Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 04:26 1 293 7

14 февруари 2005 г.. Убит е Рафик Харири - Февруари 2023

  • рафик харири-
  • ливан-
  • атентат

Самият атентат е извършен в добрите традиции на Близкия изток

14 февруари 2005 г.. Убит е Рафик Харири - Февруари 2023 - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Убийството на премиера Рафик Харири на 14 февруари 2005 г. потопи Ливан в поредица политически кризи, убийства и атентати, които доведоха до сблъсъци на религиозна основа през май 2008 г., с което напомниха за продължилата 15 години гражданска война през 70-те и 80-те години на миналия ХХ век.

Рафик Харири се ползва с особено уважение сред световните лидери. Той е близък приятел с френския президент Жак Ширак. Някои го смятат за опасен, тъй като поддържа връзки с ЕС и Запада. Ширак е сред първите, които се обаждат по телефона да предадат съболезнования на съпругата на Харири. Специален трибунал за Ливан се създава именно по настояване на френския президент.

След смъртта на Харири следва тази на още няколко души, които също са с антисирийски възгледи, включително Самир Касир, Джордж Хауи, Гербан Туени, Пиер Амин Гемайел и Уалид Еидо. Направени са опити за убийство на Елиас Мур, Май Чидиак и Самир Шехаде, който също е сред разследващите смъртта на Харири.

Самият атентат е извършен в добрите традиции на Близкия изток.

Специалният съд по делото за убийството на бившия премиер Рафик Харири през 2020 г. призна за виновен един от четиримата заподозрени членове на шиитската групировка "Хизбула". Присъдата ще разтърси допълнително страната след опустошителния взрив в Бейрут, който отне живота на над 160 души.

Съдиите в Специалния съд за Ливан, заседаващ в Нидерландия, осъдиха основният заподозрян от "Хизбула" - Салим Аяш за убийството на Рафик Харири през 2005-та година. Четейки резюме на съдебното решение от 2 600 страници, съдия Давид Ре заяви, че той е обвинен в извършване на убийство и терористичен акт срещу Харири и още 21 души.

След събиране на доказателства ООН и ливанското правителство създадоха през 2007-ма година специален трибунал за разследване на покушението. Обвиняеми бяха четирима заподозрени, които бяха съдени задочно.

Привържениците на "Хизбула", която е и политическа партия в Ливан, отхвърлиха съдебния процес с аргумента, че не е политически неутрален.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 За престъпление се иска мотив

    5 10 Отговор
    Кой освен Кремъл има мотив. Точно така.Асад. Обаче Асад няма възможностите за да го организира и извърши. И тук идва Вагнер. А Асад е много благодарен и обещава никога да не пусне тръба с катарски газ за Турция и ЕС, докато му помагат да задържи властта си в Сирия., убивайки унищожавайки опозицията и стотиците хиляди недоволни от диктатурата му и мизерията. Сега изяснява ли ви се картинката.
  • 3 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    9 2 Отговор
    И Мартин Лутър Кинг също И Алдо Моро
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    0 1 Отговор
    ДА НЕ БИ ДА ИМАШ В ПРЕДВИД ОФШОРКО СИНОПТИКОВ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.