кора е настъпило голямо раздвижване", каза той. По думите му подобно разместване на земната кора се наблюдава изключително рядко, а енергията, генерирана от земетресението в Турция, е била 15 пъти по-голяма от тази на земетресенията в Кобе и Кумамото, Япония.

Земетресението в Кобе през 1995 г., беше с магнитуд 7,2, а това в Кумамото през 2016 г. беше с магнитуд 7,0.

"Последното земетресение в Турция беше дори по-силно и по-лошо от земетресенията в Съчуан, Аляска, Нова Зеландия и Тибет в Китай. Освен това три от тях са в селски райони и са с малко жертви. Тези в Турция, от друга страна, са станали директно в селищата. Последното подобно земетресение в Турция е било в Ерзинджан през 1939 г.", каза той, разяснявайки мащаба на катастрофата, пред която е изправена Турция.

По думите на японския професор последвалите вторични трусове са по-силни от нормалното. Големите земетресения се случват по дълги разломни линии. Линията на разлома, по която са разположени сградите, е дълга 200 километра и разломът, причинен от напрежението тук, е довел до разпространение на разрушенията на толкова голяма площ, обясни още проф. Тода.

Ученият напомни, че няколко месеца след т.нар. Измитско земетресение, голямото земетресение в окръг Коджаели, Северозападна Турция, през 1999 г., е станал и друг земен трус в окръг Дюздже в същия район.

"Естествено не можем да предполагаме кога и къде ще стане едно земетресение. Но не бива да пренебрегваме възможността от нов земен трус в същия район (Кахраманмараш)", предупреди проф. Тода.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    9 11 Отговор
    В Япония "1000 години" минават всяка седмица, затова не им прави впечетление.
  • 2 Последния Софиянец

    16 15 Отговор
    Да де ама стана два пъти.През нощта и на обяд.Не е ли съмнително?
  • 3 калугин

    4 17 Отговор
    Проф. Тода Шинджи не знае, че е изкуствен земетръс, да се ПРЕИЗБЕРЕ ЕРДОГАН
  • 4 Соваж бейби

    8 15 Отговор
    Не съм сеизмолог нищо не разбирам от такива природни бедствия.Но мисля че тук има и човешка намеса с някой модерни бомби по вода.....след което се предизвиква земетресение.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Раданч Татлъту

    11 8 Отговор
    И по случаеност некаква точно преди избори в които САЩ дават мило и драго,да не ги спечели Ердоган?🙉😎😁😎🙉
  • 6 Раданч Татлъту

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    Има и сеизмично оръжие ама и то е китайско ,като коварния виросъ "Ковид-19".😎😁☠😁😎

    Коментиран от #10

  • 7 То е ясно че не си сеизмолог

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    няма нужда да ни го казваш! Както е ясно че си русолизец!
  • 8 Забелязъл

    2 8 Отговор
    Айдеее дано Ердоган неразбере за това твърдение на тоя японски учен че веднъж на 1000 год.ставало такова земетресение тогава отиде да дойде не за една година ами за един месец ще им вдигне нови блокове на пострадалите.
  • 9 бихте ли пояснили

    11 2 Отговор
    Как да се разбира това ""веднъж на 1000 години"" а пък те за няма и 80 години са две ?!? Щото и аз веднъж хвърлих пет пъти подред дюшеш , ама сменихме заровете и .....дотам !
  • 10 Соваж бейби

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "Раданч Татлъту":

    Надявам се да не е истина ,само че науката и технологията много напредна и за нещастие не се ползва само за позитивни неща а за най лошото.Не са хубави тези неща.Ставаме свидетели на други модерни войни ,хората си играят на Богове някой ден природата ще си го върне с пълна сила на човеците ,и злодеите са наясно за това търсят начин на Марс или друга планета бягство.
  • 11 Как не ви омръзна

    12 13 Отговор
    След всяка трагедия да търсите дългата ръка на Пентагона и САЩ??? Русофилско мръсно подсъзнание, или просто Омраза??

    Коментиран от #13

  • 12 Гледам в момента

    8 7 Отговор
    документален филм за събитията в Босна по време на войната там. Как може нормален човек да оправдава която и да е от страните?? Същото се отнася за която и да е война! Още повече да се радваш и кефиш на бройката загинали…..Само мърша, а не човек е способен на това!!?

    Коментиран от #14

  • 13 Соваж бейби

    5 11 Отговор

    До коментар #11 от "Как не ви омръзна":

    Ами чел ли си за войната във Виетнам как САЩ прави дъжд хаарп ?За цунамито в Тайланд още се гадае но всички тези сонди за петрол ,газ....и те дават влияние .А новите модерни бомби и подводници които са способни да предизвика цунами сеизмична дейност,активиране на вулкани ????Чети !

    Коментиран от #15

  • 14 Соваж бейби

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "Гледам в момента":

    Прав си обаче Ганчо ще ти донесе от девет реки в десета вода!И ще ти каже това било карма ще започне да изнася дълга реч как и какво било в България и стигаш до задънена улица в спор !Обаче не съзнава че това е друго време и други хора които нямат нищо общо с миналото и да не забравяме че всички сме хора.

    Коментиран от #17

  • 15 Да бе, разбирам

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    съмненията ти, ама защо все вие? И защо все Америка? Русия няма технологии за масово избиване, или те са морални стожери???

    Коментиран от #16

  • 16 Соваж бейби

    2 7 Отговор

    До коментар #15 от "Да бе, разбирам":

    Чакай не казвам че и те са цветя Цар Бимба ?!Дълго време са накарали САЩ да си трае от коя държава идва не знам !?
  • 17 Ганчо може всичко

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    да си обясни! За всяко нещо има отговор! Гледайте и филма Whistleblower по действителен случай, и ще разберете кой, как и защо.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 И най вече

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "Ганчо може всичко":

    Ще ви стане ясно, че Войната ражда Чудовища!! От двете страни на барикадата!! От този филм ми стана лошо, а не съм със слабо сърце!
  • 19 Гордостта на Тарра

    1 6 Отговор
    Чакайте да дойде Африка в Европа .. ама хора няма да има.. има няма след 20 мил години
  • 20 Соваж бейби

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Ганчо може всичко":

    Ще го гледам ,познат ми е моя го е гледал хвърлям по някой поглед но често сме различно мнение и гледам други филми на телефона със слушалки ,насилие и война трудно заспивам но ще направя компромис.Планетата е болна като рак който се разраства с метастази наречени войни м/у народите.А хората като малки сме като нешлифован камък изваден от земята!После родината ти шлифова психиката и ставаш патриот бориш се за родината и честта но забравяме че и в отсрешната страна е така и така до безкрайност.Докато човек един не съзнае че трябва да запалят лулата на мира и да се развиваме и издигаме духовно.Дали това не е спасението наречено божи син,спасение не знам там някъде е истината обаче мисля наивно и злобата в хората е голяма няма как да се случи на практика.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Има малко сцени с насилие

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "Соваж бейби":

    ….но фактите които изплуват са ужасяващи!! Главната героиня и до днес се страхува за живота си!!!
  • 22 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Соваж бейби":

    нито една война не оправдавам, дори тази за жена, според митологията. Сега целите са други, но технологиите и прогреса не минат ли първо през военните, не избият ли милиони не влизат в употреба в така наречената гражданска сфера. Скъпа цена. А лулата на мира може да се изпуши и там на поляната. Не е нужно дълги бели маси и конферентни връзки..
Новини по държави: