14 Февруари, 2023 10:15 1 812 11

Сирийска спасителна организация е шокирана от действията на ООН

  • сирия-
  • помощ-
  • земетресение-
  • хуманитарна помощ-
  • оон

Сирийска спасителна организация е шокирана от действията на ООН да позволи на сирийския президент Башар Асад да влияе на доставките на хуманитарна помощ през Турция

Сирийска спасителна организация е шокирана от действията на ООН - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на основната спасителна организация на сирийската опозиция днес осъди решението на ООН, което дава право на сирийския президент Башар Асад да одобрява доставките на хуманитарна помощ през граничните пунктове с Турция, като заяви, че това му носи "безплатни политически ползи", съобщи Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вчера заяви, че Асад се е съгласил да разреши доставките на хуманитарна помощ от ООН за контролираната от опозицията територия на Северозападна Сирия през два пропусквателни пункта с Турция за период от три месеца.

"Това е шокиращо и ние сме в недоумение от поведението на ООН", заяви Раед ал Салех, ръководител на сирийската спасителна организация "Белите каски".

Контролираната от опозицията територия в Северозападна Сирия бе опустошена от земетресение с магнитуд 7,8, както и от мощни вторични трусове на 6 февруари, при които загинаха над 37 000 души в Турция и Сирия.

Организацията "Бели каски", известна с това, че спасява хора, попаднали в капан в бомбардирани сгради по време на продължаващата повече от 10 години гражданска война в Сирия, съобщиха, че броят на жертвите на опустошителното бедствие в северозападната част на страната вече е достигнал 2274 души.

Голяма част от жителите в района вече са били разселени от руските и сирийските правителствени бомбардировки в хода на конфликта, припомня Ройтерс.

Спасителите и групите за помощ се оплакват от бавното предоставяне на хуманитарна помощ след земетресението.

Големи доставки на хуманитарна помощ от Саудитска Арабия и Катар започнаха да пристигат в засегнатия район, контролиран от бунтовниците, преди доставките на ООН, заяви Салех. "Те ще бъдат от голямо значение, защото идват директно", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    34 0 Отговор
    Оля, понеже Ви гледах в Делници с г-н Колев, мисля че Вие сте един от малкото достойни журналисти, не само в тая овладяна от Козяк медия, но и в България като цяло. Браво за Вашия принос към справянето с тежката ситуация в Турция и Сирия!

    В тази връзка, Ви моля да разясните на читателите си за американското присъствие в Сирия, за което споменахте във въпросното предаване?!
    Каква работа имат американците в Сирия, пък и в близкия изток като цяло?
    Въпросната организация, за която споменавате, подвластна ли е на американското правителство?!

    Също така, разкажете ни, какви са нагласите на мнозинството от сирийските граждани, за или против Асад са?!

    Струва ми се, че мародерствата на сащ по света остават някак си неспоменати/скрити от хората?!
    Редно е цялата истина да се оповести, а не само удобната такава!
    Благодаря Ви предварително!
    Ваш редовен читател.

    Коментиран от #10

  • 2 Питам:

    28 0 Отговор
    Оленце, ти наясно ли си, коя е тази "Основна сирийска спасителна организация" или е плод на творческа фантазия? На ясно ли си с дейността на т.н. "Бели каски" - царе на драматичните театрални постановки на които и великият Шекспир би завидял? Явно твоя източник е онази изключително "достоверна" обсерватория с център Лондон?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Читател

    22 0 Отговор
    "за контролираната от опозицията територия на Северозападна Сирия"

    Ех пуста пропаганда и политкоректно списвачество - на главорезите от Ислямска държава и наследниците на Ал Кайда ОПОЗИЦИЯ ли им казвате. И вие знаете че са терористи ама са отрочета на господарите ви и трябва някак да замаскирате положението.

    Гьобелс се върти в гроба - надминахте го многократно.
  • 5 Спасител

    23 0 Отговор
    "Организацията "Бели каски", известна с това, че спасява хора, попаднали в капан в бомбардирани сгради"

    Аз не знам някого да са спасили тази самодейна театрална група - виж театрални постановки включващи "спасяване" редовно ни изнасят.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Соваж бейби

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    Никога няма да чуеш истината за нищо,по лошото е че сега с интернет всички хора научаваме какво става веднага .Не сме като коне с капаци както едно време да няма новини.Възмотена от политиката на целият свят това е едно раково образование ,не вярвам в нито една организация всяка работи за нечии интереси не за правата на хората.Вземи например едно Мексико там хората нямат живот всеки ден избити,отвлечени,изчезнали ...За сега в Европа сме малко по добре ама не знае до кога.Бог да ни пази от нещастия и да чакш на ООН,НАТО,разни каски бедна ни душица .
  • 11 О, спомняте ли си, госпожо?

    0 0 Отговор
    А нас ни спасяваше белият каскет.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания