Тема: Украйна

13 Февруари, 2023 08:30 1 814 54

ISW: Путин отново успешно води хибридна война срещу Запада

  • русия-
  • путин-
  • запад-
  • информационна война-
  • руска агресия-
  • украайна

Кремъл се опитва да създаде условия за предстоящи операции и да смекчи неуспехите

ISW: Путин отново успешно води хибридна война срещу Запада - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия частично е възстановила способността си да провежда информационни операции като част от кампаниите си за хибридна война в подкрепа на военните си операции.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Още новини от Украйна

Този доклад се фокусира върху въздействието на руските информационни операции върху забавянето и възпирането на западните трансфери на високотехнологични оръжейни системи и друга военна помощ за Украйна.

ISW: Путин отново успешно води хибридна война срещу Запада
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Тези информационни операции ще продължат да се появяват, тъй като Кремъл се опитва да създаде условия за предстоящи операции и да смекчи неуспехите, а Западът трябва критично да оцени контекста на руските информационни операции и да избягва просто да взаимодейства с тях по техните собствени условия.

През двете десетилетия преди повторното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Русия умело проведе множество информационни кампании, най-вече тези, които подкрепиха споразуменията от Минск II, в които Германия и Франция приеха Русия като посредник, а не като воюваща страна в Украйна.

Администрацията на Байдън обаче проведе забележителна и успешна контраинформационна кампания в месеците, предшестващи пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г., като прекъсна множество руски информационни кампании, целящи да предизвикат капитулация на украинците, да отделят Украйна от Запада и да създадат благоприятни условия за повторното нахлуване.

Администрацията на Байдън и Западът също така прекъснаха и осуетиха контролираните от Кремъл медийни операции в САЩ и Европа от началото на повторното нахлуване, което накара Кремъл да се бори за провеждането на успешни информационни операции.

ISW: Путин отново успешно води хибридна война срещу Запада
Снимка: Оля Ал-Ахмед

В резултат на това Москва не успя да постигне целите, които преследваше в кампаниите си преди реинвазията. Русия обаче възстанови способността си да провежда отделни информационни кампании в подкрепа на конкретни стратегически цели и да адаптира тези кампании, за да смекчи неуспехите на бойното поле и да създаде условия за бъдещи планирани операции.

Руските информационни кампании подкрепят постоянната стратегическа цел за възпиране или забавяне на предоставянето на материална подкрепа на Украйна от страна на Запада. Руският президент Владимир Путин вероятно е повярвал на собствения си разказ преди нахлуването, че Западът няма да подкрепи Украйна, а ще се стреми да поддържа добри отношения с Русия, което подхранва надеждите му за бърза победа в Украйна.

Информационните кампании на Русия на оперативно ниво имат за цел или да създадат условия за планираните руски операции, или да смекчат руските военни неуспехи. Русия оформя информационното пространство при подготовката на настъпателни операции, за да възпрепятства способността на Украйна да запази инициативата на бойното поле или да се подготви за настъпление.

Русия също така използва информационни кампании, за да възпре Запада да подкрепи усилията на Украйна за контранастъпление и да използва руските военни неуспехи.

Някои от тези руски информационни кампании имат за цел също така да възстановят геостратегическото възпиране на Русия, като възстановят проекцията на мощ, която беше в центъра на вниманието и отличителна черта на руските информационни кампании преди повторното нахлуване през 2022 г.

Русия използва тезата, че Украйна не е способна да победи Русия поради присъщото на двете държави неравенство в мощта, за да смекчи големите руски неуспехи или неуспехите на Русия да постигне бързи успехи в големи настъпателни операции. Руските информационни кампании в началото на инвазията разчитаха на засилване на предположението, че Русия притежава "втората по големина армия в света" с напреднали военни способности.

Тези информационни операции имаха за цел да заблудят Запада и Украйна, че всяко прехвърляне на военно оборудване би било без значение, тъй като Украйна няма да може да устои на бързо развиващите се настъпателни операции от различни посоки и ще бъде уязвима за руско нападение.

В началото на март 2022 г. например Кремъл заплаши, че Русия ще разглежда продължаващите доставки на западна военна помощ за Украйна като легитимни военни цели.

Кремъл преформулира информационните си операции, за да преувеличи значението на всеки тактически напредък след руското изтегляне от Киевска област и преместването в Донбас през пролетта-лятото на 2022 г.

Наративът коригира идеята за руската военна мощ от мащабни настъпателни операции, които вече не бяха възможни, до големи стабилни и шлифовани успехи на фронтовата линия.

Русия засили приказките за риска от ядрена ескалация през септември-ноември 2022 г., за да възстанови възпирането и да разубеди Запада да предостави на Украйна материалите, необходими за продължаване на контраофанзивата ѝ след опустошителните руски военни неуспехи в Харковска област.

Путин започна да прави преднамерено неясни и общи препратки към използването на ядрено оръжие по време на речта си за анексирането на 30 септември след мащабните украински контраофанзивни операции в Харковска област.

Скокът в ядрената реторика последва и непопулярната заповед на Путин за мобилизация от 21 септември, която направи Путин уязвим както в международната, така и във вътрешната сфера.

Вече е ясно, че руската информационна кампания, посветена на мирните преговори, която се засили през декември 2022 г., е имала за цел - наред с другото - да забави предоставянето на западни танкове и друго модерно оборудване, което е от съществено значение за продължаването на украинските механизирани контранастъпления, за да се създадат условия за планираните настъпления на самата Русия.

През декември 2022 г. Кремъл рязко засили фалшивия разказ за преговорите, като множество руски официални лица даваха умишлено подвеждащи сигнали за готовността на Москва да започне сериозни преговори с Украйна.

Русия продължава усилията си за формиране на образи, насочени към западните доставки на оръжия с голям обсег и танкове за Украйна, като разпространява твърдения, че Украйна умишлено ще заплашва Русия с тези оръжия, вместо да даде приоритет на освобождаването на окупираните от Русия територии. На 22 декември 2022 г. Путин обвини Съединените щати, че умишлено удължават войната, след като на 21 декември 2022 г. САЩ разрешиха прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна.

ISW: Путин отново успешно води хибридна война срещу Запада
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Представители на Кремъл продължават да поддържат тезата, че западните доставки на прецизни ракетни системи с по-голям обсег и танкове "Леопард" представляват някаква нова заплаха за руската сигурност, въпреки че те не представляват по-голяма заплаха от доставката на съветски танкове или други прецизни системи.

Русия ще продължи да използва информационните операции като оръжие за пряка подкрепа на дискретни военни операции в Украйна - особено след като си върна инициативата на фронтовата линия в Източна Украйна. С продължаващите офанзиви при Бахмут и Лиман Кремъл възобновява разказа, в който се преувеличават руските победи на фронтовата линия.

Руското министерство на отбраната (МО) гордо парадира с победите над превзетите селища около Бахмут, но въздействието на подобни информационни операции отслабва - както Украйна, така и провоенно настроените руски националисти стават все по-малко склонни да приемат твърденията за неизбежна руска победа за чиста монета поради годините на руска военна некомпетентност.

Всички тези информационни кампании ще подпомогнат всеобхватните стратегически цели на Кремъл за разделяне на Запада от Украйна, възпиране или забавяне на предоставянето на западни материали и като цяло подкопаване на западната подкрепа за Украйна и сплотеността на западната коалиция.

Много от информационните кампании ще преследват и конкретни оперативни цели, създаващи условия за планирани руски военни начинания. Западните лидери трябва да разпознават тези операции като такива, каквито са, в контекста на събитията на бойното поле и да устоят на изкушението да се ангажират с руските информационни операции единствено по техните собствени условия.

Ще се появят още такива разкази и Западът трябва критично да отчита реалностите на бойното поле, за да подкопае ефективността на руските усилия в областта на хибридната война. Западът трябва да наблюдава появата и засилването на определени информационни операции в определени моменти, за да оцени правилно и да реагира на тези кампании, точно както направи администрацията на Байдън преди пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г.

Способността на Русия да провежда умели информационни кампании в подкрепа на усилията за водене на хибридна война беше сериозно накърнена от умелата контраинформационна кампания на администрацията на Байдън и от собствените ѝ действия и провали в Украйна.

Но Путин работи за възстановяване на способностите си в тази област и постига ограничени, но важни успехи, особено когато може да формира информационни кампании, които резонират с дискусии и страхове, които вече са актуални на Запад.

Ключови моменти в текущите военни операции на 12 февруари:

  • Украински официални лица продължават да поставят под въпрос способността на руските военни да започнат мащабни стратегически настъпателни операции в Украйна.
  • Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) съобщи, че руските сили вероятно са понесли най-голям брой жертви в Украйна от първите седмици на инвазията въз основа на статистически данни, получени от украинския генерален щаб, като през последната седмица броят на жертвите е средно 824 на ден. МО на Обединеното кралство заяви, че не може да провери методологията на украинския генерален щаб за отчитане на руските жертви.
  • Депутат от руската Държавна дума призовава за засилване на законодателството за цензура, за да се защитят руските военни фигури от критики.
  • Украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) публикува откъс от прихванато обаждане на оператори на безпилотни летателни апарати "Шахед" в Украйна, които говорят на кюрдски и фарси, и заяви, че руските сили може би използват кюрдски наемници, за да управляват ирански безпилотни летателни апарати в Украйна.
  • Руски източници твърдят, че руските сили продължават настъпателните операции северозападно от Сватово. руските сили продължават настъпателните операции в района на Кременна, като се съобщава за 23 бойни сблъсъка в района.
  • Руските сили продължиха сухопътните атаки в района на Бахмут, Авдиевка и Вухледар.
  • Финансистът на Група "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че силите на Група "Вагнер" са превзели Красна гора северно от Бахмут. Пригожин също така невярно твърди, че силите на Група "Вагнер" са единствените руски сили в радиус от 50 км от Бахмут.
  • Украински официални лица съобщават, че руските сили в Херсонска област нямат възможност да започнат пълномащабна офанзива, което подкрепя предишните оценки на ISW.
  • Представителят на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) Вадим Скибицки заявява, че украинските официални лица смятат, че руските официални лица ще отложат планираната втора вълна на мобилизация поради продължаващите проблеми, свързани с първата вълна на мобилизация.
  • Руски източници твърдят, че Русия може да изгради база на Черноморския флот в окупирания Мариупол.
  • Си Ен Ен публикува интервю с двама военнопленници, които са били новобранци в затвора на Групата "Вагнер" и които твърдят, че Групата "Вагнер" сериозно е заблуждавала новобранците относно естеството на войната и бойните мисии. бойците твърдят, че силите на "Вагнер" са използвали новобранци от затвора в нападения с човешка вълна при летните нападения около Лисичанск и са понесли големи загуби.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    57 17 Отговор
    Путин е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана.Господ е с него.Амин!

    Коментиран от #37, #54

  • 2 Шпионин

    37 6 Отговор
    Ми и земетресението лично Путин го е сътворил:)))
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Слава на Великият Путин

    38 10 Отговор
    Не само хибридна!
  • 5 Последния Софиянец

    45 8 Отговор
    Видяхте ли на живо в Брюксел как Зеленски си кривеше лицето и постоянно си стискаше носа? Всички коментират че взима кокаин.

    Коментиран от #10, #44

  • 6 горски

    39 5 Отговор
    С толкова много приказки,да не кажеш нищо ,се изисква талант по тъпотия.
  • 7 Солей

    14 25 Отговор
    "Тези информационни операции имаха за цел да заблудят Запада и Украйна, че всяко прехвърляне на военно оборудване би било без значение, тъй като Украйна няма да може да устои на бързо развиващите се настъпателни операции от различни посоки" Ват ниците и до днес повтарят, че доставката на Хаймарси, танкове и самолети "няма да има никакво значение за изхода", обаче виждаме точно обратното :))))

    Коментиран от #30

  • 8 Това е добре ще има паритет

    28 4 Отговор
    Но ние не го забелязваме в нашите медии... напълно и очевадно преобладава 3ападната xибридия!!!
  • 9 вятъра на промяната

    9 19 Отговор
    Задава се АЗИАТСКАТА ПРОЛЕТ и бастиона на агресивните азиатски орди ще бъде разбит. Само Кремъл още на са разбрали.

    Коментиран от #48

  • 10 Солей

    8 20 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Бива ли такава жалка пропаганда бе, другарю? :))))) И малките деца ще ти се смеят.

    Коментиран от #12

  • 11 Успешна война

    5 3 Отговор
    Ами надяваме се това да е вярно - найвече заради красивата Москва
  • 12 Последния Софиянец

    17 7 Отговор

    До коментар #10 от "Солей":

    Всички в Европа коментират че това държане на Зеленски е на кокаинист.
  • 13 Реалист

    11 3 Отговор
    В Русия в Тюмен са свалили 17 ъгълно НЛО и едно над Сибир 15 ъгълно. някой се занимава с хибридни измислици който лови НЛО, а държавата му се тресе от липса на гориво и цял месец лови балони
  • 14 Знайко

    19 7 Отговор
    ХАхахахахаха! Само като гледам форматирането на текста , мога да кажа че статията е смеска от 3 материала. Признавам ,че не прочетох статията, защото имам чувство за информационна хигиена. Надявам се сте готови за минусите ,ПРЕписвайки подобни статии.Браво на Путин ,че разчисти това змийско гнездо и прати половината наемници на света в вечните ловни полета!
  • 15 9003

    11 4 Отговор
    Друго си е истинските новини да ловиш с рапторчето многоъгълници над Аляска
  • 16 Мдаааааа

    14 5 Отговор
    Абе, напоследък пишат всякакви неща за Русия и оня зеления ни гледа строго от всяка страница. Обаче няма никакви новини от фронта. Що така? Укрите не превзеха ли вече Москва? Пише се за всичко друго само не и за бойните действия на фронта. И понеже останаха само "правилните" медии да ни информират, а другите ги спряха то не знаем как се развиват бойните действия. Но се досещаме.

    Коментиран от #22

  • 17 Зеленски

    10 4 Отговор
    Отвлече ме НЛО и САЩ ме спасиха
  • 18 ерго

    13 4 Отговор
    Е точно Бойко и Киро ли ще решават за цял народ , кой лъже и кой не в новините , ТОЧНО ТЕ ЛИ ? Доказани лъжци и предатели .
  • 19 4542

    19 4 Отговор
    Може води!
    Водете и Вие!
    Имаме АЕЦ от СССР, САЩ да ни построи един. Та да заобичаме новите ни приятели.
    От СССР имаме двама космонавти и космическа програма, САЩ да ни включат в тяхната та да им повярвам.....
    Имахме електроника и наука, Къде е?
    Имахме Съдебна система от СССР, работеща тогава, работеща лошо, непригодна вече. САЩ както чукат по масата, Нашето ядрено гориво, нашия втечнен газ, ..... да тропнат по масата и да кажат "Нашата съдебна система" За да им повярвам. Сами няма да въведем "Право и ред и законност"
    и т.н.
    Иначе в България Русия печели "Хибридната война"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Професора

    13 6 Отговор
    Корупцията на ФАЩ до тук води до фалшиви новини за Русия платени с подкупи от НПО
  • 22 Последния Софиянец

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мдаааааа":

    За да вдигне духа на армията Зеленият е пуснал видео как разтрелват руски пленници.Фашизъм в действие.
  • 23 Окраин4е

    18 5 Отговор

    До коментар #20 от "Слава Україні UA":

    САЩ сега, не могат да се занимават с Русия ловят извънземни в горите на Йелоустоун

    Коментиран от #26

  • 24 Путин

    7 5 Отговор
    Трябва да управлява целия свят , той не е убиец.
  • 25 САЩ 🇺🇲 ловците на НЛО

    13 3 Отговор
    Новината е 100% достоверна чакаха руснаците да превземат половин Окрайна и американците се хванаха да ловят НЛО, че им писна от лова на балони.
  • 26 Дарт Вейдър

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Окраин4е":

    Империята ще отвърне на удара! Силата ще бъде с нас!
  • 27 НОВИНАТА НА ЧАСА

    9 2 Отговор
    Ако не са САЩ извънземните ще превземат планетата с осмоъгални кораби
  • 28 Оказва се, че сред "експертите"

    8 2 Отговор
    на въпросния Институт има и украинци. Вчера ми попадна интервю в един от "петоколонните" руски канали, занимаващи се активно с антируска пропаганда, с една такава персона - около 25, максимум 30-годишна украинка, някоя си Екатерина. И вече изобщо не се учудвам на опорните точки, разпространявани от т. нар. Институт за изучаване на войната. Щеше да е смешно, ако не беше толкова опасно за цялото човечество.

    Коментиран от #39

  • 29 Ходещия по вода

    2 3 Отговор
    Соросчийска помеделнишак пропаганда
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 СЛОНА

    6 5 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ!!!
    ВЕЧНА ДРУЖБА БРАТУШКИ!!!
  • 32 шшт

    9 1 Отговор
    Не се научиха, че вицовете трябва да са кратки, за да будят смях. Такива чаршафи, колкото и да са смешни, само водят до скука.
  • 33 КОРАБА МАЙКА

    7 3 Отговор
    Закъсахте го замелянк краварите ви вкараха в междупланетна война с техните модерни Ф22 Рапторче
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Урюрвкос

    7 1 Отговор
    руснаците Вован и Лексус говорили по телефона със министъра на отбраната на САЩ (23 юли 2019 до 9ноември 2020) Mark Thomas Esper. Толкова откровения на килограм отдавна не бях чувал. Украинците имат право да удрят навътре в Русия и ще получат всичко необходимо за това. Плюс благодарности че вършат черната работа която е трябвало да вършат американците и т.н. има го на тубата.
  • 37 БОЛШЕСМЕШНИК

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Бабо Гуси, я моля ти се виж къде са децата на твоите любимци и виж например на Соловьов сина къде живее и как изглежда. Страшна защита на православните ценности, точно като при вас по манастирите :)
  • 38 Соросоид

    8 2 Отговор
    Представяте ли САЩ какви са военно мощни ВВС имат щом свалят вече НЛО руснаците нямат никакъв шанс срещу САЩ.

    Коментиран от #40

  • 39 Любопитен

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Оказва се, че сред "експертите"":

    Откога знаеш, че тролействаш за руснаците?
  • 40 Разлика

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "Соросоид":

    Американците дори не се занимават да се сравняват с втарая в мире. Толкова е голяма разликата.

    Коментиран от #41

  • 41 КОНТРАТА

    10 2 Отговор

    До коментар #40 от "Разлика":

    То си личи кои са първите и кои вторите. Първата Армия в Света бие цялото НАТО в Окрайна , а вторара сваля осмоъгални балони със самолети.

    Коментиран от #42

  • 42 Разлика

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "КОНТРАТА":

    "То си личи кои са първите и кои вторите" Определено. ДАЖЕ и ти го знаеш.

    Коментиран от #45

  • 43 🇧🇬🇪🇺💯

    0 4 Отговор
    Статията е дълга и е “blow by blow” хибридни тактики в Украино - Руският военен конфликт, разгледан от
    “Post Factum” ъгъл на виждане.
    Миналото се разглежда с идеята за “twenty/twenty vision” в историческите събития.
    Но, след като Украинците са се докарали до степен на Война с Русия❗️
    Рук трябва да се отбележи, войната в Украйна е предвидена Стратегически и от Русия много преди и 2014 година, и от ЕС/НАТО❗️
    Стъпките за разчистване на украинската територия от петролопроводи от Русия към ЕС и построяването на нови такива през Германия и Турция, (опит за петролопроводи през България) са ефективното обявяване на война срещу Украйна и се случват далеч преди 2014❗️
    И така последният акт, Майдана в Украйна 2014, забраната за изполване на Руският език в “predominantly ethnic Russian areas/области” в Югоизточна Украйна бива началото на неофициалните Руски военни действия в Украйна.
    На Украйна не й остава нищо друго освен дългосрочна Война с Русия без переспектива за ❗️справедлив мир и от двете страни❗️като украинците са на “less favorable side“ да спечелят войната.
    Руснаците бавно и с много жертви ще откъснат Югоизточна Украйна Черномоеското крайбережие, войната ще се прехвърли рано или късно по близо до България, тоест в Приднестровието, което е част от Молдова но не точно, там има Руски Военен Контингент❗️
  • 44 Тачо Пармака

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Абе не знам дали си е стискал носа, но наближава времето когато ти ще си стискаш г...ъ....з@.....
  • 45 КОНТРАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Разлика":

    ,, Първите" имат налягане само за ниско прелитащи балони в Аляска и Канада верно си личи.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    Речта на Путин Мюнхен 2007 мисля че беше, е предупреждение.
    Косовската военна криза 1999 г. е катализаторът.
    От крехкият “post Cold War peace period” почти нищо не е останало и ескалация на действащи конфликти сега 2023 година са “precursor” за Трета Световна или “massive regional military conflict on the European Continent”.
    На Аналена Бербок като еното нищо може да се сбъднат пожеланията всички ние “страните в ЕС” да сме във война с Русия.
    Имаше някфа китайска мъдрост за това, желанията да се сбъднат :) ❓
    Такаа, ако трябва да заложа на Трета Световна и Масивен Военен Конфликт в Европа, залагам на второто 10 000 лева.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 🇧🇬🇪🇺💯

    0 1 Отговор
    ❗️🇧🇬🇪🇺 Ок, :) Залагам 10 000 лв на,
    Масивен Военен Конфликт 2023/2033 година и 10 000 лева за Трета Световна в 2033/2053 година.

    :)
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    🇧🇬🇪🇺❗️:) Тук трябва да уточня че това ще бъде Масивен Военен Европейски Конфликт, като Немци, Французи и Талянци ще трябва отново да се сражават срещу Руснаците, с опция за включване на Румъния, Полша абсолютно задължително❗️ и някои от Прибалтийските ако не всичките Прибалтийски❗️
  • 52 Я ПО-ДОБРЕ

    0 0 Отговор
    ДА ГОВОРИМ ЗА ТЕРОРИСТИТЕ КОИТО ВЗРИВИХА СЕВЕРЕН ПОТОК 2 И ИНФОРМАЦИОННОТО ЗАТЪМНЕНИЕ НА САЩ И ПОДВЛАСТНИТЕ ИМ!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Нали тъй

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Путин използва чеченски мюсюлмани да избиват православни славяни в Украйна!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания